Financial Times: Συμφωνία «μαμούθ» ανακοινώνουν ΗΠΑ-ΕΕ για αντικατάσταση ρωσικού αερίου από αμερικανικό

Την απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο φαίνεται να κλειδώνουν η Κομισιόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, καθώς Τζο Μπάιντεν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ελπίζουν να ανακοινώσουν τη σχετική συμφωνία το πρωί της Παρασκευής 25 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times με, το σχέδιο που προτείνουν οι Αμερικανοί σκοπεύουν να προμηθεύουν την ΕΕμε έως και 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το τέλος του 2022.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ βρίσκεται υπό έντονη πίεση προκειμένου να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές στον τομέα της Ενέργειας, ενώ ο Όλαφ Σολτς έχει προειδοποιήσει ενάντια σε μια άμεση απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων της χώρας, αναφέροντας ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να πυροδοτήσει οικονομική ύφεση.

Έτσι, η συμφωνία με τους Αμερικανούς έχει σα στόχο να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, με την Ένωση να έχει θέσει ως σκοπό της να φτάσει στον περιορισμό των εισαγωγών της από τη Ρωσία κατά 2/3 εντός του τρέχοντος έτους.

Το αμερικανικό Μέσο επισημαίνει ότι οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα συνδράμουν την ΕΕ στην προσπάθειά της να πιάσει τον στόχο που έθεσε τον Μάρτιο: να αντικαταστήσει με εναλλακτικές προμήθειες 50 δισεκατομμύρια από τα κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που επί του παρόντος προμηθεύεται από τη Ρωσία. Πάντως, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

«Δεν πληρώνουμε σε ρούβλια»

Την ίδια στιγμή, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει των παραγγελιών των ευρωπαίων καταναλωτών. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι οι παραγγελίες ανέρχονται σε 104 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για τις 24 Μαρτίου, έναντι 106,5 εκατομμυρίων κυβικών χθες.

Παράλληλα, ο πολωνικός όμιλος φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου και ότι θα αρνηθεί πληρωμή σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Μόσχα.

Η Γερμανία, για την οποία μία τέτοια μεταβολή συνιστά «παραβίαση συμβολαίου», και η Αυστρία έχουν ήδη απορρίψει την απαίτηση που διατυπώθηκε χθες από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτήν την πιθανότητα δεν την πολυβλέπουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του πολωνικού ομίλου Πάβελ Μαζέφσκι.

«Το συμβόλαιο, τις λεπτομέρειες του οποίου δεν μπορώ να αποκαλύψω, ορίζει τον τρόπο πληρωμής. Δεν προβλέπεται ότι ο ένας συμβαλλόμενος μπορεί να τον αλλάξει κατά τα κέφια του», δήλωσε, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. «Θα εφαρμόσουμε αυτό το συμβόλαιο τηρώντας τις δεσμεύσεις μας», είπε.

Το ισχύον συμβόλαιο, που ονομάζεται «συμβόλαιο Γιαμάλ» λήγει αυτό το έτος. Η Πολωνία υπολογίζει να απαλλαγεί σύντομα από την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, κυρίως χάρις στον αγωγό φυσικού αερίου Baltic Pipe, ο οποίος θα την τροφοδοτήσει με νορβηγικό φυσικό αέριο μέσω της Δανίας και στον τερματικό σταθμό του λιμανιού της Σβινόουστσα υποδέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται με πλοία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί