Άλλη μία «επιτυχία» Αυγενάκη: Ήρθη οριστικά η πιστοποίηση του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Αθήνας

««Σήμερα η WADA ανακοίνωσε την άρση της πιστοποίησης του εργαστηρίου αντι ντόπινγκ της Αθήνας, μετά την «κίτρινη κάρτα» που δέχτηκε την 1η Οκτωβρίου 2019 για 6 μήνες. Μετά την ελλιπή προετοιμασία των αθλητών μας και τις ανατριχιαστικές τους μαρτυρίες, ο Κ. Αυγενάκης αποδεικνύεται ξανά πολύ λίγος μπροστά στις υποχρεώσεις του ως Υφυπουργός Αθλητισμού» επεσήμανε ο αν. εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΑΛ. Νικολαΐδης

Για ακόμη μία φορά η Ελλάδα εκτίθεται διεθνώς με την αδυναμία (ή απροθυμία) της να συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις λειτουργίας του εργαστηρίου αντιντόπινγκ στην Αθήνα. Έτσι, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργαστηρίου.

Με ανακοίνωσή της η WADA γνωστοποίησε την άρση της πιστοποίησης του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Αθήνας. Η απόφαση αυτή ήρθε ως συνέπεια της «κίτρινης κάρτας» 6 μηνών που είχε δεχτεί την 1η Οκτωβρίου του 2019, αλλά και της πολιτικής που ακολούθησε η ΝΔ στον τομέα των ελέγχων ντόπινγκ, επί υπουργείας Αυγενάκη. Σκληρή κριτική ασκεί ο αν. εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλ. Νικολαΐδης χαρακτηρίζοντας τον υφ. Αθλητισμού «πολύ λίγο για τα καθήκοντά του». 

«Οι εμπειρογνώμονες της WADA εξέτασαν τα ευρήματα της αξιολόγησης του εργαστηρίου και κατέληξαν στο συμπέρασμαότι το εργαστήριο δεν είχε αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τις διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις με τα διεθνή πρότυπα για τα εργαστήρια και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως διαπιστευμένο εργαστήριο της WADA», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η WADA.

Υπενθυμίζεται ότι η WADA το 2018 σε σύσκεψη με την αθλητική ηγεσία (Γ. Βασιλειάδης – Ι. Συναδινός), την Διεύθυνση του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ και το ΕΣΚΑΝ, είχε προτείνει βελτιώσεις για το εργαστήριο αντιντόπινγκ, που είχαν πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ένταξη του εργαστηρίου στον Δημόκριτο και την χρηματοδότηση του από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και την δρομολόγηση προσλήψεων νέων επιστημόνων, αλλά η κυβένηση της ΝΔ δεν τα υλοποίησε με συνέπεια το εργαστήριο να δεχθεί «κίτρινη κάρτα» στην συνάντηση αξιολόγησης που έγινε τον Σεπτέμβρη του 2019 επί υπουργού Αυγενάκη. 

Η άρση της πιστοποίησης του εργαστηρίου δύο χρόνια μετά καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υφ. Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για την βελτίωση του εργαστηρίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει αφενός στην οικονομική επιβάρυνση των ομοσπονδιών και αφετέρου στην εκμετάλλευση του αντιντόπινγκ από ιδιωτικά εργαστήρια. 

Αλ. Νικολαΐδης: Ο κ. Αυγενάκης αποδεικνύεται ξανά πολύ λίγος μπροστά στις υποχρεώσεις του ως υφ. Αθλητισμού

Το περιστατικό σχολίασε ο αν. εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλ. Νικολαΐδης, ο οποίος σημειώνει: 

«Σήμερα, 20 Αυγούστου 2021, η WADA ανακοίνωσε την άρση της πιστοποίησης του εργαστηρίου αντι ντόπινγκ της Αθήνας, μετά την «κίτρινη κάρτα» που δέχτηκε την 1η Οκτωβρίου 2019 για 6 μήνες. Μετά την ελλιπή προετοιμασία των αθλητών μας και τις ανατριχιαστικές τους μαρτυρίες κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για την κατάσταση που επικρατούσε, ο Κ. Αυγενάκης αποδεικνύεται ξανά πολύ λίγος μπροστά στις υποχρεώσεις του ως Υφυπουργός Αθλητισμού.

Έτσι, η Νέα Δημοκρατία όντως βάζει την πινελιά της και στον Ελληνικό αθλητισμό: Διέκοψε για πρώτη φορά την οικονομική συμμετοχή της ΓΓΑ στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού «Άθληση για όλους» από το 1981 κι έπειτα από τα οποία επωφελούνται 120.000 πολίτες, ενώ παράλληλα μείωνε την εφορία που αποδίδουν οι ΠΑΕ για μεγάλα συμβόλαια αθλητών. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα, πάνω από τις συνταγματικές υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες.

Ίσως ο κ. Αυγενάκης να χρειαστεί ακόμα ένα κονδύλι 20.000 ευρώ για συνεργείο φωτογράφων και βίντεοσκόπησης όπως συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ώστε να αποθανατίσει αυτή τη νέα του μεγάλη στιγμή ως Υφυπουργός. Και εις ανώτερα». 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί