Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης και της Ολομέλειας των Δημάρχων

Από μεγάλο ενδιαφέρον χαρακτηρίστηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης, της Ολομέλειας των Δημάρχων και των εκπρόσωπων της ΠΕΔ Κρήτης στην ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν διάφορα θέματα και ζητήματα της επικαιρότητας που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, ενώ έμφαση δόθηκε στα θέματα των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα δε στα προβλήματα που δημιούργησαν οι πρόσφατοι σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδoς, και ιδιαίτερα στο Αρκαλοχώρι, αλλά και τους όμορους Δήμους.

Κατά την συνεδρίαση, διαμορφώθηκαν και οι θέσεις της Π.Ε.Δ. Κρήτης που θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Ουσιαστική στήριξη στους σεισμοπλήκτους

Έκφράστηκε η πλήρης αλληλεγγύη αλλά και η ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση των περιοχών που έχουν πληγεί και τονίστηκε ότι θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα και να προσφερθεί στοχευμένη βοήθεια.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι πρέπει να επιλυθούν όλα τα προβλήματα στέγασης και σίτισης των σεισμοπλήκτων, να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες,  ενώ ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την επιχειρηματικότητα, καθώς και τον πρωτογενή τομέα. Επιπλέον τονίστηκε  η ανάγκη, για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής.

Τι συζητήθηκε για την ενεργειακή κρίση

Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης το θέμα της ενεργειακής κρίσης που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία,  αυξάνοντας την επιβάρυνση νοικοκυριών, επαγγελματιών, αγροτών και επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα με τις θέσεις που εξέφρασε τις τελευταίες μέρες η Ε.Ε. της ΠΕΔ Κρήτης, ζητείται οι Δ.Ε.Υ.Α. και οι Δήμοι να υπαχθούν σε τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο νερό από 13% στο 6%, ώστε να ελαφρυνθούν οι πολίτες αλλά και να μειωθεί η τιμή του ρεύματος.

Τα άλλα θέματα της σημερινής συνεδρίασης

Επίσης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση: 

  • Έγινε ειδική συζήτηση στο σημαντικό ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, όπου τοποθετήθηκαν όλοι οι παρόντες.
  • Για το επικείμενο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη υπογραμμίστηκε ότι αυτό θα πρέπει να είναι ουσιαστικό και όχι τυπικό, να καλύψει όλα τα θέματα της Αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης, με την προώθηση σημαντικών σύγχρονων αλλαγών όπως ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, ο δημοκρατικός προγραμματισμός, κ.α.

Σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα, προτείνεται η κατάργηση της κινητικότητας με προβολή των λύσεων που προτείνει η Αυτοδιοίκηση, η κάλυψη των κενών προσωπικού στους Δήμους και η  άμεση στελέχωση τους.

Τονίστηκε επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί ο στρατηγικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης, η αλλαγή του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ, η γενναία οικονομική στήριξη των Δήμων, η υλοποίηση των έργων του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”  με προτεραιότητα τις σεισμόπληκτες περιοχές ειδικά στις προσκλήσεις ΑΤ11  και  ΑΤ8, για τον έλεγχο στατικής επάρκειας και αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων και την Πολιτική Προστασία.

Επίσης,  η ρύθμιση των θεμάτων στα ΚΔΑΠ και τους Παιδικούς Σταθμούς, όπου θα πρέπει να εξασφαλιστεί μόνιμο προσωπικό.

Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΔ Γιάννη Κουράκη

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά όλα τα σοβαρά θέματα και προβλήματα που απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση όλης της Κρήτης, αλλά και να ασχοληθούμε με τη σωστή προετοιμασία μας, ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Τονίσαμε, τέλος ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων συμπολιτών μας από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς, αναδεικνύοντας στην πράξη τον ουσιαστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, ακόμα και στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί