“Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη”: Άμεση και πλήρης στήριξη των σεισμόπληκτων

Ανακοίνωση της περιφερειακής κίνησης “Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη” για τους σεισμούς:

Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται η ανεπάρκεια και η εγκληματική αμέλεια του κρατικού μηχανισμού στην προστασία και θωράκιση του λαού απέναντι σε φυσικές καταστροφές και έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Ο φονικός σεισμός της Δευτέρας στο Αρκαλοχώρι προκάλεσε το θάνατο ενός εργάτη, αρκετούς τραυματίες και πληθώρα καταστροφών σε σπίτια και υποδομές. Παρόλο που πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα, πάνω στο ενεργό ρήγμα Καστελλίου – Θραψανού, και παρά τους διαρκείς σεισμούς που συνέβαιναν τους τελευταίους μήνες, δεν πάρθηκε από πλευράς πολιτείας ούτε ένα μέτρο για την αντισεισμική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής.

Δεν πρόκειται για μια αδυναμία γενικά και αόριστα του κρατικού μηχανισμού, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή του κράτους και των τελευταίων διαδοχικών κυβερνήσεων που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους συγκεκριμένων επιχειρηματικών ελίτ, την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών. Από τις περσινές πλημμύρες στην Κρήτη, τις καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρη την Ελλάδα το καλοκαίρι η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και πετάει το μπαλάκι στους πληγέντες επικαλούμενη την ατομική ευθύνη.

Μόνο οργή προκαλεί η απαξιωτική στάση του πρωθυπουργού απέναντι στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου, που όταν ζήτησαν τα αυτονόητα έλαβαν την αποστομωτική απάντηση «Θα ξαναφτιάξουμε την πόλη από την αρχή σωστά αυτή τη φορά, σωστά». Ουσιαστικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διά στόματος του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη με περίσσιο θράσος και αναλγησία κατηγορεί τους πολίτες που έχασαν σε μια στιγμή τα σπίτια τους ότι φταίνε οι ίδιοι γιατί δεν τα έκτισαν σωστά. Την ίδια στιγμή που η πολιτεία δε συγκροτεί καμία μέριμνα για το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας.

 Ωστόσο και η κινητοποίηση της πολιτείας μετά το σεισμό δεν διασφάλισε ούτε τα στοιχειώδη για την ανακούφιση των θυμάτων. Σκηνές χωρίς στρώματα, αυτοσχέδια κρεβάτια στην άσφαλτο, χωρίς ρεύμα και τροφή για αρκετή ώρα μαρτυρούν την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού που εγκατέλειψε κυριολεκτικά στο δρόμο εκατοντάδες πολίτες. Παράλληλα εκτιμάται ότι πάνω από χίλια σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα, ενώ ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς (Κάτω Πουλιές). Οι εξαγγελίες του «ανάλαφρου» πρωθυπουργού για αποζημιώσεις και ανακουφίσεις δεν πείθουν κανέναν, καθώς ακόμα εκκρεμούν οι αποζημιώσεις των θυμάτων των περσινών πλημμυρών στο δήμο Χερσονήσου.

 Η “Ξαστεριά – Ανατροπή στην Κρήτη” εκφράζει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη στα θύματα του σεισμού και καλεί μαζικά το κρητικό λαό να αγωνιστεί και να συμπαρασταθεί στους πληγέντες για να εξασφαλίσουμε ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και αποζημιώσεις που να διασφαλίζουν την δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Χαιρετίζουμε τη μεγάλη κινητοποίηση του κόσμου μέσα από τοπικούς συλλόγους ανά την Κρήτη για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης!

Απαιτούμε να αξιοποιηθούν άμεσα με παρέμβαση και ευθύνη της Περιφέρειας τα ξενοδοχεία (βλ. δήμος Χερσονήσου) για να στεγαστούν αξιοπρεπώς οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη!

Τέλος, καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την άθλια πολιτική «αδιαφορίας και εγκατάλειψης» των τελευταίων κυβερνήσεων που αφήνει το λαό έρμαιο των φυσικών καταστροφών και απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση σπιτιών, σχολείων και υποδομών! 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί