Κύμα συμπαράστασης στον Νίκο Μπογιόπουλο για την απόπειρα φίμωσής του

Ως απόπειρα φίμωσης ενός μάχιμου δημοσιογράφου, και μάλιστα κομμουνιστή, αλλά και πλήγμα στην ελευθερία της σκέψης και του δημόσιου λόγου καταγγέλλεται από κόμματα, κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα και πανεπιστημιακούς η αγωγή της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) σε βάρος του Νίκου Μπογιόπουλου.

Με αφορμή την έναρξη της δίκης το πρωί της Πέμπτης (21 Οκτωβρίου 2021) στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, έχει ενισχυθεί το μεγάλο κύμα συμπαράστασης προς τον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο, το οποίο απλώνεται εδώ και περίπου τρεις μήνες, αφότου η Ένωση Αποστράτων ακολούθησε τη δικαστική οδό εναντίον του για όσα ανέφερε σε ραδιοφωνική του εκπομπή και στο άρθρο του «Οι “κομμουνιστοσυμμορίτες”, οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ». Τον κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση σχετικά με αναφορές του στις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει η Ένωση Αποστράτων στον Γράμμο και στο Βίτσι για την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από τις κυβερνητικές δυνάμεις στον Εμφύλιο (1946-1949). Η Ένωση απαιτεί να εκδικαστεί μεγάλο χρηματικό ποσό για ηθική βλάβη και να επιβληθεί ποινή εξάμηνης φυλάκισης.

Πολλοί, μεταξύ άλλων πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, νομικοί, κρίνουν ότι η υπόθεση Μπογιόπουλου συνιστά ουσιαστικά δίωξη οποιουδήποτε αμφισβητεί την παραχάραξη της Ιστορίας και τα «εμφυλιοπολεμικά» ιδεολογήματα ενώ στοχεύει στην κατοχύρωση του αντικομμουνισμού .

Με δεδομένο ότι η ΕΑΑΣ εποπτεύεται από το υπουργείο Αμυνας, το Πανεργατικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλεί να γίνει άμεσα ανάκληση της δίωξης σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου καθώς και «να μπει τέλος στις “εκδηλώσεις” μίσους της ΕΑΑΣ». Σε ανακοίνωση του, καταγγέλλει ως απαράδεκτη την αγωγή που εκδικάζεται στις 21 Οκτώβρη και σημειώνει: «Η ΕΑΑΣ είναι μια οργάνωση που «φιλοξενεί» στις εκδηλώσεις της τους απόγονους των φασιστών, με «guest star» τους εκπροσώπους των καταδικασμένων, ναζιστών, εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Αυτή η οργάνωση προχώρησε σε αγωγή εναντίον του δημοσιογράφου όταν αυτός αναφέρθηκε τον Αύγουστο του 2020, στις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ σε Γράμμο- Βίτσι. Η αγωγή κατατέθηκε με την κατηγορία της συκοφαντίας και η  Ένωση αξιώνει από το δημοσιογράφο την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για έξι μήνες “ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί”». Μάλιστα, το ΠΑΜΕ κρίνει ότι «η συγκεκριμένη ένωση με τις εκδηλώσεις και τη φρασεολογία της καλλιεργεί τον αντικομουνισμό και θέλει να «δικαιώσει» τις χιλιάδες διώξεις, εξορίες, βασανιστήρια και εκτελέσεις αγωνιστών εργατών, συνδικαλιστών, αντιστασιακών που συμμετείχαν στον αγώνα και οργάνωσαν την πάλη ενάντια στον φασισμό».

Πριν από λίγες ημέρες (15.10.2021), 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την αγωγή που κατέθεσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) επειδή σε ραδιοφωνική του εκπομπή ο δημοσιογράφος, «έκανε σφοδρή κριτική για τις γιορτές μίσους που διοργανώνουν κάθε χρόνο στο Γράμμο και το Βίτσι, στις οποίες οι ηττηθέντες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού αποκαλέστηκαν “κομμουνιστοσυμμορίτες”!».

Εν τω μεταξύ το ΚΚΕ, με επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, καλούσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα  για να σταματήσει η δίωξη και «οι προκλητικές ενέργειες της ΕΑΑΣ». Ο Περισσός επισημαίνει ότι η αγωγή, δεν στρέφεται μόνο κατά του δημοσιογράφου, στρέφεται εναντίον καθενός και καθεμιάς που δεν ανέχεται την κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας και μνήμης, τον αντικομμουνισμό, την ποινικοποίηση της γνώμης και δράσης που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία. Τονίζει ότι «οι “διώκτες” του δημοσιογράφου είναι οι ίδιοι που φιγουράρουν σε εκδηλώσεις “κομμουνιστοφάγων”, μαζί με εκπροσώπους της εγκληματικής φασιστικής Χρυσής Αυγής, ενώ επιδίδονται σε πρακτικές και φρασεολογία βγαλμένη από την εποχή των εκτελέσεων και των εξοριών». Και το ΚΚΕ συμπληρώνει:

«Η άθλια αυτή ενέργεια δεν εκδηλώνεται σε πολιτικό κενό.  Έρχεται ως συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών και άλλων παραγόντων που, αναπαράγοντας τη θεωρία των “δύο άκρων”, εξισώνουν την πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος με τη φασιστική εγκληματική βία, καλλιεργώντας ουσιαστικά την ανοχή απέναντι στην τελευταία. “Νερό στο μύλο” τέτοιων διώξεων ρίχνουν επίσης οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως είναι η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα που, στο όνομα της αντιμετώπισης των fake news, διαμορφώνει καθεστώς λογοκρισίας και διώξεων».

Την ίδια ώρα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η δίωξη του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου «είναι μια επίθεση της ακροδεξιάς στην ελευθεροτυπία, μια προσπάθεια να δοθεί ασυλία και μπει στο απυρόβλητο ο εμφυλιοπολεμικός αντικομμουνισμός και η φασιστική ρητορική.
Το γεγονός ότι το μόρφωμα της ΕΑΑΣ λειτουργεί σαν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας, δεν δείχνει μόνο τις ευθύνες της κυβέρνησης που για άλλη μια φορά προσφέρει κάλυψη στην δράση της ακροδεξιάς. Δείχνει και την παρακρατική διάσταση αυτής της προκλητικής απόπειρας φίμωσης ενός μαχόμενου δημοσιογράφου». Παράλληλα, αναφέρει ότι «το ξέπλυμα της φασιστικής ακροδεξιάς έρχεται καθώς όλο και εντείνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και η κοινωνική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική. Η άρχουσα τάξη μπροστά στην κοινωνική καταβύθιση που προκαλεί η πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ προετοιμάζει τα δεκανίκια της ακροδεξιάς για να διχάσουν τους εργαζόμενους και το λαό, ώστε να μην μπορούν να αντισταθούν. Δεν θα τους περάσει. Ο Νίκος Μπογιόπουλος έχει τη στήριξη της κοινωνίας, όσων έχουν ανάγκη μια αληθινή δημοσιογραφία, αλλά και τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

Documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί