Σε ισχύ τα πιστοποιητικά Covid σε Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες

Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Κροατία και Πολωνία συνδέθηκαν σήμερα με την ευρωπαϊκή πύλη για τα πρώτα πιστοποιητικά Covid στην ΕΕ, ενώ ορισμένες χώρες αποφάσισαν να εκδώσουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ μόνο όταν οι λειτουργίες αναπτύσσονται σε εθνικό επίπεδο.

Από τις 10 Μαΐου, 22 χώρες έχουν ήδη δοκιμάσει την πύλη με επιτυχία. Ο κανονισμός θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν περάσει τις τεχνικές δοκιμές και είναι έτοιμα να εκδώσουν και να επαληθεύσουν πιστοποιητικά.

Το σύστημα αυτό με το οποίο συνδέθηκαν οι έξι χώρες επιτρέπει την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών Covid19 με ασφαλή και φιλικό προς την ιδιωτικότητα τρόπο, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η πολιτική συμφωνία της 20ής Μαΐου πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου, με περίοδο σταδιακής εξάμηνης εβδομάδας για την έκδοση πιστοποιητικών για τα κράτη μέλη που χρειάζονται επιπλέον χρόνο. Παράλληλα, η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρέχει τεχνική και οικονομική στήριξη στα κράτη μέλη για την είσοδο στην πύλη.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων τόνισε ότι «το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID19 της ΕΕ δείχνει την προστιθέμενη αξία των αποτελεσματικών λύσεων ηλεκτρονικής υγείας για τους πολίτες μας».

«Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, όλα τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν πλήρως τα εθνικά τους συστήματα για την έκδοση, αποθήκευση και επαλήθευση πιστοποιητικών, έτσι ώστε το σύστημα να λειτουργεί εγκαίρως για την περίοδο των διακοπών», τόνισε η Επίτροπος.

«Οι πολίτες της ΕΕ ανυπομονούν να ταξιδέψουν ξανά και θέλουν να το κάνουν με ασφάλεια. Η κατοχή πιστοποιητικού ΕΕ είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία», σημειώνει.

Μετά την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον κανονισμό που διέπει το πιστοποιητικό στις 20 Μαΐου, σήμερα, η τεχνική ραχοκοκαλιά των συστημάτων της ΕΕ τίθεται σε ισχύ.

Η πύλη της ΕΕ έχει ολοκληρωθεί σε δύο μόνο μήνες για την επαλήθευση των χαρακτηριστικών ασφαλείας που περιέχονται στους κωδικούς QR όλων των πιστοποιητικών. Αυτό θα επιτρέψει στους πολίτες και τις αρχές να είναι σίγουροι ότι τα πιστοποιητικά είναι αυθεντικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δεν ανταλλάσσονται ούτε διατηρούνται προσωπικά δεδομένα. Η ζωντανή μετάδοση της πύλης ολοκληρώνει τις προπαρασκευαστικές εργασίες σε επίπεδο ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί