Τροπολογίες για στήριξη εργαζόμενων σε επισιτισμό-τουρισμό από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σ. Βαρδάκης: «Προτείνουμε να γίνει πράξη το αυτονόητο, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης ίσως θεωρεί επαιτεία. Καταθέτουμε τροπολογία για τη στήριξη των εργαζομένων του κλάδου επισιτισμού τουρισμού»

Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου επισιτισμού- τουρισμού, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και οικονομική εξαθλίωση, επιχειρούν με τροπολογίες που κατέθεσαν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, Α Θεσσαλονίκης – Τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου, Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών – Τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Δωδεκανήσου – Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός. 

Η υγειονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και η εκτεταμένη και πρωτοφανής αναστολή των οικονομικών λειτουργιών έχει εκτεταμένες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και πλήττει ιδιαίτερα τον τομέα της εργασίας, αλλάζοντας τα δεδομένα και δυσκολεύοντας την ζωή των εργαζομένων.

Η απώλεια των θέσεων εργασίας, καθώς και η μείωση του εργάσιμου χρόνου πλήττουν και τους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού και επισιτισμού, σε σημείο  ώστε οι εποχιακά  εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο αδυναμίας λήψης της τακτικής επιδότησης ανεργίας από τους εποχιακά εργαζόμενους, που τόσο πολύ την έχουν ανάγκη, οι Βουλευτές προτείνουν μέσω τροπολογίας, την προσμέτρηση των ενσήμων των μονομερών αναστολών των ετών 2020 και 2021, για την επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

 Επιπλέον, οι Βουλευτές, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε για τους απασχολούμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, που θα πάρουν για φέτος πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας, δυσκολεύοντας, ακόμα περισσότερο τη ζωή τους, με δεύτερη τροπολογία, προτείνουν κατ’ εξαίρεση για το 2021, πέραν των 50 ημερών εργασίας, να έχουν αυτοί  πραγματοποιήσει και ανά 50 ημερομίσθια κατ’ έτος, στα αμέσως προηγούμενα από την έναρξη της επιδότησης 2 έτη, συμπεριλαμβανομένων και των ενσήμων μονομερών αναστολών των ετών 2020 και 2021.

Οι ανωτέρω προτάσεις-τροπολογίες καλύπτουν την ανάγκη άμεσης και κατεπείγουσας νομοθέτησης, με προσθήκη αυτών στο κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», επιλύουν προβλήματα διαβίωσης μεγάλου αριθμού εργαζομένων και διευκολύνουν την για πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας με τη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων.

Με αφορμή την κατάθεση των δύο τροπολογιών, ο κ. Βαρδάκης τόνισε: «Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, είμαστε δίπλα στον κόσμο της εργασίας. Παλεύουμε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, προτείνοντας στην Κυβέρνηση λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού τουρισμού. Προχωρήσαμε προς τούτο, στην κατάθεση δύο τροπολογιών – προτάσεων, ώστε να συνεχίσουν να έχουν ένα εισόδημα, εργαζόμενοι που επλήγησαν από την πανδημία και από τις ανορθόδοξες πολιτικές στήριξης του κ. Μητσοτάκη. Επιδιώκουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να στηρίξουμε  τους εργαζόμενους που, βάζουν πλάτη κάθε χρόνο και συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάδειξη του ελληνικού τουρισμού – επισιτισμού».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί