Πρωτοφανής τροπολογία χτύπημα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τους νέους ποινικούς κώδικες, το οποίο μπήκε σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια και ψηφίζεται αύριο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ., ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να «χώσει» τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που έχουν φέρει σημαντικές αντιδράσεις.

Μια από αυτές αποτελεί κίνηση άνευ προηγουμένου, καθώς το Μαξίμου ετοιμάζεται να νομοθετήσει εν ενεργεία δικαστικοί να έχουν το δικαίωμα να βρεθούν ως αποσπασμένοι στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την τροπολογία την οποία υπογράφει η μισή… κυβέρνηση (Π. Πικραμμένος, Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Τσιάρας, Μ. Βορίδης, Θ. Σκυλακάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης) δικαστικοί λειτουργοί θα μπορούν να αποσπαστούν στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και στο υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό την… εκτέλεση νομοπαρασκευαστικών έργων, αλλά και λήψη καθηκόντων σχετικών με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών. Η απόσπαση μπορεί να είναι με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για διάστημα ενός έτους, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα ισόχρονων παρατάσεων. 

Το άρθρο 5 της επίμαχης τροπολογίας αναφέρει σχετικά: 

«Δικαστικοί λειτουργοί με βαθμό: εφέτη των πολιτικών και ποινικών και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, παρέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αντεισαγγελέα εφετών και ανωτέρων, καθώς και δικαστικοί λειτουργοί της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, είναι δυνατόν να αποσπαστούν στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από απόφαση του οικείου ανώτατου δικαστικού συμβουλίου. Η απόσπαση αυτή γίνεται για την εκτέλεση νομοπαρασκευαστικών έργων, καθώς και καθηκόντων σχετικών με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, και διαρκεί για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους, με δυνατότητα ισόχρονων παρατάσεων». https://e.issuu.com/embed.html?d=tropologia_0&hideIssuuLogo=true&showOtherPublicationsAsSuggestions=true&u=efsyn

«Επιχειρούν να στήσουν ευνοϊκό καθεστώς για τη διαφθορά»

Νωρίτερα, την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ  είχαν προκαλέσει και άλλες ρυθμίσεις που επιχείρησε να φέρει η κυβέρνηση, ωστόσο τις απέσυρε κάνοντας λόγο για λάθος εκ παραδρομής.

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη», καταγγέλλοντας ότι προσπάθησε να στοχοποιήσει τους προστατευόμενους μάρτυρες για το σκάνδαλο Novartis.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τις αποκαλύψεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι προωθεί διατάξεις στο Ποινικό Κώδικα που στέλνουν στο εδώλιο τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, έκανε μεταβολή 180 μοιρών, μιλώντας για δήθεν λάθος και παραδρομή που θα διορθωθεί» δήλωσε ο κ. Ξανθόπουλος για να προσθέσει «η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε, χωρίς αιδώ, με άκομψο νομοθετικό τρόπο, να πλήξει το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων και να ανοίξει το δρόμο της ποινικής τους δίωξης. Έχει στο νου της προφανώς τους προστατευόμενους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis, την ταυτότητα των οποίων, προσπάθησε να αποκαλύψει και στη προανακριτική επιτροπή της Βουλής, αλλά απέτυχε χάρις στην σθεναρή στάση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο κ. υπουργός της Δικαιοσύνης «πιάστηκε απ’ αυτοφώρω να κλέβει οπώρες». Και μάλιστα τη στιγμή που εκκρεμεί η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για αυξημένη και αποτελεσματικότερη προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος!».

Ανάμεσα σε άλλα ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη και με άλλες διατάξεις στο ν/σ αλλαγών των ποινικών κωδίκων, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα συνολικό ευνοϊκό καθεστώς για τους δράστες σοβαρών εγκλημάτων διαφθοράς. Οι δικαιολογίες που ψέλλισε ο υπουργός της Δικαιοσύνης δεν πείθουν κανέναν. Επιμένει στη διάταξη που καταργεί το ακαταδίωκτο όσων αποκαλύπτουν ότι δωροδόκησαν υπάλληλο, πολιτικό ή δικαστή, όπως προβλέπει ο ν. 4254/2014, παραβιάζοντας ευθέως το άρθρο 37 παρ. 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη διαφθορά. Από την άλλη, διατηρεί την ατιμωρησία των ισχυρών επιχειρηματιών, που προσφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο αθέμιτα ωφελήματα σε εργαζομένους σε άλλες επιχειρήσεις, προκειμένου να παραβιάσουν τα καθήκοντά τους απέναντι στους εργοδότες τους («δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα»).

Παράλληλα, ενώ από τη μια, η κυβέρνηση κόπτεται για αυστηροποίηση των ποινών, από την άλλη, είναι ιδιαιτέρως γαλαντόμα με τους τραπεζίτες και όσους έλαβαν τα περίφημα θαλασσοδάνεια, στους οποίους προσφέρει μια ιδιότυπη ποινική ασυλία.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του προσπαθούν με συνέπεια να αναστηλώσουν ένα καθεστώς εκτεταμένης θεσμικής διαφθοράς και ανυποληψίας, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Η ελληνική κοινωνία δεν του επιτρέψει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί