Πέθανε ο διευθυντής του Επιστημονικού-Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, Αρτέμης Σαϊτάκης

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 67 ετών, άφησε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, Αρτέμης Σαϊτάκης, μετά από μάχη με την επάρατη νόσο.

Η κηδεία του έγινε στο Νέο Κοιμητήριο στο Ηράκλειο στις 5 το απόγευμα.

Σε μήνυμά του, ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης, αναφέρει:

«Με βαθύτατη θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπημένου συναδέλφου και φίλου, διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου του ΙΤΕ, Αρτέμη Σαϊτάκη.

Ο Αρτέμης, τους τελευταίους μήνες έδινε υπεράνθρωπη μάχη για τη ζωή του, χωρίς ούτε στιγμή να παραμελήσει τα διοικητικά καθήκοντά του και τους συνεργάτες του, με τους οποίους είχε καθημερινές συναντήσεις, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η απώλειά του είναι δυσβάσταχτο χτύπημα για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, για το Ίδρυμα και για εμένα προσωπικά.»

Συλλυπητήριο μήνυμα του Στ. Αρναουτάκη για τον θάνατο του Αρτέμη Σαϊτάκη

«Ο Αρτέμης Σαϊτάκης συνέδεσε το όνομά του με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Συνέβαλε καθοριστικά, ως Διευθυντής του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου, στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο νησί μας.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του, σε όλους τους συναδέλφους τους από την επιστημονική κοινότητα.»

Συλλυπητήρια από τον Β. Λαμπρινό

«Η πρόωρη αναχώρηση από την ζωή τού Διευθυντή τού Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου, Αρτέμη Σαϊτάκη, ενός ανθρώπου που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την ουσιαστική πρόοδο του τόπου μας, χάρις στην παρουσία και την καινοτόμο προσφορά του στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, αποτελεί βαρύ πλήγμα για την ελληνική επιστημονική κοινότητα, για την κοινωνία της Κρήτης, για όλους μας.

Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του.»

Συλλυπητήριο μήνυμα του Μ. Συντυχάκη

«Με σεβασμό και οδύνη αποχαιρετώ τον Αρτέμη που έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο, όπως ακριβώς και ο αδελφός του ο Γιώργος, πριν από πέντε χρόνια. Ήταν ένας εξαίρετος και πρωτοπόρος επιστήμονας ερευνητής, καλός οικογενειάρχης, άνθρωπος με πραγματικά σπάνιο ήθος και ακεραιότητα, αγαπητός σε όλο τον κόσμο. 

Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και στο  Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο, στο οποίο ήταν Διευθυντής και κυρίως στην οικογένειά του, στους συγγενείς και φίλους. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»

Η ΠΕΔ Κρήτης για την απώλεια του Αρτέμη Σαϊτάκη

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την πρόωρη απώλεια ενός άξιου επιστήμονα, του Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης Αρτέμη Σαϊτάκη.

Επρόκειτο για ένα καταξιωμένο στέλεχος, με επιστημονική επάρκεια που πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στο ΙΤΕ και τον τόπο.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του, αλλά και σε όλους τους συνεργάτες του.»

Το ΔΣ του ΙΤΕ για την απώλεια του Αρτέμη Σαϊτάκη

«Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, με βαθύτατη θλίψη, αναγγέλλει τον θάνατο του Αρτέμη Σαϊτάκη, Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου του ΙΤΕ, που έφυγε από τη ζωή στις 3 Ιουνίου 2021, έπειτα από σύντομη αλλά γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Γεννημένος το 1954, ο Αρτέμης Σαϊτάκης σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οινολογία, τη Βιοτεχνολογία και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Συνέχισε την ερευνητική του πορεία ως Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ (1985).

Το 1997 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ). Από τη θέση αυτή, είχε καταλυτική συνεισφορά στην ανάπτυξή του, αναδεικνύοντάς το σε θερμοκοιτίδα επιχειρηματικής δραστηριότητας για καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις. Από το 2005, διετέλεσε επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Διαχείρισης και Ανάπτυξης του ΕΤΕΠ-Κ ΑΕ. 

Συμμετείχε ως συντονιστής ή εταίρος στην υλοποίηση μεγάλου αριθμού εθνικών και ευρωπαϊκών έργων, εξασφαλίζοντας ερευνητικές χρηματοδοτήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα, ενώ είχε αναπτύξει συνεργασίες με τη βιομηχανία και τον ιδιωτικό τομέα, έχοντας πάντα ως γνώμονα την αξιοποίηση της έρευνας για το κοινωνικό όφελος. Ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κινητικότητας Ερευνητών EURAXESS και επιστημονικός υπεύθυνος για το Εθνικό Σημείο Επαφής στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (Πρόγραμμα PEOPLE) της ΕΕ για την Κρήτη. Επίσης, υπήρξε πρωτεργάτης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση  του ευρωπαϊκού έργου Erasmus for Young Entrepreneurs, που υποστηρίζει τη μετακίνηση νέων επιχειρηματιών σε χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες, το οποίο υλοποιείται μέχρι σήμερα. Από το 2006 ήταν Επιστημονικός Υπεύθυνος της «Βραδιάς Ερευνητή» στο ΙΤΕ.

Παράλληλα, τα ενδιαφέροντά του εστιάζονταν στη Μεταφορά & Αξιοποίηση Τεχνολογίας, στη Διαχείριση Διανοητικής Ιδιοκτησίας, καθώς και σε δράσεις Επιχειρηματικότητας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, όπου διέθετε εκτενή εμπειρία. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξε πρωτεργάτης και κινητήρια δύναμη, για τη δημιουργία του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας και της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων στο ΕΤΕΠ-Κ, καθώς και του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης.

Διετέλεσε Υπεύθυνος του έργου RITTS (Regional Innovation and Technology Transfer Infrastructures and Strategies)  για τον σχεδιασμό τεχνολογικής στρατηγικής στην Περιφέρεια Κρήτης (1997-2000), καθώς επίσης και Σύμβουλος σε έργα σχεδιασμού και ανάπτυξης Επιστημονικών Τεχνολογικών Πάρκων & Θερμοκοιτίδων Επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είχε ενεργό συμμετοχή σε δράσεις Μεταφοράς Τεχνολογίας και Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο Πρόγραμμα Καινοτόμων Ενεργειών Κρήτης (CRINNO, 2003-2005) και στο έργο “Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας Κρήτης” (2007-2008).

Ο Αρτέμης Σαϊτάκης ήταν παντρεμένος με την Αλίκη Διαλυνά, και πατέρας δυο παιδιών.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 στις 17:00, στο Νέο Κοιμητήριο στο Ηράκλειο της Κρήτης.»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Τ.Ε., σε έκτακτη συνεδρίασή του, μετά την είδηση του θανάτου του εξαίρετου Συναδέλφου και Φίλου Αρτέμη Σαϊτάκη, Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του και ομόφωνα αποφασίζει:

  1. Να εκδώσει το παρόν ψήφισμα, το οποίο και να αποστείλει στην οικογένεια και τους συνεργάτες του εκλιπόντος, εκφράζοντας τα θερμότατα συλλυπητήριά του.
  2. O Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ, να εκπροσωπήσει το Ίδρυμα στην κηδεία του εκλιπόντος.
  3. Να καταθέσει, αντί στεφάνων, το ποσό των 3.000 ευρώ, στον Παγκρήτιο Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Ηλιαχτίδα». 
  4. Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στον τύπο.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Πέθανε ο διευθυντής του Επιστημονικού-Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, Αρτέμης Σαϊτάκης”

  1. μαθήτρια

    Για μικρό διάστημα ο εκλιπών ήταν καθηγητής μου σε φροντιστήριο, ήμασταν ένα μικρό γκρουπ και ήμουν το μόνο κορίτσι. Στη χημεία είχα πολύ καλές βάσεις, τα αγόρια δεν ήξεραν απολύτως τίποτα… Όμως αισθανόμουν πολύ μόνη σε εκείνο το γκρουπ, επειδή ήμουν κορίτσι… Από τότε μίσησα τα θετικά μαθήματα και μετά από μια μεγάλη οδύσσεια σπούδασα τελικά αυτό που ήθελα από το γυμνάσιο. Αν έλειπαν τα αγόρια από το γκρουπ θα ήταν πολύ καλός καθηγητής για μένα.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί