«Ταμείο Ανάκαμψης: Οι κυβερνητικές ιδεοληψίες, στερούν μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα»

Η τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη ​Μαμουλάκη, στη Βουλή

Με κριτική για την έλλειψη δημόσιας διαβούλευσης, τον εν κρυπτό σχεδιασμό και την ιδεοληπτική προσέγγιση της Κυβέρνησης της ΝΔ όσο αναφορά τις προτάσεις της για το Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων του, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη στη συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Ο Χάρης Μαμουλάκης, καυτηρίασε την τακτική που ακολουθήθηκε κατά τη φάση της προετοιμασίας της ελληνικής πρότασης, που είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθούν μόλις 45 σχόλια, έναντι, για παράδειγμα, 24.000 και πλέον που υπήρξαν στο ν/σ για τα ζώα συντροφιάς ή 14.000 και πλέον στο ν/σ της συνεπιμέλειας. «Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για το μέλλον της χώρας μας, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν προχωρήσατε ουσιαστικά σε δημόσια διαβούλευση. Δεν ενημερώθηκε η κοινωνία, δεν ενημερώθηκαν Φορείς όπως για παράδειγμα τα Επιμελητήρια, δεν ενημερώθηκε ούτε καν η Αυτοδιοίκηση. Και είναι απορίας άξιο ποια είναι τα έργα που θα ενταχθούν υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό οι εκπρόσωποί της» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «Η προετοιμασία σας ήταν ερασιτεχνική και υποκειμενική. Ο κ. Σκυλακάκης παραδέχτηκε ότι έδειξε ιδιαίτερη σπουδή στην επιτάχυνση της διαδικασίας και δεν έγινε η δημόσια διαβούλευση που θα έπρεπε. Αν είναι έτσι, ας κάνετε δεκτή την τροπολογία που κατατέθηκε από τον Αλέξη Χαρίτση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να συσταθεί διακομματική επιτροπή παρακολούθησης. Αν πράγματι κόπτεστε, δεχθείτε την πρότασή μας που κινείται στη λογική και τα πλαίσια του ΕΣΠΑ, για να θωρακιστεί επιτέλους η διαφάνεια που τόσο ανάγκη έχει η χώρα».

Ο Χάρης Μαμουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο τμήμα που αφορά στο δανεισμό και ανέρχεται σε ποσό ύψους 12,7 δισ ευρώ, επισημαίνοντας ότι με τις επιλογές της ΝΔ για τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων, αποκλείεται το 96% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι εκτός τραπεζικού συστήματος, παραθέτοντας και τα ανάλογα στοιχεία: «27.882 ΜμΕ έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό επί του συνόλου των 822.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Δηλαδή, 96% και πλέον, βρίσκεται καθ’ ολοκληρία εκτός χρηματοδότησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει σχεδιάσει να οδεύσουν το σύνολο των κονδυλίων που θα προσέλθουν από τον δανεισμό σε ιδιωτικές επενδύσεις, παραθέτοντας παράλληλα παραδείγματα άλλων χωρών, που ακολουθούν εντελώς διαφορετική πολιτική. «Η Πορτογαλία, θα χρησιμοποιήσει μέρος του δανείου της για χρηματοδότηση κοινωνικών πολιτικών, με κορωνίδα το ζήτημα της κοινωνικής στέγασης. Η Σλοβενία θα αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους για ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων. Η Ισπανία, από το 2022, θα αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τον δανεισμό της προκειμένου να πετύχει την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης» είπε ο Χάρης Μαμουλάκης.

Άσκησε επίσης κριτική για το ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμα τον θεσμό της Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς επίσης και ότι παρά το ότι νομοθέτησε πριν από ενάμιση χρόνο τις περίφημες μικροπιστώσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει καμία απολύτως δράση προς αυτή την κατεύθυνση. Γεγονός που αποδεικνύει ότι τρόποι υπάρχουν, αλλά λείπει η πολιτική βούληση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους στόχους της Κυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίοι υπηρετούν την ιδεοληπτική της προσέγγιση πως οι ΜμΕ φοροδιαφεύγουν και είναι εσωστρεφείς. Καυτηρίασε τέλος την απουσία ενίσχυσης κλάδων όπως οι νεοφυείς επιχειρήσεις μικρομεσαίας κλίμακας, ο πρωτογενής τομέας, η βιομηχανία και οι εξαγωγές, κλάδοι που μπορούν να ισορροπήσουν το εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο και να συμβάλλουν στην αποφυγή προβλημάτων από τακτικές οικονομικής «μονοκαλλιέργειας» και κατέληξε: «Έχουμε μπροστά μας μια ξεκάθαρη προσέγγιση από την πλευρά της ΝΔ. Η ίδια Κυβέρνηση, το ίδιο πολιτικό προσωπικό που επέβαλε λιτότητα εις βάρος των φτωχών τα σκοτεινά μνημονιακά χρόνια, φέρνει έναν έντονο και ακραιφνή κεϋνσιανισμό προς όφελος των πλουσίων, ακόμα και τώρα, την εποχή της πανδημίας.».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί