Τζούλιαν Ασάνζ: Βρετανικό δικαστήριο άνοιξε το δρόμο για την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον κέρδισε την έφεση που είχε καταθέσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου ζητώντας να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση για τη μη έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

«Το δικαστήριο επιτρέπει την έφεση», δήλωσε ο δικαστής Τίμοθι Χόλροϊντ.

Τον Ιανουάριο η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ –όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, μια υπόθεση την οποία οι υπερασπιστές του έχουν χαρακτηρίσει πολιτική και επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης –, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.

Όμως η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ και σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία.

«Σοβαρή δικαστική αδικία» χαρακτήρισε την απόφαση η αρραβωνιαστικιά του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου που ανοίγει το δρόμο για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Η ποινική δίωξη κατά του Τζούλιαν Ασάνζ αποτελεί απειλή για την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως, καταγγέλλουν ακτιβιστές των πολιτικών ελευθεριών όπως η Διεθνής Αμνηστία, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η ACLU και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που χαρακτηρίζουν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί