Πέθανε ο σπουδαίος καρδιολόγος Παύλος Τούτουζας

Πέθανε την Παρασκευή ο καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας, ένας άνθρωπος που θεμελίωσε τη σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία και το έργο του τόσο το ερευνητικό όσο και το κλινικό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καρδιολογία.

Ο Παύλος Τούτουζας υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Αντι-Υπερτασικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων για φοιτητές και ιατρούς και έχει παρουσιάσει πλούσιο ερευνητικό και κλινικό έργο!

Στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, που ίδρυσε ο ίδιος το 1991, πάντα πρωτοπόρος για την εποχή του, συνέβαλε τα μέγιστα για την άρτια λειτουργία του με στόχο την πλήρη επιστημονική ενημέρωση του κοινού στα θέματα της πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και στην υποστήριξη της έρευνας και μετεκπαίδευσης των νέων επιστημόνων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό δυναμικό του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, με οδύνη και βαθύτατη θλίψη αποχαιρετά σήμερα τον Καθηγητή Καρδιολογίας Παύλο Κ. Τούτουζα

«Ο Παύλος Τούτουζας γεννήθηκε το 1935 στη Θήβα και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασκήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και το 1963 απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας, ενώ το 1964 απέκτησε και την ειδικότητα της Καρδιολογίας. Υπηρέτησε στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών – Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, προαγόμενος διαδοχικά, από τη θέση του Πανεπιστημιακού βοηθού (1964-1968) στη θέση του Επιμελητή (1969-1974), Υφηγητή (1972), εντεταλμένου Υφηγητή και στη συνέχεια Αναπληρωτή Καθηγητή (1979-1989). Ανακηρύχτηκε Καθηγητής το 1989. Υπηρέτησε ως Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής από το 1984 έως και το 2003. 

Υπήρξε Ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Επιστημονικών Περιοδικών και κριτής ερευνητικών εργασιών προς δημοσίευση σε διεθνή ιατρικά περιοδικά μεγάλης εμβέλειας. Διετέλεσε Διευθυντής συντάξεως του περιοδικού «Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση», Εκδότης περιοδικών του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών. Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Αντι-Υπερτασικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων για φοιτητές και ιατρούς και έχει παρουσιάσει πλούσιο ερευνητικό και κλινικό έργο!

Υπήρξε διοργανωτής Διεθνών Συνεδρίων, όπως το Διεθνές Συνέδριο Αναίμακτων Μεθόδων, το Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, το European Heart Network, καθώς και πλήθος ημερίδων, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, που ίδρυσε ο ίδιος το 1991, πάντα πρωτοπόρος για την εποχή του,  συνέβαλε τα μέγιστα για την άρτια λειτουργία του με στόχο την πλήρη επιστημονική ενημέρωση του κοινού στα θέματα της πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και στην υποστήριξη της έρευνας και μετεκπαίδευσης των νέων επιστημόνων. Διοργάνωσε και θεσμοθέτησε Ιατρικά Συνέδρια, Ερευνητικά Προγράμματα στα πλαίσια των οποίων συμμετείχαν δωρεάν πλήθος κόσμου, Μαθήματα Αγωγής Υγείας σε Σχολεία και Δήμους σε όλη τη χώρα, εξέδωσε επιστημονικά και εκλαϊκευμένα περιοδικά, εμπνεύστηκε και υλοποίησε και πολλές άλλες δραστηριότητες, με άξονα πάντα την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα πρόληψης.

Επιστήμονας με σημαντικές Τιμητικές Διακρίσεις: από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τιμηθείς από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (1997), από Ακαδημίες άλλων χωρών, από Καρδιολογικές Κλινικές Πανεπιστημίων, από Δήμους, Ιατρικούς Συλλόγους, Ιατρικές Εταιρείες και Ιατρικά Τμήματα, καθώς και από Φιλολογικούς και Συλλόγους Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ένας Ακέραιος Άνθρωπος, που εργάστηκε απρόσκοπτα και με αφοσίωση για τους συνανθρώπους του, αφιερωμένος στο κοινό-καλό. Έζησε τη ζωή του και υπηρέτησε την επιστήμη του με υψηλές ηθικές αξίες, δυναμικά οράματα και πράξεις που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, για να καθοδηγεί όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίζουμε, ελπίζοντας να συνεχίσουμε το Έργο του με τον τρόπο που μας δίδαξε. Θα παραμείνει για πάντα στη σκέψη και τις καρδιές μας, εμπνευστής μας.

Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021, στις 12μ., στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών».

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί