Έκτακτη συνεδρίαση στη βουλή για την Ουκρανία – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών (Live)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην Ελλάδα θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στη συνέχεια θα τοποθετηθούν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Στη συζήτηση αναμένεται να κυριαρχήσουν, εκτός από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία, και οι ενστάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αποστολή αμυντικού υλικού.

Κ. Μητσοτάκης: «Παράλογη και ανιστόρητη» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τιμώντας την μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Την αποχαιρετούμε σήμερα με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη», είπε.

Αρχικά, χαρακτήρισε «τομή στον χρόνο και στην μακρά ιστορία της Ευρώπης» τα όσα συντελούνται στην Ουκρανία. Τόνισε ακόμα ότι «επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα» αλλά και ότι η Ρωσία «ανατρέπει παγιωμένες ιστορικές και εδαφικές πραγματικότητες. Αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς. Έχει χιλιάδες αθώα θύματα ανάμεσά τους και Έλληνες στην Μαριούπολη. Με πρόσχημα μια ανύπαρκτη απειλή κατά της χώρας εισβάλλει σε μια άλλη».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για «ωμή και βίαιη προβολή ισχύος». «Αυτή η βάναυση εισβολή συντελείται στο όνομα του Ρωσικού λαού και με πρόσχημα την αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας. Μια εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Μια ρήξη που επιδιώκει μια λήξη της περιόδου ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη». Κατηγόρησε επίσης την Ρωσία ότι θέλει να αλλάξει την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. «Εισερχόμαστε σε μια άλλη ιστορική εποχή αντιμέτωποι με κινδύνους που πιστεύαμε ότι τους έχουμε ξορκίσει», δήλωσε.

«Ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μιας χώρας να μας λέει ότι ίσως να είναι η τελευταία φορά που μας μιλάει», είπε αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής και στο τι άλλαξε στην στάση των χωρών της ΕΕ.

«Η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των ιστορικών μας βιωμάτων. Είμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα», τόνισε. «Είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στην ισοτιμία και την διεθνή νομιμότητα. Είμαστε ένας λαός που ζει με την ανοικτή πληγή της Κύπρου και δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε έναν ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

Συνεχίζοντας είπε ότι «η δική μας πατρίδα θρηνεί ήδη θύματα ομογενείς μας για να αρκείται σε λίγα απλοϊκά ειρηνιστικά συνθήματα που ταυτίζουν θύτες και θύματα. Αν το ότι οι ομογενείς μας δεν ζουν πια το αναγνωρίζει ο Πρόεδρος Μακρόν δεν γίνεται να μην το αναγνωρίζουν κάποιοι στην Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι στον πόλεμο στην Ουκρανία αναμετρώνται «η προοδευτική δύναμη και δράση με ξεπερασμένες ιδεοληψίες. Μίλησε για σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση. Στην Ουκρανία, η αλήθεια αποδείχθηκε πιο ισχυρή από την προπαγάνδα, κάτι που υποτίμησε και ο Ρώσος ηγέτες.

Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς, είμαστε η σκοτεινή Ήπειρος του 20ου αιώνα. Η ΕΕ γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου για να μην έχει καμία χώρα ξανά αυτοκρατορικές φιλοδοξίες».

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία τεράστιο πλήγμα, λέγοντας ότι αυτό σημαίνει «αύξηση του κόστους δανεισμού και η απαγόρευση εξαγωγών θα υπονομεύσει τον ενεργειακό τομέα της».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την «άυλη δύναμη της Δημοκρατίας». Όπως τόνισε, για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. «Για την στάση που έπρεπε να τηρήσουμε απαντούν τα λόγια του Βενιζέλου στον γερμανό πρέσβη όταν του ζήτησε να υπαναχωρήσουμε από την συμμαχία με την Σερβία: “Το έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία”. Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας. Είμαστε στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα μάχεται όπως μπορεί με σπουδαία δουλειά από το υπουργείο Εξωτερικών. Διπλωματικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνει η Γερμανία, η Σουηδία και η Πορτογαλία και δεν θα το κάνουμε εμείς όταν δικοί μας ομογενείς χάνουν την ζωή τους από ρωσικές βόμβες;» αναρωτήθηκε.

«Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μια χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας και των ελευθεριών, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αν χρειαστεί βοήθεια από τον ελεύθερο κόσμο;», πρόσθεσε. Ακόμη, κάλεσε τις ΜΚΟ να βάλουν πλάτη και είπε ότι «είμαστε έτοιμοι για ασύμμετρες υβριδικού τύπου απειλές στον κυβερνοχώρο. Είμαστε έτοιμοι για κυβερνοεπιθέσεις».

Αλ. Τσίπρας: Στοχευμένες κυρώσεις στη Ρωσία και όχι αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία

Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει η Ελλάδα να γίνει μέρος της λύσης της ουκρανικής κρίσης και όχι μέρος του πολέμου, επισήμανε σήμερα στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Καταδίκασε απερίφραστα την ρωσική εισβολή στην χώρα, τονίζοντας την ανάγκη για στήριξη του ουκρανικού λαού παράλληλα όμως επισήμανε την διαφωνία του με την κυβερνητική τακτική. Σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει γέφυρα ειρήνης και όχι να μεταβληθεί σε προκεχωρημένο φυλάκιο της δύσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής στην καταδίκη του στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από την αρχή της ομιλίας του λέγοντας πως «βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη – αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα – σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές». Τόνισε παράλληλα πως «οφείλουμε όλοι χωρίς αστερίσκους να καταδικάσουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας και την απαράδεκτη αναθεωρητική πολιτική που βασίζεται η Ρωσία.

Να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας. Να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά ειδικά εις βάρος και του Ρωσικού λαού».

Όσον αφορά την συναντίληψη που πρέπει να υπάρξει στο εσωτερικό της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «απαιτείται από όλους μας εθνική σύνεση. Να αποφύγουμε την παγίδα να μετατρέψουμε μια κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία». Σχολίασε μάλιστα την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως « φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς του αντιπάλους και όχι στον Πούτιν και τον Ερντογάν», ζητώντας «να υπάρξουν σήμερα, παρά τις διαφορές μας, κοινοί στόχοι για όλους μας, για το πατριωτικό και εθνικό συμφέρον». Αναφερόμενος στους στόχους της χώρας τόνισε ότι αυτοί πρέπει να είναι «η ταχύτερη αποκατάσταση της ειρήνης, η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και η αλληλεγγύη μας σε όσους κινδυνεύουν σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας».

Στην βάση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη πρέπει «να δώσουμε χώρο στη διπλωματία και το διάλογο. Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση και ως ευρωπαϊκή χώρα ορθώς στηρίζουμε και συμμετέχουμε σ’ αυτές». Επισήμανε όμως ότι οφείλουν να στοχεύουν στην ειρήνευση και ταυτόχρονα να ξεκαθαρίζουν ότι «έχουμε απέναντί μας τον Πούτιν και το καθεστώς του, όχι τον ρωσικό λαό». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι η απαγόρευση πολιτιστικών έργων είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ της ανθρωπιστικής στήριξης του ουκρανικού λαού, την ελληνικής κοινότητας της χώρας αλλά και των προσφύγων. Καταγγέλλοντας μάλιστα τις δηλώσεις του υπουργού Προσφυγικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη που ανέφερε ότι οι προερχόμενοι από την Ουκρανία είναι «αληθινοί πρόσφυγες».

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος στις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική πολιτική. Επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ο πλανήτης να οδηγηθεί σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο. Όπως είπε το ερώτημα είναι αν «η Ελλάδα θα επιμείνει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί τις τελευταίες δεκαετίες ή θα είναι μια σαν όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και μάλιστα επισπεύδουσα στη πρώτη γραμμή» και αν «πρέπει να επιμείνει στον παραδοσιακό της ρόλο της ως γέφυρας ειρήνης και συνεννόησης των χωρών ή πρέπει να αλλάξει δόγμα και να είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης;» Τόνισε ότι η Ελλάδα «πρέπει στην παγκόσμια αστάθεια να συνεχίσει να επιδιώκει να είναι μέρος της λύσης» και όχι «να γίνει μέρος της κρίσης Μέρος του πολέμου, αντί για μέρος της ειρήνης».

Με αφετηρία αυτή την λογική ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «θέλω να εκφράσω τις βαθύτατες ανησυχίες μας για ορισμένες πρωτοβουλίες σας κ.Μητσοτάκη, όχι συνολικά για τη στάση σας. Για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει εισήγηση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς συνεννόηση ή έστω ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αποφασίσατε να στείλετε όπλα στην Ουκρανία. Όχι στο πλαίσιο αποφάσεων και κοινών δράσεων της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, αλλά μονομερώς».

Αναρωτήθηκε μάλιστα «ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα από εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες ειρήνης, να μετατρέπεται σήμερα σε εμπλεκόμενη του πολέμου;». Τόνισε πως «σε τέτοιες ώρες εθνικής ευθύνης δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες, ακόμη και αν τα κίνητρά σας είναι ευγενή. Δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνος σας. Ενός ανδρός αρχή δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες υπάρχει και είδαμε πού οδήγησε».

Συνολικά επισήμανε πως «την ώρα που η Ευρώπη κινδυνεύει με ιστορικό πισωγύρισμα, θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα να πρωτοστατήσει σε αυτό. Να αποφασίσει ότι μιας και γυρνάμε στο ψυχρό πόλεμο της δεκαετίας του 50, να επανέλθει και η Ελλάδα στις παρωχημένες στρατηγικές της δεκαετίας του 50. Να υιοθετούμε ξανά το δόγμα Παπάγου, ούτε καν το δόγμα Καραμανλή».

Το διεθνές δίκαιο – «Πού είναι το διεθνές δίκαιο και οι κυρώσεις για την πολύπαθη Κύπρο;»

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην Δύση για πρακτικές που οδήγησαν στην έκπτωση της έννοιας του διεθνούς δικαίου. «Πού ήταν και που είναι το διεθνές δίκαιο και οι κυρώσεις επί 48 χρόνια στην πολύπαθη Κύπρο; Ή μήπως το ξεχάσαμε αυτό; Λες και στη Κύπρο δεν είχαμε εισβολή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τις Δυτικές δυνάμεις συνολικά, για τη διαρκή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Με διεθνείς στρατιωτικές επεμβάσεις, στο Ιρακ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία. Όπως και για το γεγονός ότι δεν οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1999-2008, ένα σταθερό πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών, που να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόνισε πως «οι παγκόσμιες εξελίξεις, η αποσταθεροποίηση και οι ανακατατάξεις που φέρνει η ουκρανική κρίση, αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να επιδιώκουμε ενεργά έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, με σκοπό την μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Επισήμανε προς την κυβέρνηση πως «είναι λάθος να επιμένετε στο ψευδο-αφήγημα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας για να δικαιολογείτε την αναβλητική σας διπλωματία. Είναι λάθος να προεξοφλείτε εσείς και όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις για να δημιουργήσει κρίση με την Ελλάδα, αντί να επιδιώκουμε ως χώρα να θέσουμε εμείς την ατζέντα στην γείτονα».

Ειδικά για το ζήτημα των εξοπλισμών απευθύνθηκε στον Κ.Μητσοτάκη λέγοντας πως «επιχειρείτε να μετατρέψετε τη κρίση σε ευκαιρία για μικροκομματικές επιδιώξεις. Να θέλετε μέσω της Ουκρανικής κρίσης να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας για υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες. Και να μα ζητάτε εκ νέου και λευκή επιταγή στα εξοπλιστικά».

Διευκρίνισε ότι «στηρίζουμε την επαρκή άμυνα της χώρας και σε αυτήν τη βάση θα κρίνουμε ad hoc κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε να δημιουργήσετε ένα κλίμα υπερεξοπλισμών, χωρίς διαφάνεια και προγραμματισμό, πέρα από τη λογική της επαρκούς άμυνας που έχει ανάγκη η χώρα». Τόνισε μάλιστα ότι «για εμάς αυτοσκοπός είναι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Είναι η ειρήνη και η προκοπή του λαού μας. Οι εξοπλισμοί είναι ένα μόνο μέσο για να πετύχουμε το σκοπό μας».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ενεργειακό ζήτημα. Τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ήδη πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειας στην ΕΕ, εξαιτίας άστοχων κυβερνητικών επιλογών, εξαιτίας της ολιγωρίας στην λήψη μέτρων και εξαιτίας των εσφαλμένων δημοσιονομικών προτεραιοτήτων».

Επισήμανε ότι «η ενεργειακή ασφάλεια είναι ασύμβατη με την ενεργειακή φτώχεια, και η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι δυνατή χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Έτσι, είπε, «μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία απαιτείται πλήρης ανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, με στόχο την αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας και την ριζική μείωση των τιμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Δ. Κουτσούμπας: Σταματήστε την οποιαδήποτε συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή με οποιοδήποτε τρόπο και πρόσχημα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να κλείσουν οι βάσεις, κανένα στρατιωτικό σώμα στην Ουκρανία ή σε χώρα που συνορεύει μαζί της, αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με το λαό στην εξουσία, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή για την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση.

Κάλεσε τον λαό αν επαγρυπνεί και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε «να μην τολμήσετε να ενεργήσετε κρυφά» αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αν στείλει στρατιωτική μονάδα στο πλαίσιο της ταχείας δύναμης που ενεργοποίησε το ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει κάθε τέτοια εμπλοκή, να σταματήσει η οποιοδήποτε συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μπορεί να έχει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Υπογράμμισε ότι η απάντηση δεν είναι να συστρατευθούν οι λαοί με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο, πως το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ – Ρωσία αλλά η αυτοτελής ανεξάρτητη γραμμή μακρυά από όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως επί χρόνια οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας ζούσαν μαζί στην ΕΣΣΔ, μέχρι την διάλυση της που έκανε πιο επιθετικό τον ιμπεριαλισμό και κανείς που τότε πανηγύριζε δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο κόσμος έγινε πιο ασφαλής, ειρηνικός και δίκαιος.

Απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός ότι πρώτη φορά γίνει εισβολή στην Ευρώπη μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, θύμισε την εισβολή στην Κύπρο και στην Γιουγκοσλαβία αλλά και τις δεκάδες άλλες επεμβάσεις και πολέμους στην ευρύτερη περιοχή με ευθύνη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Κατρίνης: Η ρωσική επίθεση ανοίγει ορέξεις σε όσους δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Έχουμε την υποχρέωση να καταδικάσουμε την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό», είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης στη Βουλή και πρόσθεσε: «Η επίθεση ανοίγει ορέξεις σε όσους δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια ο ίδιος τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι το δυτικό σύστημα ασφαλείας δεν λειτούργησε σωστά ώστε η Ρωσία να μετατραπεί σε ένα κράτος δικαίου. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει τη Ρωσία, ώστε να βρεθεί λύσει. Να γίνει γνωστό ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε πρακτικές του προηγούμενου αιώνα. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αντέδρασαν με καθυστέρηση.

Ευρωπαϊκές ηγεσίες έδειξαν αντιδράσεις κατώτερες των περιστάσεων, με πολλές δηλώσεις και λίγη αποφασιστικότητα. Η ΕΕ δεν μπορεί να μένει κλεισμένη στα τείχη των Βρυξελλών. Πρέπει να διασφαλίσει την ειρήνη. Είναι πια ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την ανοικοδόμηση ενός νέου συστήματος ασφαλείας. Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τις αξίες της. Να δημιουργηθούν μηχανισμοί ασφαλείας».

Όσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ο Μιχάλης Κατρίνης επεσήμανε τα εξής: «Ως τώρα η κυβέρνηση αδυνατεί να πάρει πρωτοβουλίες. Ήταν φιάσκο η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον κ. Λαβρόφ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να τα διαχειριστεί όλα μόνος του. Κακώς δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την αποστολή υλικού στην Ουκρανία».

«Σε ζητήματα εθνικής σημασίας μια κυβέρνηση πρέπει να διεκδικεί τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Αν δεν επιδιώκει τώρα τη συνεννόηση, πότε θα το κάνει. Πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας στους Έλληνες πολίτες», συνέχισε.

Κριτική άσκησε και στους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας: «Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμηθεί τον αναθεωρητισμό και να δράσει την περιοχή μας. Αλήθεια; Η επιστολή του κύριου Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ έχουν απαντηθεί εγκαίρως και αυτό με τον προσήκοντα τρόπο από το υπουργείο εξωτερικών; Αρκετά πια με την απαράδεκτη και ηττοπαθή αντίληψη ότι δεν μπορούμε και ότι είμαστε μια μικρή χώρα.

Αφήσαμε ακέφαλο το προξενείο στην Μαριούπολη για 15 συνεχείς μήνες. Οφείλουμε να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό με την αποστολή εφοδίων αλλά και αμυντικού υλικού μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε απειλές από ένα γείτονα που υιοθετεί και αυτός αναθεωρητικές λογικές, δε σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά μας» είπε ο κ. Κατρίνης.

Βελόπουλος: Αφού η Ρωσία δεν κινδυνεύει από κανέναν, τι δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στα σύνορά της;

«Αφού η Ρωσία δεν κινδυνεύει από κανέναν, τι δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στα σύνορά της; » είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος, που χαρακτήρισε όψιμο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ομογενείς που βρίσκονται στη Μαριούπολη.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο διαφυγής των Ελλήνων. «Μιλήσατε για αλληλεγγύη των δυτικών. Πού ήταν η αλληλεγγύη τους όταν έπλεε το Ορούτς Ρέις;» είπε. Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί η Ουκρανία βρίσκεται στην Ευρώπη.

Ο κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι «αφού είναι αναθεωρητική η Τουρκία, να μπουν κυρώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο, η έλευση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη έγινε για να χτυπηθεί η Ρωσία. «Δεν μπορείς να ποντάρεις μόνο στις ΗΠΑ», ανέφερε.

«Στον πόλεμο είσαι με τον αμυνόμενο, με αυτόν που σφάζεται. Είσαι με το θύμα, με τα παιδιά που κλαίνε», ζητώντας καταδίκη του εισβολέα. «Είναι ντροπή να μην καταδικάζουμε τη φίμωση», είπε, υποστηρίζοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού απαγορεύει τον Τσαϊκόφσκι.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε να ακολουθήσουμε το χρήμα. «Οι Αμερικανοί θέλουν να πνίξουν τη Ρωσία» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να μετέχει στον πόλεμο των Αμερικανών που μαζί με τους Ρώσους θέλουν να ληστέψουν πλουτοπαραγωγικές πηγές μίας χώρας.

«Το συμφέρον των Αμερικανών είναι να ρημάξει την Ευρώπη και τη Ρωσία» είπε. «Οι φίλοι σας οι Αμερικανοί δεν έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους» ανέφερε.

Ο κ. Βελόπουλος σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν είναι φιλική χώρα. Η ουκρανική πρεσβεία, είπε, έκανε έξι τουίτ, υπέρ των τουρκικών drones και της τουρκικής φιλίας, ανέφερε.

«Θέλετε να κάνετε τη χώρα μας αδύναμη; Και να προστρέξουμε σε ποιους και γιατί; Τι κερδίζει η χώρα μας; Στην Ουκρανία επέστρεψε η βαρβαρότητα, η οποία έχει να κάνει με δεκαετίες συγκρούσεων. Να δούμε όλη την εικόνα του αυταρχικού Πούτιν να κάνει την εισβολή. Άλλο να καταδικάζω κι άλλο να συνταυτίζομαι με αυτούς που επιχείρησαν τη δική τους εισβολή», είπε.

«Ο Πούτιν είναι ηγέτης. Δεν μπορείς να του το στερήσεις» είπε για τον Ρώσο πρόεδρο, λέγοντας ότι το κατάφερε παρά την ακρότητά του. «Θαυμάσαμε αυτό που έκανε. Δεν θαυμάζουμε και καταδικάζουμε αυτό που κάνει».

Σύμφωνα με όσα είπε, φάνηκε η αδυναμία της Ευρώπης που άφησε την Ουκρανία πραγματικά μόνη της, ενώ και οι ΗΠΑ παράτησαν τη χώρα μόνη της. «Μόνοι είμαστε, μόνοι ήμασταν και μόνοι θα είμαστε όταν θα έρθει η ώρα της μάχης».

Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν μόνος του αποφάσισε να στείλει όπλα. «Και γιατί δεν έστειλε στην Αρμενία;», ρώτησε και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν στείλει αεροπλάνα.

«Η Ελλάδα χρειάζεται και την τελευταία σφαίρα της», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να στείλουμε όπλα και στρατιώτες. Παράλληλα, είπε ότι και η Ρωσία και η Ουκρανία είναι τουρκόφιλες και ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να πάρει θέση. «Να είστε ουδέτεροι, να είστε χρήσιμοι», είπε στην κυβέρνηση.

«Γιατί δεν στείλαμε στρατιωτικό υλικό στην Κύπρο, στον Χαφτάρ στην Λιβύη;» ρώτησε τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών αν είναι βέβαιος ότι την περιοχή την βομβάρδισαν οι Ρώσοι. «Οι Ρώσοι το διαψεύδουν. Δεν πιστεύω κανέναν. Αλλά βασίζεστε συνεχώς στα λόγια των ΗΠΑ», είπε, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης της Μαριούπολης και σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος για πογκρόμ εις βάρος των Ελλήνων που βρίσκονται εκεί.

«Επιτέλους εμείς οι Έλληνες πρέπει να κρίνουμε τα γεγονότα με δύο κριτήρια, τον ανθρωπισμό και το εθνικό μας συμφέρον. και τα δύο υποδεικνύουν την αντίθεσή μας με αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο», είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιλέξει «το λογικό κι όχι το λάθος». «Πρώτα η Ελλάδα, πρώτα οι Έλληνες και μετά όλα τα άλλα», κατέληξε.

Γ. Βαρουφάκης: Μόνη εφικτή λύση, ανεξάρτητη, ουδέτερη Ουκρανία

«Η μόνη εναλλακτική λύση είναι κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και ουδετερότητα της Ουκρανίας. Μια συμφωνία Ουάσιγκτον-Μόσχας στη βάση μιας ουδέτερης αλλά ανεξάρτητης Ουκρανίας είναι η βέλτιστη και καλύτερη εφικτή λύση». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κρίση στην Ουκρανία.

«Το ζητούμενο είναι μια άμεση συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και όχι μια φιλοπολεμική έξαρση. Η ουδετερότητα της Ουκρανίας είναι πολύ περισσότερο εφικτή από την ψευδή υπόσχεση της Δύσης για είσοδο στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, υπογράμμισε ακόμα ότι η εμμονή των ΗΠΑ στη νατοϊκή προοπτική της Ουκρανίας και η παραπλάνηση της Δύσης, θα οδηγήσει σε μια κατεστραμμένη χώρα».

«Οι Ουκρανοί πάνε με τα νερά μας, εμφανίζονται σχεδόν απόλυτα ενάντιοι στον οποιοδήποτε συμβιβασμό με τη Ρωσία και έτοιμοι να ενστερνιστούν τις πιο σκληροπυρηνικές αντιρωσικές θέσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή της χώρας τους. Κι εμείς τους εξωθούμε προς ένα τέτοιο αποτέλεσμα», είπε.

«Η λύση είναι η ουδετερότητα της Ουκρανίας και η ανεξαρτησία της με κοινή εγγύηση Ουάσιγκτον και Μόσχας. Γιατί ακόμα κι αν οι κυρώσεις δουλέψουν, θα πάρουν καιρό πολύ να ρίξουν τον Πούτιν – αν ποτέ το καταφέρουν», επέμεινε ο κ. Βαρουφάκης.

«Ο κ. Πούτιν επέλεξε την βαρβαρότητα και κέρδισε την θέση του στο κεφάλαιο της Ιστορίας όπου συγκαταλέγονται οι βάρβαροι ηγέτες σε όσους εξαναγκάζονται σε πόλεμο. Ο κ. Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου- εδώ και δεκαετίες», είπε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ, τονίζοντας ότι, «μπορεί κάλλιστα να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπτυχθεί με βοήθεια που να μην απαιτεί καν την επίσημη είσοδο της χώρας στην ΕΕ».

«Όποιος προτιμά, αντί για αυτό το εφικτό σενάριο, το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα και τη μόνιμη πληγή μιας κατεχόμενης Ουκρανίας – κρυπτόμενος πίσω από το θεωρητικό δικαίωμα εισόδου στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ – θυσιάζει τον Ουκρανικό λαό στον βωμό, στην καλύτερη περίπτωση, ενός ιδεολογήματος και, στη χειρότερη, σκοτεινών συμφερόντων που ωφελούνται οικονομικά από τη δυστυχία των λαών», υπογράμμισε.

Ακόμα, ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά» και «είναι αλά καρτ με το διεθνές δίκαιο», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ο πρωθυπουργός της αντίστασης, του διεθνούς δικαίου και της αλληλεγγύης με τους λαούς που δέχονται επίθεση».

«Η Ελλάδα πρέπει να ανεβάσει το επίπεδο του διαλόγου στην Ευρώπη, καταδεικνύοντας πως μπορούμε να συνταχθούμε με τον Ουκρανικό λαό, χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στους ναζιστές του τάγματος Αζόφ. Ο πρωθυπουργός υποκλίνεται δουλικά σε μια εξευτελισμένη ΕΕ και ζητά υποκριτικά αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση υπέρ των Ουκρανών επειδή ξέρει ότι δεν θα γίνει, Η Ελλάδα είναι απούσα από τη διεθνή σκηνή και απλά κάνει ότι την προστάξουν χωρίς το παραμικρό όφελος», υποστήριξε.

«Σήμερα, αποδεικνύεται πως ο στόχος των ΗΠΑ εξετελέσθη: Η ΕΕ είναι όχι μόνο γεωπολιτικά ανύπαρκτη αλλά λειτουργεί ως «λαγός», ως ουρά των ΗΠΑ κόντρα στα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης. Τί σημαίνει για την δική μας ασφάλεια; Μεγάλο διπλωματικό δώρο προς Ερντογάν με παιχνίδια στα Δαρδανέλια και το Βόσπορο χωρίς κανένα θετικό αντίκτυπο», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να συνταχθούν όλοι μαζί στις αντιπολεμικές δράσεις. «Επειδή έχουμε μια κυβέρνηση που εκθέτει τη χώρα, απηύθυνα επιστολή στους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ προτείνοντας να συντονίσουμε τις αντιπολεμικές μας δράσεις», ανέφερε ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται τον πόλεμο και να κρύψει τις αντιλαϊκές της πολιτικές.

«Πρέπει να τελειώνουμε με το χρηματιστήριο της ενέργειας. Στην Ελλάδα της νέας λιτότητας και της ακρίβειας ο πόλεμος δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τη διεθνή αναστάτωση ώστε να μην ενισχύσει τους πληττόμενους από την ακρίβεια μικρομεσαίους, δίνοντας έτσι το πράσινο φως στα καρτέλ να κάνουν χρυσές δουλειές», είπε και συμπλήρωσε:

«Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρύβεστε πίσω από τον πόλεμο και τον εισαγόμενο πληθωρισμό για να αποκρύβετε τα υπερκέρδη των καρτέλ ενέργειας και σουπερμάρκετ. Το ζητούμενο σήμερα είναι ένα: Να σταματήσει ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα Ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία. Κι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι Ουάσιγκτον και Μόσχα να συμφωνήσουν στην επιστροφή των ρωσικών στρατευμάτων στη βάση τους με αντάλλαγμα την ουδετερότητα της Ουκρανίας. Οτιδήποτε άλλο είναι βούτυρο στο ψωμί των πολεμοκάπηλων. Να γιατί το αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα στήριξης εργαζομένων και μικρομεσαίων είναι ένα και το αυτό».

«Στοπ στον πόλεμο του Πούτιν, αλληλεγγύη με τους Ουκρανούς μαχητές και αμάχους, αλληλεγγύη με τους διαδηλωτές εναντίον του πολέμου. Ναι σε μια ανεξάρτητη ουδέτερη Ουκρανία και σε μια ανεξάρτητη Ελλάδα εντός μιας ανεξάρτητης ουδέτερης Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του ξεκίνησε, σχολιάζοντας τα όσα άκουσε από τα μικρότερα κόμματα είπε ότι βρίσκει και τις τρεις ομιλίες άκρως απογοητευτικές. 

«Ξεκινώ με τα μικρότερα κόμματα και έχω να πω πως βρήκα και τις τρεις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών άκρως απογοητευτικές. Θα σας συνιστούσα κ. Βαρουφάκη να είστε πιο προσεκτικός όταν συμμετέχετε σε διεθνή διάλογο για θέματα που δεν γνωρίζετε», είπε σχετικά με την αναφορά που γραμματέα του ΜεΡΑ25, περί «Φινλανδοποίησης», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.

«Για όσα είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, θεωρώ θλιβερό γεγονός ότι υπάρχει κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο που εκφράζει το θαυμασμό του στο πολιτικό μεγαλείο του Πούτιν» είπε στη συνέχεια για όσα ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος στην πρωτολογίας του, ενώ συμπλήρωσε πως «για το ΚΚΕ, η αντίληψή του για την ιστορία και ιστορικά τεκταινόμενα είναι γνωστή».

Αντίθετα, «καταρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και συμφωνία ότι η ΕΕ έπρεπε να πάρει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων».about:blank

«Οι εξελίξεις είναι τόσο σημαντικές που θα αδικούσαμε τη συζήτηση αν δεν επιδιώκαμε περισσότερες συνθέσεις» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δικαιολογημένα ασκήσατε κριτική για το γεγονός ότι η ΕΕ επέδειξε ενδεχομένως αμηχανία ή έλλειψη αντίληψης των γεωπολιτικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα έπρεπε να σας κατατάσσει και εσάς στο στρατόπεδο εκείνων που θεωρούν ορθή την επιχειρηματολογία για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Στο στρατόπεδο όσων έχουν ασκήσει κατά καιρούς λελογισμένη κριτική για την ΕΕ, να πω ότι η ΕΕ τα τελευταία χρόνια επέδειξε συνολικά εξαιρετικά αντανακλαστικά, στην πανδημία, στην δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης και εξαιρετικά αντανακλαστικά στην ουκρανική κρίση. Μετά από λίγες μέρες παγωμάρας συμφώνησε σε ένας πρωτοφανές πρόγραμμα κυρώσεων. Επειδή αναρωτηθήκατε γιατί έπρεπε να στείλουμε όπλα, να σας πω ότι υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση που δεσμεύει τα κράτη – μέλη. Και αν δεν υπήρχε ευρωπαϊκή απόφαση, ήταν ορθή ασχέτως του ευρωπαϊκού πλαισίου. Έπρεπε να συνδράμουμε την Ουκρανία και με στρατιωτικό εξοπλισμό. Δεν είμαστε στην πιο ασφαλή γειτονιά του πλανήτη, όμως ένας συνεπής σύμμαχος που πιστεύει στην αξία των συμμαχιών οφείλει να βλέπει και να διαβάζει το γεωπολιτικό πεδίο και τα συμφέροντα της χώρας. Έπρεπε, διμερώς να στηρίξουμε την Ουκρανία και είχαμε έναν λόγο παραπάνω να το κάνουμε. Θα ήθελα να εξηγήσετε την επιχειρηματολογία σας αν έχετε αντίρρηση. 

«Υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση για την αποστολή όπλων που δεσμεύει τα κράτη μέλη με εξαίρεση αυτά που έχουν κατοχυρωμένη ουδετερότητα» είπε συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. «Έχουμε παραπάνω λόγους παραδείγματος χάριν από την Πορτογαλία να στηρίξουμε με αποστολή αμυντικού υλικού την Ουκρανία. Θα μπορέσουμε να ζητήσουμε στήριξη αν χρειαστούμε κάτι ανάλογο» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «ένας συνεπής σύμμαχος που πιστεύει στην αξία των συμμαχιών, οφείλει να μπορεί να βλέπει και να διαβάζει το γεωπολιτικό πεδίο και τα συμφέροντα της χώρας. Είχαμε έναν λόγο παραπάνω να στηρίξουμε την Ουκρανία. Αν εσείς ισχυρίζεστε ότι είχαμε έναν λόγο λιγότερο θα ήθελα να εξηγήσετε την επιχειρηματολογία σας. Κύριε Τσίπρα ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα στο διάλογο με την Τουρκία» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις αναφορές του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Έχω συναντηθεί 3 φορές με Πρόεδρο Ερντογάν. Είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συναντηθώ και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να ευνοούσαν μια συνάντηση. Δεν είμαι αντίθετος σε τέτοια προοπτική. Προσερχόμαστε με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας και με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος».

«Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη και είχε εξουσιοδοτήσει όλα τα μέλη του. Αν ψάχνετε διαφωνίες με τον υπουργό Άμυνας ψάξτε αλλού. Δεν είναι απλά αρμονικές οι δικές μας σχέσεις αλλά υπάρχει απόλυτη σύνταξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την δευτερολογία του στη Βουλή, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την στάση της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε: «Η απόφαση της κυβέρνηση να αρπάξουμε την ευκαιρία της ενεργειακής μετάβασης δεν ελήφθη τώρα. Την πήραμε εδώ και 2,5 χρόνια. Αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερη διείσδυση των ΑΠΕ, να μειώσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι’ αυτό και γίνονται συζητήσεις όχι μόνο με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Επιμένουμε ότι ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι με υγροποιημένο από την Αίγυπτο».

«Πιστεύω ότι στους κεντρικούς άξονες μπορούμε σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ώστε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, να περιορίσουμε στην έκθεση μας σε ρωσικό φυσικό αέριο και να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «καταλαβαίνετε πόσο σημαντική σε αυτή τη διάσταση είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Θέλω να επισημάνω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποφάσισε την εκταμίευση 3,6 δις ευρώ επιπλέον και ένα σημαντικό ποσό αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί και προς πράσινες δράσεις. Πολιτικές όπως το «εξοικονομώ» ωφελούν κάθε ελληνικό νοικοκυριό και επιχείρηση».

«Στην πλούσια ελληνική ιστορία δεν ήταν λίγες οι στιγμές που έπρεπε να παρθούν αποφάσεις εθνικής σημασίας. Όσες φορές η χώρα πήρε καθαρή θέση με τους φυσικούς της συμμάχους βγήκε κερδισμένη» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. «Η απόφαση να στείλουμε στρατιωτικό υλικό σηματοδοτεί ξεκάθαρη θέση πού ανήκουμε και εν τέλει μια συνολική ματιά στα πράγματα για το τι είναι σωστό στην πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις».

Για να συμπληρώσει: «Η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Οποιαδήποτε ολιγωρία, αμφιθυμία, τελικά θα ζημίωνε τα εθνικά συμφέροντα. Κρατώ τη συμφωνία των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής, στην ορθότητα των κυρώσεων και θα ζητήσω κ. Τσίπρα να επαναξιολογήσετε τη θέση σας σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες που κάνει η χώρα. Η επένδυση στην άμυνα είναι η απαραίτητα ανάγκη και η απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι η χώρα ελεύθερη και να απολαμβάνουν οι Έλληνες ευημερία».

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα: «Το οποιοδήποτε σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος της εμπλοκής και όχι της λύσης είναι λάθος και μας αποδυναμώνει»

«Το οποιοδήποτε σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος της εμπλοκής και όχι της λύσης είναι λάθος και μας αποδυναμώνει», σημείωσε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «συντάχθηκε με ορισμένες χώρες της ΕΕ που προέτρεξαν σε διμερές πλαίσιο, αλλά όχι στα πλαίσια συλλογικών αποφάσεων, να προχωρήσουν στην αποστολή στρατιωτικού υλικού».

Σημείωσε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης είχε σηκώσει το τηλέφωνο και είχε επικοινωνήσει με τους αρχηγούς ενδεχομένως να του έλεγαν τότε – «όχι τώρα κατόπιν εορτής» – πως «θα ήταν προτιμότερο να στείλει η χώρα μας ανθρωπιστική βοήθεια, θα ήταν προτιμότερο να στείλουμε, όπως έκανε η Ισπανία και η Ιταλία, μη θανατηφόρο εξοπλισμό». «Δεν πιστεύω κανείς στην αίθουσα ότι θεωρεί πως είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την έκβαση του πολέμου κάποιες κούτες κατασχεμένων καλάσνικοφ που στείλαμε εκεί. Έχει μια συμβολική αξία αυτή η πράξη και άρα στο συμβολικό επίπεδο θα ακολουθούσε πιστά τη θέση και το ρόλο της χώρας διαχρονικά να σταθεί δίπλα με κάθε τρόπο στον ουκρανικό λαού, να σταθεί διπλωματικά δίπλα στις κυρώσεις, να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και μη θανατηφόρο εξοπλισμό», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως δεν υπαινίχθηκε εκείνος στην ομιλία του ότι έχει διάσταση απόψεων ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Δένδια. «Μην έρχεστε μόνος σας να αναδείξετε θέματα», είπε στον κ. Μητσοτάκη, «γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι όταν ένας ΥΠΕΞ διαφωνεί με τον πρωθυπουργό της χώρας δεν έχει θέση στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλει να τον αποπέμψει. Ο κ. Μητσοτάκης υπαινίχθηκε -εγώ δεν υπαινίχθηκα τίποτα- και απάντησε όχι σε μένα, δεν ξέρω σε ποιον απάντησε ας μας πει ο ίδιος».

Διαφώνησε και με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη περί εξαιρετικών αντανακλαστικών που έχει δείξει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε ότι υπήρξαν κάκιστες στιγμές, όπως στην οικονομική κρίση και τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα «αλλά και πολύ πρόσφατα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής». «Είχε εξαιρετικά αντανακλαστικά η ΕΕ όταν ζητάγαμε κυρώσεις στην Τουρκία για την Κύπρο, όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όταν το Μπαρμπαρός ήταν εκεί παλιότερα επί των ημερών μας, όταν άνοιξαν τα Βαρώσια;». «Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Δεν έδειξε καθόλου εξαιρετικά αντανακλαστικά η ΕΕ», τόνισε.

Η δευτερολογία του Δ. Κουτσούμπα

Kύριε Μητσοτάκη, όταν έχετε καταπιεί αμάσητο όλο αυτό το ΝΑΤΟϊκό αφήγημα αναθεώρησης της ιστορίας, φτάνοντας στο σημείο να αποσιωπάτε εντελώς εδώ μέσα και τα εγκλήματα σε Γιουγκοσλαβία ακόμη και στην Κύπρο, δεν περιμέναμε τίποτε άλλο από εσάς εκτός από παραχάραξη και για την ιστορία της τέως Σοβιετικής Ένωσης.

Πάντως, ίσως χωρίς να το καταλάβετε, επιβεβαιώσατε αυτό που είπα, ότι ο ουκρανικός και ο ρώσικος λαός έδωσαν μαζί πολλές μάχες και έζησαν μαζί πολλά χρόνια αδερφωμένοι.

Και για να οικοδομήσουν τη νέα κοινωνία και για να αποκρούσουν αρχικά την ιμπεριαλιστική επέμβαση το ’19, στην οποία πήρε μέρος και η Ελλάδα που ήθελε να τους ανατρέψει, μαζί με όλη τη Δύση και για να γλυτώσουν το βιος τους από τους πλούσιους που κατέστρεφαν τα τρόφιμα και την παραγωγή, γιατί δεν ήθελαν να κάνουν κουμάντο στα χωράφια τους άλλοι, αλλά οι ίδιοι οι αγρότες. Αυτός είναι και ο μύθος του λιμού που ξεφουρνίζετε αναφερόμενοι στο 1933. Αλλά έστω ας πούμε κι αν είναι τα μισά απ’ αυτά που λέτε ή και όλα ακόμα χάριν της συζήτησης, να έχουν κάποια δόση αληθείας για εκείνο το χρόνο. Μετά πάλι, 60 χρόνια μετά, ξαναέζησαν αδερφωμένοι, αντιμετώπισαν μαζί το ναζισμό – φασισμό, μεγάλες επιθέσεις, παρήγαν στάρι, τρόφιμα, τα ξέρετε πολύ καλά και έζησαν όλοι οι λαοί της περιοχής απ’ την παραγωγή αυτή.

Βέβαια τα παπαγαλάκια της αμερικάνικης και λοιπών πρεσβειών, δεν αναφέρομαι φυσικά εδώ μέσα, αναφέρομαι σε διάφορα ΜΜΕ, μαζί με τους διάφορες ινστρούχτορες κυβερνητικούς, το έχουν παρακάνει τις τελευταίες μέρες. Δεν τους νοιάζει καθόλου αν εκτίθενται, αρκεί να βγάλουν την αντιΚΚΕ χολή τους.

Και γίνεται όλες τις μέρες. Για παράδειγμα, την ώρα που η μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ, την περασμένη Παρασκευή, 7.000 άτομα έδινε η αστυνομία, πάνω από 10.000 ήταν στην πραγματικότητα, βρίσκονταν έξω από τη ρώσικη πρεσβεία και γινόντουσαν οι ομιλίες και οι δηλώσεις ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας, του Πούτιν, στην Ουκρανία, αυτοί καλούσαν το ΚΚΕ απ’ τα κανάλια να σταματήσει να βλέπει παντού το ΝΑΤΟ και να καταδικάσει τη ρώσικη εισβολή!!!

Ούτε διάβασαν τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ, ούτε άκουσαν τις τοποθετήσεις μας, τίποτε. Αλλά και αν δεν τα ήξεραν όλα αυτά, δεν ξέρουν ότι το ΚΚΕ διαδηλώνει και θα διαδηλώνει και έξω από τη ρώσικη πρεσβεία και έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία και όποια άλλη πρεσβεία ή οργανισμό ανήκει σε στρατόπεδο ληστών;

Γιατί το κεντρικό σύνθημα του ΚΚΕ είναι: «Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών»!

Ενώ το δικό σας σύνθημα μάλλον είναι: «Εμείς διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη ελπίδα η επίθεση των ευρωαταλαντικών»!

Όταν ξεμπροστιάστηκαν από αυτές τις ανοησίες στη συνέχεια, όσοι παρακολουθήσατε, το γύρισαν λέγοντας ότι το ΚΚΕ δεν καταδικάζει επί της ουσίας τη ρώσικη επίθεση, αφού όταν το κάνει την παρουσιάζει σαν αποτέλεσμα και της πολιτικής του ΝΑΤΟ!!!

Βγάζουν σπυριά επειδή το ΚΚΕ λέει στον ελληνικό λαό να μην διαλέξει ιμπεριαλιστικό πόλο και να χαράξει τη δική του αυτοτελή – ανεξάρτητη γραμμή ενάντια σε όλους αυτούς συμμετέχουν στους ανταγωνισμούς και τους πολέμους.

Τους ενοχλεί που μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει όλα τα επεισόδια του σήριαλ που λέγεται «ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί», δείχνοντας ότι η σημερινή τραγική εξέλιξη δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά είναι και συνέπεια της καύσιμης ύλης που συσσωρεύεται χρόνια τώρα.

Προπάντων, δεν μπορούν να χωνέψουν ότι το ΚΚΕ τους γκρεμίζει όλα τα άλλοθι, με τα οποία προσπαθούν να δικαιολογήσουν στο λαό ότι είναι δήθεν αναγκαία και συμφέρουσα η πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας. Να κρύψουν ότι αυτή γίνεται για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, ενώ οδηγεί το λαό σε επικίνδυνα μονοπάτια, να παλέψει κάτω από σημαίες ξένες.

Είναι πρόκληση για το λαό μας το παραμύθι ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια, τη θωρακίζει απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι είναι τα σχέδια περί «διασφάλισης της ΝΑΤΟϊκής συνοχής», αυτά που βάζουν ιδέες και για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά, με την κατοχή της Κύπρου με τις πλάτες τους, μέχρι το γκριζάρισμα του Αιγαίου, με τα Ίμια και τις συμφωνίες που ακολούθησαν.

Η πείρα δείχνει ότι όσο ανέβαινε και αναβαθμιζόταν η Ελλάδα στα αμερικάνικα και ΝΑΤΟϊκά σχέδια, τόσο ανέβαιναν και οι τούρκικες διεκδικήσεις, φτάνοντας μέχρι να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, εκεί όπου και το ΝΑΤΟ, ως γνωστόν δεν αναγνωρίζει σύνορα, αφού τα θεωρεί κοινό ΝΑΤΟϊκό έδαφος, λέει.

Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης, για όλο τον κόσμο, μετά την ρώσικη εισβολή, καθώς ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός εισέρχεται σε νέα φάση.

Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει για πρώτη φορά Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης στην Ανατολική Ευρώπη, και συγκεντρώνει ακόμα περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ σχεδιάζει να φέρει πιο κοντά χώρες, όπως η Μολδαβία, η Γεωργία, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Κι εδώ πρέπει να έχουμε υπόψη ότι:

– Σε Μολδαβία και Γεωργία υπάρχουν εδάφη που έχουν αποσχιστεί με τη στήριξη της Μόσχας, όπου υπάρχουν ισχυρές ρώσικες στρατιωτικές δυνάμεις.

– Η Φινλανδία και η Σουηδία περιλαμβάνονται στις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας, σχετικά με τις κινήσεις παραπέρα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ…

Την ίδια ώρα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση και εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Πούτιν την ίδια στιγμή διέταξε τις πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής της χώρας του να βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς πολεμικής ετοιμότητας.

Ενώ, ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο είπε πως θα ζητήσει από τη Ρωσία να της επιτρέψει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν τέτοια όπλα σε Πολωνία και Λιθουανία. Είναι ο ίδιος που δήλωσε ότι η πολιτική των κυρώσεων στοχεύει στην εξάλειψη της Ρωσίας ως ανταγωνιστή και οδηγεί σε έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο.

Δεν μας διαφεύγει ότι ένα από τα επιχειρήματα της ρώσικης πλευράς για την εισβολή στην Ουκρανία, που μπορεί επίσης κάποια τέτοια επιχειρήματα να συμπαρασύρουν αγνούς έντιμους ανθρώπους, είναι η ύπαρξη και δράση ναζιστικών ακροδεξιών ομάδων που συνδέονται με την κυβέρνηση και το ουκρανικό κράτος.

Προφανώς η επίκληση του αντιφασισμού από τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, προκειμένου να προωθήσει τα γεωπολιτικά σχέδιά της στην περιοχή, είναι προσχηματική, αφού στοχεύει στα έντονα αντιφασιστικά αισθήματα των Ρώσων και όλων των λαών που πλήρωσαν με εκατομμύρια νεκρών την πάλη ενάντια στο φασισμό – ναζισμό.

Όπως δεν μας διαφεύγει και το γεγονός ότι η ίδια η Ρωσία σήμερα πρωτοστατεί στον αντικομουνισμό, διατηρεί φιλικές σχέσεις με ακροδεξιά μορφώματα σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας.

Ωστόσο, η προσπάθεια που γίνεται από αρκετούς εδώ στην Ελλάδα να υποστηρίξουν ότι δράση και ύπαρξη ακροδεξιών, φασιστικών ομάδων, υπό την καθοδήγηση μάλιστα των ευρωατλαντικών, δεν υπάρχει ή είναι μύθος που δημιουργήθηκε από τη ρώσικη προπαγάνδα, δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και θολώνει τη μνήμη των γεγονότων που ζήσαμε το 2014, με το περίφημο «Ευρωμεϊντάν».

Φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες υπήρχαν στην Ουκρανία και υπάρχουν. Από το 1922 ακόμα και σε συνέχεια την περίοδο της φασιστικής κατοχής συνεργάστηκαν με τους χιτλερικούς, οι συμμορίες τους ήταν υπεύθυνες για τις φρικιαστικές διώξεις και τους χιλιάδες θανάτους κομμουνιστών της Ουκρανίας, Εβραίων και Πολωνών. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου συνέχισαν την φασιστική δράση τους πλέον με τη στήριξη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και την αμερικάνικη ΣΙΑ.

Στην πλατεία Μειντάν, το 2014, έδρασαν στην ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου τότε της Ουκρανίας, άσκησαν πογκρόμ βίας, τρομοκρατίας και δολοφονικών επιθέσεων κατά πολιτών που δεν συμφωνούσαν με τη ΝΑΤΟποίηση της Ουκρανίας. Δικό τους έργο είναι η σφαγή 100 ανθρώπων τον Μάη του 2014, στη λεγόμενη γνωστή -διεθνώς και στη χώρα μας- «σφαγή της Οδησσού». Δεν σας είδαμε τότε κ. Μητσοτάκη να θυμηθείτε τους Έλληνες ομογενείς, την Οδησσό, τη Φιλική Εταιρεία και την Επανάσταση του 1821.

Δικό τους είναι το «Τάγμα Αζόφ», που καμαρώνει με τα σύμβολα των Ες-Ες και είχαν συνεργασία εδώ, όπως ξέρετε όλοι σας, με την εγκληματική «Χρυσή Αυγή». Η ομάδα αυτή πρωτοστατεί και σήμερα μέσα από τον κρατικό μηχανισμό του Ζελένσκι στις επιθέσεις κατά ρωσόφωνων κ.ά. Σήμερα, το Τάγμα αυτό συμμετέχει στις σφοδρές μάχες με τις ρωσόφωνες πολιτοφυλακές.

Να σας πουν οι Έλληνες ομογενείς κ. Δένδια της Ανατολικής Ουκρανίας, για τους οποίους τάχα κόπτεσθε, ποιος είναι ο ρόλος και τι κάνουν αυτά τα φασιστικά καθάρματα και σε βάρος της ελληνικής ομογένειας!!! Ιδιαίτερα περισσότερο όσοι είναι ρωσόφιλοι απ’ αυτούς, που δεν είναι όπως ξέρετε και λίγοι.

Συνεπώς, είναι υποκρισία όσων κάνουν πως δεν ξέρουν, μόνο και μόνο για να υπηρετούν την πολεμική προπαγάνδα υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εξάλλου δεν ξεχνάμε ότι με τις ευλογίες της ΕΕ έχουν νομιμοποιηθεί και δικαιωθεί ιστορικά όλοι αυτοί που πολέμησαν στο πλευρό των ναζί στις χώρες της Βαλτικής και σε άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Οι διάφοροι απόγονοι των Ταγμάτων Θανάτου των Ες-Ες κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ οι κομμουνιστές και άλλοι αντιφασίστες στην Ουκρανία διώκονται.

Και μια και μίλησαν για πολεμική προπαγάνδα. Σε κάθε πόλεμο θα μου πείτε έτσι γίνεται. Δυστυχώς, όμως, επειδή έτσι γίνεται ο κόσμος πρέπει να ξέρει και τα ψέματα που του σερβίρουν. Γιατί και τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ έχουν ενταχθεί ενεργά στον πόλεμο αυτό, αναπαράγοντας όλη την προπαγάνδα που εκπορεύεται από το ΝΑΤΟ και την ουκρανική πλευρά.

Δεν είναι τυχαία επιλογή. Στόχος είναι να φτιαχτεί κλίμα που να στηρίζει την επιλογή της κυβέρνησης για ενεργό εμπλοκή με την πλευρά ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στην οξυμένη τους αντιπαράθεση και στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Και μην κάνετε πως δεν τα ξέρετε, άσχετα αν δεν τα λέτε. Έχουν δημοσιευτεί και στον Ριζοσπάστη και σε άλλα έγκυρα φύλλα, εφημερίδες και στην Ελλάδα και έξω.

Ξέρετε για παράδειγμα ότι πολλά πλάνα που δείχνουν πλευρές της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αποδείχτηκε ότι ήταν πλάνα από… βιντεοπαιχνίδι. Τα βίντεο αυτά χρησιμοποιήθηκαν και από Ρώσους και από Ουκρανούς. Αυτό μάλιστα που έγινε viral πριν 3 μέρες, που έδειχνε στρατιωτικό αεροπλάνο να βομβαρδίζει και να αποφεύγει τα πυρά, αποδείχτηκε ότι ήταν από παιχνίδι στρατιωτικής προσομοίωσης, «Άρμα 3» λέγεται.

Πλάνα που προβλήθηκαν σε κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, πριν μέρες, δεν έχουν σχέση με την Ουκρανία. Όπως καταγγέλθηκε στο βίντεο -και αποδείχτηκε- διαδραματίζονταν σκηνές από παλιό ατύχημα, που είχε γίνει στον αστικό σιδηρόδρομο της Ρώμης το 2018, στις κυλιόμενες σκάλες του σταθμού του μετρό με οπαδούς της CSKA Μόσχας, που πήγαιναν να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Εμφανίστηκαν βίντεο και φωτογραφίες που έδειχναν ουκρανικά στρατεύματα με θάρρος και αντοχή να αντιμετωπίζουν Ρώσους στρατιώτες που επιτίθενται σε στρατιωτική βάση. Στην πραγματικότητα το βίντεο αυτό τραβήχτηκε το 2014, κατά την προσάρτηση της Κριμαίας και γυρίστηκε στην αεροπορική βάση Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη. Το ίδιο πλάνο είχε μεταδοθεί τότε από την τούρκικη τηλεόραση και από το BBC.

Αν τα λέμε αυτά είναι γιατί ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να πέσει στην λούμπα καμιάς προπαγάνδας πολεμικής, καμίας πλευράς.

Γιατί απλά, υπάρχει ο πόλεμος της προπαγάνδας και υπάρχει και η προπαγάνδα του πολέμου…

Και δεν είναι μόνο η προπαγάνδα, εδώ φτάσατε στο απίστευτο σημείο γελοιότητας η υπουργός σας, η Μενδώνη να ακυρώσει τη Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι και τη συνεργασία με ρώσικους πολιτιστικούς ομίλους… Έλεος! Έλεος! Αυτός ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει.

Είναι και πατριωτικό και διεθνιστικό μας καθήκον να μην αφήσουμε να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα, ως στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα οποιουδήποτε.

Ακούσαμε και τον κ. Τσίπρα να λέει “κάντε το όπως οι Ισπανοί”. Να στείλετε, λέει, ανθρωπιστική βοήθεια γιατί τέτοια στείλανε μόνο οι Ισπανοί. Μάλλον δεν είναι καλά ενημερωμένος και πρέπει να τον ενημερώσετε, γιατί έφυγε τώρα, δεν είναι εδώ. Η Ισπανία έχει στείλει 784 στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη, στη Λετονία έχει άρματα μάχης, στρατιώτες, τεθωρακισμένα άρματα. Έστειλε επίσης 4 μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες στη Μαύρη Θάλασσα. Κι έχει ξεκινήσει αυτή η δουλειά και από την Κριμαία και σταδιακά και τώρα. Ωραία ανθρωπιστική βοήθεια είναι αυτή! Αν εσείς έτσι αντιλαμβάνεστε κ. Τσίπρα το «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», τότε τι να σας πούμε; Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες μέσω πολεμικών αποστολών δηλαδή, αφού προτείνετε να το κάνουμε όπως η Ισπανία και εμπλοκές εκτός συνόρων, πολεμικές εμπλοκές κατά άλλων λαών.

Εμείς λέμε καθαρά ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων, στο όνομα των δήθεν «συμμαχικών υποχρεώσεων». Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καθήκον να υπερασπίζουν τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Να απεμπλακούμε, λοιπόν, εδώ και τώρα από αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από όλες τις πλευρές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί