Πούτιν: Ουκρανοί ναζί χρησιμοποιούν πολίτες ως ασπίδες

Με μια ομιλία σε υψηλούς τόνους ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε τη δική του εκδοχή για τις πολεμικές συγκρούσεις, καταγγέλλοντας ακρότητες από νεοναζί στην Ουκρανία, αλλά και συμμετοχή ξένων μισθοφόρων στις συγκρούσεις.

Ανάμεσα σε άλλα ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η πορεία των επιχειρήσεων δείχνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία μάχεται εναντίον νεοναζί. «Νεοναζί στην Ουκρανία που έχουν πάρει ξένους πολίτες αιχμάλωτους και τους χρησιμοποιούν σαν ασπίδες» είπε χαρακτηριστικά για να σημειώσει ότι «έχουμε στοιχεία για την τοποθέτηση βαρύ οπλισμού από εθνικιστές και αντάρτες σε περιοχή με κατοικημένα κτίρια.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι ναζιστές έχουν πάρει ομήρους χιλιάδες ξένους φοιτητές, δεν τους αφήνουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανοίξει διάδρομο προς την Πολωνία και εγγυούνται για την ασφάλειά τους.

«Οι ναζιστές αυτό που έχουν κάνει είναι να πάρουν αιχμαλώτους ξένους πολίτες. Στο Χάρκοβο, στον σιδηροδρομικό σταθμό συνέλαβαν 3.700 ξένους φοιτητές, πλέον οι ναζιστές έχουν στραφεί και κατά Κινέζων φοιτητών, εκατοντάδες ξένοι προσπαθούν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, αλλά τους κρατάνε αιχμάλωτους. Οι Ουκρανοί δεν τους επιτρέπουν να φύγουν. Οι νεοναζιστές αντιμετωπίζουν και συμπολίτες τους ως ασπίδες» είπε ο Πούτιν για να συμπληρώσει «έχουμε καταγράψει στο Ντονέτσκ ανθρώπους που είναι μπροστά από φλεγόμενα κτίρια και τους έχουν πάρει από τα κτίρια για να τους τοποθετήσουν σε συγκεκριμένα μέρη. Έχουμε καταγράψει και ελεύθερους σκοπευτές. Είναι ναζιστές και βάρβαροι με τον τον ντόπιο πληθυσμό».

Σχετικά με το στρατιωτικό σκέλος ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις προχωρούν κανονικά και πως οι στόχοι εκπληρώνονται με επιτυχία και βάσει σχεδίου.

Έκανε, πάντως, λόγο για εκατοντάδες νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και περισσότερους από 1.500 τραυματίες, ανακηρύσσοντας σε «ήρωες» όσους έχουν σκοτωθεί και ανακοινώνοντας μέτρα στήριξης και αποζημιώσεις προς τις οικογένειές τους.

«Οι δικοί μας στρατιώτες κάνουν ό,τι μπορούν να μην υπάρξει ένα θύμα συμπεριλαμβανομένων και των Ουκρανών στρατιωτών» υποστήριξε για να επισημάνει «θα στηρίξουμε τον στρατό που αγωνίζεται σε εμάς για τη Ρωσία. Οι οικογένειες όσων σκοτώθηκαν θα λάβουν επτά εκατομμύρια ρούβλια κι ένα μηνιαίο επίδομα, ενώ αποζημιώσεις θα λάβουν και οι οικογένειες όλων των στρατιωτών. Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση και για τους τραυματίες».

Αφού επανέλαβε ότι εξακολουθεί να θεωρεί Ουκρανούς και Ρώσους τον ίδιο λαό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε «και Ουκρανοί αξιωματικοί και στρατιώτες μάχονται στο πλευρό της Ρωσίας και είναι υπέρ της αποστρατιωτικοποιησης και αποναζιστικοποίησης της χώρας. Κανένας δε μπορεί να μας απειλήσει, ούτε με το επιχείρημα των πυρηνικών όπλων».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί