«Ποτέ πια φασισμός»: Διακόσιες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Ρώμης

Στην κινητοποίηση των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικάτων, Cgil, Cisl και Uil, που αποτελεί απάντηση στην πρόσφατη επίθεση των νεοφασιστών στην έδρα της Cgil

Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Ιταλίας, Cgil, με τη συμμετοχή όλων των άλλων συνδικάτων της χώρας, οργάνωσε χθες, από τις 14:00 τοπική ώρα, κινητοποίηση με σύνθημα «ποτέ πια φασισμός». Η κεντρική πλατεία Σαν Τζοβάνι γέμισε με περισσότερους από 200 χιλιάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με τα στοιχεία των οργανωτών.

Image

Το κύριο αίτημα, που ακούστηκε από την εξέδρα της πλατείας Σαν Τζοβάνι, ήταν η άμεση διάλυση όλων των κομμάτων και οργανώσεων που συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με τον φασισμό.

Image

«Λέμε όχι στους φασισμούς, ναι στην εργασία»

Μεταξύ των άλλων, στην σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, ο Τζουζέπε Κόντε, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων και ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο. «Λέμε όχι στους φασισμούς, ναι στην εργασία, στην ασφάλεια και στα δικαιώματα», τόνισαν οι επικεφαλής των ιταλικών συνδικάτων.

«Μιλάμε για μια κινητοποίηση που όχι μόνον δεν είναι μεροληπτική, αλλά η οποία υπερασπίζει τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της χώρας», πρόσθεσε ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, Cgil, στα γραφεία του οποίου, πριν μια εβδομάδα, εισήλθαν και προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές, νεοφασιστικά στοιχεία και αντιεμβολιαστές. Σήμερα, χάρη και στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν καταγράφηκε καμία πρόκληση κατά των διαδηλωτών, από μέρους ακροδεξιών οργανώσεων.

Περισσότερες φωτογραφίες στο Twitter, στο hasthag #Maipiufascismi

Τη σημερινή κινητοποίηση στηρίζουν η ιταλική κεντροαριστερά, τα Πέντε Αστέρια και οι δυνάμεις της Αριστεράς. Η κεντροδεξιά παράταξη αποφάσισε να μην συμμετάσχει, με το σκεπτικό ότι πρέπει να καταδικάζονται όλες οι ακραίες συμπεριφορές, αλλά δεν μπορεί να δοθεί πολιτική χροιά, σε μαζική διαδήλωση, λίγες ώρες πριν από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, όμως, απάντησε ότι «προέχει η σαφής καταδίκη των πολιτικών δυνάμεων και οργανώσεων που διατηρούν, ως κύριο σημείο αναφοράς, τη φασιστική ιδεολογία». «Σήμερα δεν θα πάρουμε μαζί μας κομματικές σημαίες, αλλά μόνο εκείνη της Ιταλίας», προσέθεσε ο Λέτα.

Για να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της πλατείας Σαν Τζοβάνι έφτασαν στη Ρώμη, μέλη των συνδικάτων απ’ όλη την Ιταλία. Με οκτακόσια λεωφορεία, δέκα τρένα και ειδικές αεροπορικές πτήσεις από τη Σικελία και τη Σαρδηνία.

«Με αυτό τον τρόπο θα κάνουμε σαφές ότι η Ρώμη ανήκει στις δυνάμεις και στις οργανώσεις που σέβονται και υπερασπίζονται τη δημοκρατία, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους πιο αδύναμους», δήλωσε ο γραμματέας του συνδικάτου Cgil, Μαουρίτσιο Λαντίνι.

Kαι ο Σαλβίνι πετάει την μπάλα στην εξέδρα

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η δήλωση του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της κινητοποίησης της Ρώμης, δήλωσε ότι «ευτυχώς, πλέον δεν υπάρχουν φασίστες» και ότι «για την Ευρώπη, ο μόνος, πραγματικός κίνδυνος είναι η ισλαμική τρομοκρατία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “«Ποτέ πια φασισμός»: Διακόσιες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Ρώμης”

  1. φασίστες

    Εμείς τον ζήσαμε το φασισμό των Ιταλών, όταν τιμώρησαν ένα νεαρό πατέρα εξοντωτικά, σαν να ήταν ένας σύγχρονος Γιάνι Αγιάνι… Επειδή ήταν Πακιστανός. Όταν τον απέλασαν εν μία νυχτί, απροειδοποίητα, όπως εκτελούν τα θύματά τους οι φασίστες, αγνοώντας ότι υπήρχε ένα παιδί στην Ευρώπη. Τότε ήταν ο Σαλβίνι. Τώρα ο Βορίδης, ο Άδωνις, Ο Μηταράκης, ο Κικίλιας…. Ζήσαμε τα ίδια και είναι φρικτό, γιατί παλιά λέγανε ότι η ελληνική κοινωνία δεν εκφασίζεται…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί