Στους δρόμους για μία ακόμα φορά εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και φοιτητές (Φωτο)

Mεγάλο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια στη 1 μ.μ. – Στις 18.00 η διαμαρτυρία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου στην πλατεία Ελευθερίας

Σε αναβρασμό βρίσκεται η εκπαίδευση, με αφορμή τα ελλιπή μέτρα στα σχολεία εν μέσω κορονοϊού, καθώς και τα ζητήματα που ανακύπτουν με την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία. Το απόγευμα της Τετάρτης ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο Σύνταγμα, ενώ σήμερα, Πέμπτη, σωματεία εκπαιδευτικών και σύλλογοι γονέων και φοιτητών προγραμματίζουν μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στη 1 μ.μ..

Ήδη από τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις πλαισιώνονται από παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κατά Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες δράσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν πάνω από 400 καταλήψεις, ενώ οι μαθητές σε άλλα σχολεία πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα.

Διαμαρτυρία μαθητών το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης μαθητές από το Γυμνάσιο – Λύκειο Μελεσών, στην πλατεία Ελευθερίας.

ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης
ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης
ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης
ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Το απόγευμα στις 18.00 η διαμαρτυρία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου στην πλατεία Ελευθερίας

Κάλεσμα για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στις 18.00 στην Πλατεία Ελευθερίας, απευθύνει μέσω ανακοίνωσής της η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, διαμαρτυρόμενη για την άρνηση της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα στα σχολεία παρά τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε μαθητές και γονείς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Μία βδομάδα συμπληρώθηκε μετά το άνοιγμα των σχολείων και παρά τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε μαθητές και γονείς η κυβέρνηση επιμένει να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας. Αντίθετα, επιμένουν σε μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία – σωματική και ψυχική – των παιδιών μας, των δασκάλων και καθηγητών τους αλλά και τη δική μας.

Η κυβέρνηση έχει διαψευσθεί πλήρως. Τα σχολεία δεν άνοιξαν με επιτυχία. Πάνω από 30.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας με τις απουσίες των μαθητών να φτάνουν στο 20 – 30% στις μικρότερες τάξεις λόγω του φόβου και της ανασφάλειας που νιώθουν πολλοί γονείς. 

Στο Ηράκλειο την πρώτη βδομάδα νόσησαν και απουσίασαν πάνω από 220 εκπαιδευτικοί και πάνω από 800 μαθητές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Επιβεβαιώνεται ότι τα αιτήματα των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών είναι επίκαιρα και αναγκαία για την προστασία της υγείας και της μόρφωσης των παιδιών.

Ως γονείς στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας που αγωνίζονται για να βελτιώσουν το σχολείο, που αγωνίζονται για μέτρα προστασίας της υγείας της δικής τους και των καθηγητών τους, για τη δική μας υγεία.

Η οργή και η αγανάκτησή μας ,όπως και η ταλαιπωρία για ένα δωρεάν rapid test, μεγαλώνει. Είναι ενδεικτικές οι σημερινές εικόνες ντροπής και θυμού με ατελείωτες ουρές στα μειωμένα σημεία δωρεάν ελέγχου τα οποία κλείνουν στις 15:00. Οι ουρές συνεχίζονται στα φαρμακεία και στα διαγνωστικά εργαστήρια, όπου αναγκαζόμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη επιβαρύνοντας κι άλλο τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό – σα να μην έφτανε η ακρίβεια, οι αυξήσεις στη ΔΕΗ, οι μάσκες υψηλής προστασίας, τα φροντιστήρια κλπ. 

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

 • Έστω και τώρα να ληφθούν μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις.
 • Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ Δωρεάν Rapid test.
 • και μοριακά τεστ(PCR) όπως και παροχή των ειδικών μασκών.
 • Τουλάχιστον ένα σημείο για δωρεάν Rapid Test για όλους ανά Δημοτικό Διαμέρισμα και διεύρυνση
 • ωραρίου 9:00 – 21:00 με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών ώστε να καλύπτονται τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή
 • βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας.
 • Άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού και σύνδεση των σχολικών μονάδων με την
 • Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
 • Άμεσες και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας.
 • Καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη μέσα στα σχολεία.
 • Να καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής και η τράπεζα θεμάτων.

Τώρα εμείς οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και όλοι οι εργαζόμενοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες και συζήτηση, συνεδριάσεις ΔΣ Συλλόγων Γονέων, 15μελή μαθητών, σωματεία εργαζομένων, φοιτητικών συλλόγων, Γενικές Συνελεύσεις, να πάρουμε αποφάσεις διεκδίκησης μέτρων προστασίας και μόρφωσης τώρα.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Τηλέφωνα  Επικοινωνίας : 6973339108, 6977482393

e-Mail : enosigoneonirak@gmail.com

Πάνω από 46.000 κρούσματα σε μαθητές από την επαναλειτουργίας των σχολείων

Την ίδια ώρα, παρά τους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών ότι τα κρούσματα στη σχολική κοινότητα είναι «υπό έλεγχο», τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν δυστυχώς την ανησυχία εκπαιδευτικών και γονέων για την διασπορά του ιού και στα σχολεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή την ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων, έως και τις 18 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 46.243 κρούσματα στις ηλικίες έως 0-17 ετών, ενώ το ποσοστό νόσησης αυξήθηκε από το 17,1% στο 18,2%.

Πιο συγκεκριμένα, τα κρούσματα στις ηλικίες έως 17 ετών στις 10 Ιανουαρίου ήταν 262.371 (17.1%), ενώ στις 18 Ιανουαρίου ανήλθαν στα 308.614 (18.2%).

Τηλεκπαίδευση σε υπό κατάληψη σχολεία: Σφοδρή αντιπαράθεση εκπαιδευτικών – υπουργείου

Την ίδια ώρα, σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι προφορικές εντολές για διεξαγωγή τηλεκπαίδευσης σε υπό κατάληψη σχολεία, παρά την αποχή που έχουν κηρύξει οι εκπαιδευτικοί, εντολές που φτάνουν μέχρι και σε απειλές για περικοπές μισθών.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με καταγγελία εκπαιδευτικών, διευθυντής εκπαίδευσης τούς κάλεσε να γίνουν «χωροφύλακες» από…φιλότιμο, να κάνουν κανονικά τηλεκπαίδευση.

«Τριμηνίτες και κενά στα σχολεία γιατί το υπουργείο δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στην αρχή της χρονιάς»

Παράλληλα, το alfavita.gr επικοινώνησε με τον Χρίστο Σόφη, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο οποίος σημειώνει ότι «το υπουργείο δεν πήρε από την αρχή της χρονιάς ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στα σχολεία και έρχεται “στο και 5” μέσω των τριμηνιτών και των άλλων αναπληρωτών να καλύψει τα κενά που προϋπήρχαν ή έχουν δημιουργηθεί λόγω covid».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Σόφη, τα κενά που δημιουργούν οι συνταξιοδοτήσεις και οι άδειες των εκπαιδευτικών λειτουργούν προσθετικά και «δυναμιτίζουν» την κατάσταση. Αλλά και στο ζήτημα της άδειας ειδικού σκοπού έχουν γίνει ήδη πολλές περικοπές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με αλλαγές στα κριτήρια και τους όρους για το ποιος και πώς μπορεί να τη λάβει.

«Επί της ουσίας οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία είναι έκθετοι και στο έλεος της πανδημίας του κορονοϊού», σημειώνει το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Κάλεσμα εκπαιδευτικών για το σημερινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Με κοινή δήλωση οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΠΑΜΕ) στα ΔΣ των Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, καλούν τις Ομοσπονδίες «να συμπορευτούν μαζί με τους μαθητές, τους φοιτητές και τους γονείς την Πέμπτη 20 Γενάρη και να δώσουμε όλοι μαζί μια ακόμα απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας».

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Τέρμα πια στην κοροϊδία, η κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών και να πάρει μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Βρισκόμαστε στην δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών δομών και αντί η κυβέρνηση να πάρει έστω ένα μέτρο για την προστασία της υγείας μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών μας, κομπάζει ότι όλα λειτουργούν κανονικά και ότι οι χώροι εκπαίδευσης είναι ασφαλείς.

Η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοιού, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, οι θάνατοι που καταγράφονται καθημερινά, η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας κλείνει τα μάτια στο τεράστιο εκπαιδευτικό έλλειμα που έχει δημιουργηθεί στους μαθητές και στους φοιτητές αφού δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο για να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Είναι αυτονόητο ότι ο οργανωμένος αγώνας, ο κοινός βηματισμός όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι ο μοναδικός τρόπος να δοθεί απέναντι σε αυτήν την πολιτική. Άλλωστε η εμπειρία των δυο τελευταίων χρόνων αυτό έδειξε. Η κοινή δράση και πάλη μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους όχι μόνο στρίμωξε την κυβέρνηση αλλά κατάφερε να εμποδίσει και την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί.

Τώρα χρειάζεται ακόμα πιο δυνατά να μπούμε μπροστά, να οργανώσουμε την πάλη μας, να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, όλοι μαζί για να μπει ένα φρένο στην πολιτική που βλέπει την υγεία και τη μόρφωση ως κόστος.

Καλούμε ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – ΟΙΕΛΕ να συμπορευτούν μαζί με τους μαθητές, τους φοιτητές και τους γονείς την Πέμπτη 20 Γενάρη και να δώσουμε όλοι μαζί μια ακόμα απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.

Να πλημμυρήσουμε τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων πόλεων διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων μας.

Οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι καλούν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης

Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, στις 13:00 στα Προπύλαια, καλούν επίσης οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Παιδαγωγικού, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Τούρκικων Σπουδών, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, ΑΣΟΕΕ και ΣΕΤ του ΠΑΔΑ.

Οι Σύλλογοι διεκδικούν μεταξύ άλλων:

· «Δωρεάν, επαναλαμβανόμενα rapid test για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

· Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική! Να οριστεί διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης (δια ζώσης με αραίωση τμημάτων, τηλεματικά, απαλλακτικές εργασίες). Εμβόλιμη εξεταστική για τους επί πτυχίω.

· Έξω η αστυνομία από τις σχολές μας! Καμία σκέψη για ένταση της καταστολής ενάντια στους φοιτητές. Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία. Όχι στην εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις σχολές.

· Κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και των αντιεκπαιδευτικών νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

· Καμία σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο.

· Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές.

· Εξασφάλιση μαγνητοσκόπησης των διαλέξεων και αναπλήρωση εργαστηρίων καθώς και δυνατότητα εναλλακτικών ημερομηνιών ή τηλεματικής εξέτασης για τους φοιτητές που νοσούν.

· Να καταργηθεί η απαράδεκτη απόφαση που ακυρώνει τις διδακτικές ώρες που πραγματοποιήθηκαν τηλεματικά.

· Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων, να γίνουν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.

· Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας!».

To κάλεσμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο διπλό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Όπως αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:

Η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια χωρίς σχέδιο.

Τα αποτελέσματα από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας τους είναι ενδεικτικά της αδιαφορίας της για την ομαλή εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τα κρούσματα καλπάζουν σε αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες, τα self-test έχουν εξαφανιστεί από την αγορά, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να μην παρέχει δωρεάν rapid/pcr tests για την επαρκή ιχνηλάτηση της πανδημίας.

Παράλληλα, στα πανεπιστήμια επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με την ίση πρόσβαση των φοιτητών στη διδασκαλία και τις εξετάσεις, με το Υπουργείο να αποφασίζει και να διατάζει τις Σχολές, χωρίς να σέβεται το αυτοδιοίκητό τους, δείχνοντας πως αδιαφορεί για τους καθηγητές και τους φοιτητές.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών και των φοιτητών και απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες.

Καλούμε στο διπλό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, Τετάρτη 19/1 17:00 στο Σύνταγμα και Πέμπτη 20/1 13:00 στα Προπύλαια. Θα είμαστε όλες/οι εκεί για την υπεράσπιση των αυτονόητων αιτημάτων μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί