Πυρά ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Ένοχη η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υγειονομική τραγωδία, πρέπει να φύγει τώρα»

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να φύγει και να φύγει τώρα, πριν προκαλέσει άλλο πόνο κι άλλη καταστροφή», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Κόκκινο 105.5, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον Σκάι επισήμανε πως «το πέμπτο κύμα της πανδημίας δεν πρέπει να μας βρει με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», στηλιτεύοντας την αποτυχία της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την ασφάλεια της κοινωνίας και στο μέτωπο της πανδημίας και στο μέτωπο της ακρίβειας

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να φύγει και να φύγει τώρα, πριν προκαλέσει άλλο πόνο κι άλλη καταστροφή», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5». «Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την άθλια αυτή κυβέρνηση, την κυβέρνηση των σκανδάλων, της κατάρρευσης του ΕΣΥ, της διάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων και της μείωσης των μισθών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί να διαχειριστεί τις κρίσεις προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Πρέπει να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές», διεμήνυσε.

«Από το 2019 κάναμε λόγο για μια κυβέρνηση καθεστωτική, κυβέρνηση των ολιγαρχών. Πλέον έχουμε να κάνουμε και με την αποκάλυψη της ηθικής έκπτωσης αυτής της κυβέρνησης», πρόσθεσε, στο φως των αποκαλύψεων για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.

«Η παραλλαγή Όμικρον δημιουργεί σήμερα συνθήκες ανατροφοδότησης της πανδημίας και μάλιστα σε μια συνθήκη πλήρους κατάρρευσης του ΕΣΥ, αλλά και της απόλυτης άρνησης της κυβέρνησης να κάνει πολιτική στροφή», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Η άρνηση αυτή φάνηκε από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο, από τη μείωση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον προϋπολογισμό που ψήφισε η ΝΔ», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα δύο μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία σήμερα, υπογράμμισε ότι «το πρώτο είναι βέβαια το πώς θα αντιμετωπιστεί ο όλεθρος της πανδημίας, τον οποίο η πολιτική Μητσοτάκη εντείνει αντί να αντιμετωπίζει». «Χρειάζεται στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικότερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσα σε αυτή τη συγκυρία», ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Σημείωσε ακόμα ότι «το δεύτερο ζήτημα είναι η θέση των εργαζόμενων τάξεων μέσα σε μια συνθήκη αλλεπάλληλων κρίσεων». «Η μοναδική απάντηση σε αυτό είναι η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας, η αύξηση των μισθών, η ανασυγκρότηση ενός θεσμικού πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων», εξήγησε.

«Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα», πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «το μέλλον την Ευρώπης, η πορεία της Ένωσης, η οποία το μόνο που κάνει τις τελευταίες δεκαετίες είναι να αναπαράγει διαρκώς τα αδιέξοδά της». «Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν ρωγμές που μπορούν αξιοποιηθούν από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, ώστε να γίνουν μεγάλα βήματα ανασυγκρότησης της Ένωσης, σε κατεύθυνση στήριξης των αναγκών και των συμφερόντων της ευρωπαϊκής κοινωνικής πλειοψηφίας», τόνισε.

Αμηχανία Μητσοτάκη απέναντι στο αίτημα για εκλογές

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για εκλογές, ο Δημ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς μέχρι τώρα πορευόταν με αυτοθαυμασμό για τις “επιτυχίες” της, που καταλήγουν όμως σε κοινωνική τραγωδία». «Η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, με κακού επιπέδου ειρωνείες και ατάκες, με κυνισμό και αλαζονεία –ένας “λουδοβίκος από τα πανέρια”», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Όμως μέχρι στιγμής και η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ φαίνεται επίσης αμήχανη. Δεν έχουν εξηγήσει αν συμμερίζονται την ανάγκη να φύγει ο κ. Μητσοτάκης, την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλατύ δημοκρατικό ρεύμα αριστερών και προοδευτικών λύσεων», σημείωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συγκροτηθεί ένα τέτοιο ρεύμα σήμερα, το οποίο θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι η μοναδική πολιτική δυνατότητα που υπάρχει για να εφαρμοστεί ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας και κυρίως της κοινωνίας, η οποία έχει υποστεί τεράστια πλήγματα αυτά τα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια αυτής της κυβέρνησης ζούμε μια πορεία κοινωνικής αποδιάρθρωσης –σε αντίθεση με την περίοδο 2015-19, ανέφερε ότι«για πρώτη φορά μετά το 2017, είχαμε τάση μείωσης των μισθών στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2021, μόλις μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη -αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό της ταξικής επίθεσης που εξαπολύει η ΝΔ». «Αυτό όμως είναι το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, να αξιοποιήσει την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των μισθών ως δήθεν επενδυτικό κίνητρο», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όσον αφορά τη μεγάλη εκλογική νίκη των δυνάμεων της Αριστεράς στη Χιλή, τόνισε: «είναι μια χαρμόσυνη είδηση μέσα σε μια ζοφερή περίοδο,ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλο τον κόσμο, ένα μήνυμα ελπίδας και αυτοπεποίθησης ότι οι ιδέες της Αριστεράς, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας είναι όχι απλώς ζωντανές αλλά και νικηφόρες, όταν υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που μπορούν να τις εκφράσουν με αποτελεσματικότητα στον καθημερινό αγώνα των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμτων».

Τέλος, υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα μεγάλο λαϊκό κοινωνικό ρεύμα που θα διεκδικήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να αποφασίσει για τη ζωή του, ένα κοινωνικό ρεύμα που θα επιβάλει τη διενέργεια εκλογών».​

Νάσος Ηλιόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ζυγίσει πολύ το γεγονός ότι τώρα ζητάει εκλογές -σε αντίθεση με την αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη

“Το πέμπτο κύμα της πανδημίας δεν πρέπει να μας βρει με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη”, τόνισε στην εκπομπή “Αταίριαστοι” του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, στηλιτεύοντας την “αποτυχία της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την ασφάλεια της κοινωνίας και στο μέτωπο της πανδημίας και στο μέτωπο της ακρίβειας”. “Το μόνο που απομένει για την κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να φύγει”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. “έχει ζυγίσει πολύ το γεγονός ότι τώρα ζητάει εκλογές -σε αντίθεση με την αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη”, υπογράμμισε πως “τώρα με τον πιο επίσημο τρόπο έχουμε στα χέρια μας τη μελέτη που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση άφησε συνειδητά ανοχύρωτο το ΕΣΥ”. “Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα δεν δείχνει μόνο το ποσοστό της θνησιμότητας εκτός ΜΕΘ, αλλά και ότι το 38,5% των απωλειών στο διάστημα που μελετάει θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ”, τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος. “Την ίδια στιγμή έχουμε έναν προϋπολογισμό για την υγεία που κόβει 820 εκατ. ευρώ και με βάση τα λόγια του ίδιου του κ. Σκυλακάκη βασίζεται στο σενάριο ότι η πανδημία θα έχει τελειώσει στις αρχές του 2022!”, είπε.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ένοχη για την υγειονομική τραγωδία!”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επανέλαβε “το κάλεσμα στην κοινωνία και τις προοδευτικές δυνάμεις να ηττηθεί η πολιτική Μητσοτάκη”. “Αυτό είναι και το άγχος κάθε δημοκρατικού πολίτη. Η μάχη των επόμενων εκλογών είναι μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί. Και όποιος δεν θα έχει στρατηγική συνεργασιών σε αυτές τις εκλογές απλής αναλογικής, τότε μάλλον δεν θέλει να βγει κυβέρνηση”, συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. “έχει μέτωπο με την πολιτική Μητσοτάκη”.

“Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βασίζεται πάνω στην ανάγκη για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ το μήνα. Το 2018 που αύξησε η κυβέρνηση μας τον κατώτατο μισθό και κατήργησε τον υποκατώτατο και η ζήτηση ενισχύθηκε και η κατανάλωση. Επιμένουμε στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στη ρύθμιση και διαγραφή του πανδημικού χρέους, στη μείωση των ΕΦΚ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και στην παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ για να αντιμετωπίσουμε το κύμα της ακρίβειας -αντί να χαρίζουμε τη ΔΕΗ”, σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος επαναλαμβάνοντας το άμεσο αίτημα για αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων, επαναφορά της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και για συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών στην μάχη της πανδημίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί