Η Λαϊκή Συσπείρωση Λασιθίου για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας

Ανακοίνωση για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 με κύριο θέμα το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων(ΤΠΕ) έτους 2022 εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Λασιθίου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Σητείας την Δευτερα 22 Νοεμβρίου το θέμα που δικαιολογημένα απασχόλησε ως πιο σημαντικό ήταν το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων (ΤΠΕ) έτους 2022. Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας Σίμος Συμεωνίδης ανέδειξε το γεγονός ότι, για άλλη μια φορά οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, σε συνθήκες πανδημίας, οικονομικής κρίσης με πολλαπλές συνέπειες σε όλες τις πλευρές της ζωής του λαού και της νεολαίας, δεν χωρούν στην ανάπτυξη που σχεδιάζεται από το αστικό κράτος και εξειδικέυεται από τον δήμο που αποτελλεί μέρος του ίδιου μηχανισμού. 

Όπως έχει αναδείξει η Λαϊκή Συσπείρωση και παλιότερα σε άλλα ΤΠΕ αυτής της δημοτικής αρχής, αλλά και των προηγούμενων, ο λαός της Σητείας είναι στο ίδιο έργο θεατής όπου πέρα από την ουσία εμφανίζονται έργα εκατομμυριών που “ζαλίζουν” απλό κόσμο που όμως ο βαθμός υλοποιήσης τους κυμαίνεται στην καλύτερη περίπτωση στο 10%. Η πλειοψηφία των έργων είναι καθορισμένη «από τα πάνω», κάτι που δεν αθωώνει καθόλου την δημοτική αρχή αφού δεν έχει και καμιά διάθεση για διεκδίκηση και αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Μάλιστα διαφημίζει τα έργα αυτά ως έργα που είναι στις δικές τις προτεραιότητες, αποδεχόμενη τον ρόλο της ως μακρύ χέρι του κράτους. Το ΠΔΕ, τα προγραμμάτα «Φιλόδημος» και «Τρίτσης», το ΕΣΠΑ επί της ουσίας αποφασίζεται από τα πάνω ο προσανατολισμός τους και αφορά στην μείωση του κόστους μεταφορών, στην πράσινη ανάπτυξη(αναπλάσεις κ.α.), σε υποδομές για άρδευση με στόχο την παράδοση του σε μονοπωλιακούς ομίλους, σε άλλα διάφορα που έχουν να κάνουν και με πρόσκαιρο σχεδιασμό εξυπηρέτησης όπως οι αναπλάσεις σε αύλειους χώρους εκκλησιών (πάνω από 500.000 €!). Οι κεντρικοί πόροι είναι κάτι ψίχουλα και ως τέτοια βέβαια μοιράζονται. Καθόλου τυχαίο λοιπόν ότι κοντά στο 70% των έργων είναι από το ΠΔΕ και «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ»

Μάλιστα τα έργα με προϋπολογισμό 1.800.000 € έχουν το ίδιο όνομα με το περυσινό και προπέρσινο ΤΠΕ και κοντά στα μισά του ΤΠΕ είναι επί της ουσίας συνεχιζόμενα αλλά με άλλο τίτλο, ανάλογα την περίπτωση ώστε να μπορεί να καλύπτεται και η “αρχή” να συμπεριλαμβάνονται όλες οι τοπικές κοινότητες και να παίζεται το παιχνίδι της ενσωμάτωσης και της εκτόνωσης της δυσαρέσκειας που συσσωρεύεται στην ύπαιθρο από την ακρίβεια, τις γερασμένες υποδομές και εν τέλει από την εγκατάλειψη που υπάρχει.»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας ξεκινώντας από την ίδια την αιτία υπάρξης της, δηλαδή να προβάλλει και να υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα των Σητειακών αναδεικνύει ότι αυτό το ΤΠΕ είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των πολλών και σε πολλές περιπτώσεις απέναντι τους. 

Συγκεκριμένα:

Σχολική στέγη-υποδομές

Το τελευταίο δίχρονο έχουμε σε συνδυασμό με την πανδημία την πλήρη απαξίωση από την πλευρά του δήμου. Ο προϋπολογισμός αποτελεί το 1,15 % και μάλιστα σε επαναλαμβανόμενο έργο από 2,78% το 2021 και 2,36 το 2020. Μάλιστα το 2020 έγινε αναμόρφωση και αφαιρέθηκε το έργο, ενώ όπως ειπώθηκε για το 2021 το ένα το επαναλαμβάνεται ξανα και το άλλο έργο δεν υλοποιήθηκε. Μάλιστα σε περίοδο όπου είχαμε κατάρρευση τοιχίου στο 2ο δημοτικό και απο τύχη δεν είχαμε σοβαρότερες συνέπειες, ακατάλληλο το ΕΠΑΛ που το αποτελείωσε και ο σεισμός του Οκτωβρίου, “κίτρινο” το φρεσκοανακαινισμένο ΚΔΑΠ ΑμΕΑ και τεράστια προβλήματα στις σχολικές μονάδες (μπάρες ΑμΕΑ, ασφάλεια κτιρίων, κουφώματα, συντήρηση με “μπαλώματα”, σχολική μονάδα και υποδομές για την ειδική αγωγή, σύγχρονοι παιδικοί σταθμοί κ.α.).

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Σ.Συμεωνίδη την οποία και θύμισε στην συνεδρίαση για το ΤΠΕ 2020 το Νοέμβριο του 2019 όπου σε μία αποστροφή έλεγε: «Αυτή τη στιγμή στον Δήμο Σητείας έχει να γίνει ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος σχεδόν σε όλα του τα κτίρια ,ανάμεσα τους και τα σχολικά κτίρια, πάνω από 10 με 15 χρόνια. Δεν μας παίρνει να γίνει το κακό και μετά βλέπουμε, το συγκεκριμένο φαινόμενο αντιμετωπίζεται μόνο με πρόληψη με ότι αυτό συνεπάγεται.» και πιο κάτω: «Στο ζήτημα της σχολικής στέγης “δίνετε” το 2,3 % του προϋπολογισμένου ποσού, δηλαδή 120.000 € ενώ για αστεροσχολεία ή και το νέο δημαρχείο πάνω από το 20%. Δεν τα υποτιμάμε, βάζουμε ζήτημα προτεραιοτήτων. Γιατί αυτή τι στιγμή το κτιριακό του ΕΠΑΛ πιάνει τα 14 χρόνια, τα κτιριακά προβλήματα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της πόλης (ειδικά στο 1ο,2ο αλλά και στα κανούρια δημοτικά), στο ΕΕΕΚ είναι επικίνδυνη η κατάσταση.»

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν του έγινε πρόταση για αυτά τα έργα λοιπόν

Κοινωνική Πολιτική

Μεταφέρθηκε η δομή της κοινωνική πρόνοιας στο προβληματικό κτίριο του π.ΚΕΓΕ. Προβληματικό από όλες τις απόψεις και ειδικά για αυτό τον τομέα όπου το να μην είναι στο κέντρο της πόλης του Δήμου δημιουργεί τεράστια προβλήματα για αυτούς που το έχουν ανάγκη, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ιδιωτικότητα, πέρα από άλλα προβλήματα (υποστελέχωσης , αυτοκινήτων, εξοπλισμού, εργασιακής ομηρείας κ.α.) που δεν είναι της παρούσης. Ειδικά σε συνθήκες πανδημίας που έχουν οξυνθεί και πολλαπλασιαστεί κοινωνικά προβλήματα, ενδοοικογενειακή βία, ακραία φτώχεια κτλ. Μάλιστα αυτά τα φαινόμενα δεν φαίνεται να μειώνονται αφού θα φροντίσει η καπιταλιστική ανάπτυξη για αυτό αφού αυτό ο τομέας αποτελεί μεγάλο κόστος χωρίς “απόδοση”

Πολιτική Προστασία

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και το να βαφτίζονται όλες οι καταστροφές “φυσικές”, “έκτακτες” και αλλιώς δεν αναιρούν τις ευθύνες κράτους, περιφέρειας και δήμων για έναν τομέα που θα έπρεπε να υπάρχει αποκλειστικά δημόσιος σχεδιασμός, προγραμματισμός και ανάπτυξη των ανάλογων παρεμβάσεων Βέβαια ο βασικός αντίπαλος είναι η εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, των δασών, της ανθρώπινης υγείας, ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων, ο προσανατολισμός της κρατικής χρηματοδότησης σύμφωνα με τη στρατηγική αυτή, που επιδρούν αρνητικά, υπονομεύουν όλες τις βασικές πλευρές ενός αποτελεσματικού σχεδιασμού. Το πρώτο που είναι η πρόληψη  εκδήλωσης καταστροφών και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων τους σε αυτό το ΤΠΕ απουσιάζει παντελώς. Απουσιάζουν έργα αντισεισμικής, αντιπλυμμηρικής, αντιπυρικής θωράκισης διαχρονικά από όλους όσους έχουν την ευθύνη όσοι κυβέρνησαν κράτος και δήμους.

Αθλητικές Εγκαταστάσεις-Παιδικές χαρές 

Το ΤΠΕ που προτάθηκε για άλλη μια φορά αναμασά τα ίδια και τα ίδια ενώ οι ανάγκες είναι πραγματικά τεράστιες. Τα γήπεδα είναι κακοσυντηρημένα με τεράστια προβλήματα (στίβος, γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου κ.α.) ειδικά για να τα χαρεί ευρύτερα ο λαός, ελεύθερα. Υπάρχει ανάγκη για νέα γήπεδα μπάσκετ, για στίβο, γυμναστήρια με φωτισμό σε όλη την έκταση του Δήμου, πέρα από τις υποδομές στα σχολικά κτίρια του δήμου που είναι σε πολλές περιπτώσεις ρημαγμένα. Αντίστοιχα για τις παιδικές χαρές σε όλο την έκταση του Δήμου, σε όλα τα χωριά και στην πόλη. 

Βεβαίως είναι ακόμα πολλά ζητήματα όπως βιολογικοί καθαρισμοί(π.χ.Μόχλος), πολιτιστικά κέντρα και βιβλιοθήκες στην ύπαιθρο που απουσιάζουν διαχρονικά.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας Σ.Συμεωνίδης κλείνοντας είπε: «Είναι προφανές με βάση τις παρατηρήσεις που αναφέραμε και τις αντίστοιχες προτάσεις ότι η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας θα καταψηφίσει το ΤΠΕ 2022 που έφερε η δημοτική αρχή. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο Λαό η νεολαία του δήμου να ενισχύσουν την πάλη τους διεκδικόντας έργα και παρεμβάσεις που αξίζουν στον Σητειακό Λαό απαιτώντας επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά για τις ανάγκες του.»

Μετά την συνεδρίαση και με αφορμή τις τοποθετήσεις όλων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και την υπερψήφιση του ΤΠΕ 2022 ο Σ.Συμεωνίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καμία εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί στον Σητειακό Λαό η στάση των παρατάξεων της “αντιπολίτευσης”. Το ότι δηλαδή η παράταξη του Κ.Κουρουπάκη υπερψήφισε το ΤΠΕ και ευχήθηκε την επιτυχή ολοκλήρωση του, ότι η παράταξη του Κ. Πατεράκη ψήφισε Λευκό γιατί το μισό και πλέον όπως είπε ο επικεφαλής της είναι δικό του και η παράταξη του Κ.Καραμανωλάκη καταψήφισε λόγω απουσίας διαβούλευσης ενώ έχει στηρίξει τα προηγούμενα ΤΠΕ. Υπάρχει στρατηγική ταύτιση όλων και είναι μία ανάπτυξη που δεν χωράει τις λαϊκές διευρυμένες ανάγκες, οι μικροδιαφορές τους είναι αδιάφορες για την πλειοψηφία των εργαζόμενων, αγροτών, επαγγελματιών και νεολαίας του δήμου μας. Ούτε ένας πραγματικά δεν τοποθετήθηκε έστω επί των προτάσων της Λαϊκής Συσπείρωσης πέρα από κάποιες υπόνοιες ότι πρέπει να είναι ρεαλιστικά αυτά που λέγονται στις προτάσεις κάποιων, υπονοόντας την Λαϊκή Συσπείρωση. Η υποκρισία τους έγκειται ότι κατέβηκαν σε τέσσερα διαφορετικά ψηφοδέλτια πριν από 2 χρόνια εκλωβίζοντας την λαϊκή δυσαρέσκεια και αγωνία, ενώ η ανοχή και στήριξη που δείχνουν στην δημοτική αρχή είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Όσο βέβαια πλησιάζουν και οι εκλογές η αμηχανία τους στο να “φτιάχνουν” διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους θα προκαλεί πραγματικά κλαυσίγελο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί