ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση απολύει 670 υγειονομικούς του προγράμματος Philos για τους πρόσφυγες

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, με δήλωση του καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να απολύσει 670 υγειονομικούς π[ου εργάζονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Philos, για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Στη δήλωση του αναφέρει τα εξής:

Στις 28/02 λήγει το πρόγραμμα Philos του ΕΟΔΥ, το οποίο ξεκίνησε το 2017 με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρείχε ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα στον προσφυγικό πληθυσμό, τόσο στα ΚΥΤ και στις δομές φιλοξενίας όσο και στις όμορες δομές του ΕΣΥ.

Η δίμηνη παράταση που δόθηκε στις 31/12/2021, μετά τις παρεμβάσεις μας και τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο πεδίο, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού και τη βιώσιμη χρηματοδότηση ενός επιτυχημένου και σημαντικού προγράμματος.

Έτσι, σε λίγες μέρες το Philos θα βρεθεί «στον αέρα», ενώ 670 συμβασιούχοι επαγγελματίες υγείας θα απολυθούν, παρότι καλύπτουν σταθερές και ανελαστικές ανάγκες και αρκετοί από αυτούς παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες σε υποστελεχωμένες δημόσιες δομές Υγείας.

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για ανικανότητα, αλλά για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να μην κατοχυρώνει, όπως επιτάσσουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προστασία προσφύγων και μεταναστών, αλλά και οι ίδιες οι ανθρωπιστικές αξίες, την πρόσβαση στην υγεία για όλους. Το κάνει αυτό, μάλιστα, χάνοντας και τους ευρωπαϊκούς πόρους του προγράμματος!

Καλούμε την κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, όπως έχουμε κάνει ήδη με πληθώρα παρεμβάσεων εντός κι εκτός Βουλής, να διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση του προγράμματος, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα του προσωπικού και, κυρίως, την ισότιμη υγειονομική κάλυψη μιας ομάδας ειδικής ευαλωτότητας. Όχι μόνο για να μην είναι κανένας “αόρατος”, αλλά και για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί