Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 4 νεκροί από τους Ταλιμπάν στην καταστολή διαδηλώσεων

Οι Ταλιμπάν κάνουν χρήση γκλοπ, μαστιγίων και πραγματικών πυρών για να διαλύσουν τις συνεχείς διαδηλώσεις, με τις γυναίκες να πρωτοστατούν σε πολλές

Η βίαιη καταστολή από τους Ταλιμπάν των διαδηλώσεων κατά της σκληροπυρηνικής διακυβέρνησής τους έχει ήδη οδηγήσει σε τέσσερις καταγεγραμμένους θανάτους, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος δήλωσε ότι η ομάδα χρησιμοποίησε αληθινά πυρομαχικά, μαστίγια και γκλομπ για να διαλύσει διαδηλώσεις. Η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, δήλωσε από τη Γενεύη ότι έλαβε αναφορές για κατ’ οίκον έρευνες σε όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, συχνά με επικεφαλής γυναίκες, αποτελούν πρόκληση για τη νέα ισλαμιστική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία προσπαθεί να σταθεροποιήσει τον έλεγχό της αφού κατέλαβε πριν από σχεδόν ένα μήνα την πρωτεύουσα Καμπούλ. Οι γυναίκες διαμαρτύρονται για την περιστολή των δικαιωμάτων τους από την ισλαμιστική ομάδα και έχουν γίνει στόχος βίας σε πολλές πόλεις. Οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν και επίσημα αυτή την εβδομάδα αν δεν υπάρχει σχετική άδεια από το νέο υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν.

«Είδαμε μια αντίδραση από τους Ταλιμπάν που ήταν δυστυχώς πολύ σκληρή», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, προσθέτοντας πως ο ΟΗΕ τεκμηρίωσε τους θανάτους τεσσάρων διαδηλωτών από πυρά.

Σύμφωνα ωστόσο με την ίδια, μερικοί ή όλοι αυτοί οι θάνατοι μπορεί να ήταν αποτέλεσμα προσπαθειών να διαλυθεί το πλήθος με πυροβολισμούς. Όπως ανέφερε «σε μία περίπτωση, φέρεται ότι είπαν σε ένα δημοσιογράφο, την ώρα που τον κλωτσούσαν στο κεφάλι, «Είσαι τυχερός που δεν αποκεφαλίστηκες». «Υπήρξε πραγματικά πολύς εκφοβισμός δημοσιογράφων που προσπαθούσαν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους» συμπλήρωσε.

Ο ΟΗΕ κάλεσε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βίας και την αυθαίρετη κράτηση όσων ασκούν το δικαίωμά τους για ειρηνική συνάθροιση και των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις διαδηλώσεις..

Οι αναφορές του ΟΗΕ δείχνουν την αυξανόμενη ανησυχία για την επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Που παρά τις διαβεβαιώσεις σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τα δικαιώματα των γυναικών και την ελευθερία της έκφρασης, προχώρησαν γρήγορα στην καταστολή της αντιπολίτευσης και των διαδηλώσεων που ξεπήδησαν σε πολλές πόλεις.

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν την Πέμπτη ότι η βοήθεια της Ουάσινγκτον εξαρτάται από την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει δώσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση των Ταλιμπάν για τη σταθερότητα του Αφγανιστάν και της περιοχής και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζέφρι ΝτεΛαουρέντις, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι «οποιαδήποτε νομιμότητα και υποστήριξη θα πρέπει να κερδηθεί».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί