Η εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό από την Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου την Κυριακή 23/5 στο πάρκο Γεωργιάδη, με θέμα: «Λαϊκή πάλη ενάντια στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς! Να κλείσουν οι ευρωΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα! Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό – να σταματήσουν οι δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ!» Η συμμετοχή της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου καθώς και εργατικών σωματείων (Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών, Παράρτημα Κρήτης Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών, Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και η Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου) έδωσε ξεχωριστό και αγωνιστικό παλμό στην εκδήλωση.

Ενθουσιασμό και συγκίνηση προκάλεσε το θεατρικό performance αφιερωμένο στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης, με συντελεστές τους Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα (ηθοποιός), Σοφία Μπακιρτζή (εικαστικός) και Κώστα Λαβαντσιώτη (μουσικός), το οποίο περιλάμβανε ποίημα της Μαριλίζας Λούντζη, μουσική παρέμβαση με αντιπολεμικά τραγούδια από τους Χρήστο Συρμακέζη (μουσικός) και Κώστα Λαβαντσιώτη (μουσικός), καθώς και απαγγελία ποιήματος αφιερωμένο στην Παλαιστίνη. Ιδιαίτερη θέση στην εκδήλωση είχε η έκθεση ζωγραφικής με δημιουργίες μαθητών Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης με θέμα την αλληλεγγύη στα παιδιά και στον λαό της Παλαιστίνης, που δούλεψαν εκπαιδευτικοί μέσα στην τάξη, στα πλαίσια του καλέσματος της Επιτροπής Ειρήνης για την εκδήλωση, καθώς και έκθεση αρχειακού υλικού της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου αφιερωμένου στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, προετοιμασμένη από την εικαστικό Ελένη Μαρκάκη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Νίκος Πατεράκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Μεταξύ των άλλων, ο Νίκος Πατεράκης ανάφερε:

«Από το βήμα της σημερινής μας συγκέντρωσης καταδικάζουμε τη νέα σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ (…) Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στον Παλαιστινιακό λαό. Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα του για Παλαιστίνη ελεύθερη στα όρια του 1967, με το λαό κυρίαρχο και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Απαιτούμε η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής από το 2015 για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους (…) 

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για να κρατήσουν πάση θυσία την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, είναι αδίστακτοι. Παίζουν με ανταλλάγματα και ξέρουμε καλά πως πίσω από τις διερευνητικές συνομιλίες, τις συζητήσεις για τα όποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στρώνεται το έδαφος για επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων (…) Ο βρώμικος ρόλος των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ γίνεται φανερός από τη διατήρηση της κατοχής μεγάλου μέρους της Κύπρου για 47 χρόνια, από τα διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό που είναι σε εξέλιξη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Κυπριακό λαό, στην πάλη για μια Κύπρο ενιαία –ένα και όχι δύο κράτη– ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες (…) 

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα αστικά κόμματα και στην πολιτική τους, που ματώνει καθημερινά το λαό μας, τον βάζει σε μεγάλους κινδύνους. Σύγκρουση με τις δυνάμεις αυτές, σύγκρουση με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, με την πολιτική της εμπλοκής (…) Από τη σημερινή μας συγκέντρωση δίνουμε το στίγμα της πάλης μας και συνεχίζουμε για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • ΟΧΙ στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Να σταματήσουν η ΝΑΤΟική άσκηση “Defender Europe” και όλες οι ασκήσεις που στοχεύουν στην περικύκλωση της Ρωσίας και σημαδεύουν άλλους λαούς.
  • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς.
  • Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (…) »

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν και οι Γιώργος Λενακάκης, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, με θέμα «63 χρόνια ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», καθώς και ο Γιάννης Δαλέζιος, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, με θέμα «Οι καταγραμμένες επιπτώσεις στην υγεία του λαού της βάσης της Σούδας».

ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Οι καταγραμμένες επιπτώσεις στην υγεία του λαού της βάσης της Σούδας

Ομιλία του Γιάννη Δαλέζιου, καθηγητή Νευροφυσιολογίας

μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Φίλες και φίλοι.

Η ιστορία που άρχισε πριν από 69 χρόνια με την είσοδο της χώρας μας και της Τουρκίας στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, συνεχίστηκε με την πρώτη συμφωνία για την παραχώρηση βάσεων. H συμφωνία ήταν επίτευγμα της «προοδευτικής» κυβέρνησης Πλαστήρα ― Σοφοκλή Βενιζέλου αλλά ψηφίστηκε από την επόμενη δεξιά κυβέρνηση Παπάγου το 1953. Αυτή η σύμπνοια συντηρητικών και «προοδευτικών» κυβερνήσεων για την παρουσία των αμερικανονατοϊκών βάσεων στη χώρα μας συνεχίζεται ως τις μέρες μας.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, οι κυβερνήσεις μας γέμισαν τη χώρα μας με ευρωνατοϊκές βάσεις και στρατηγεία και παρέχουν ολοένα και περισσότερα αεροδρόμια και λιμάνια για να διευκολύνουν την επιχειρησιακή ικανότητα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για επεμβάσεις σε περιοχές ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά τους. Η πατρίδα μας χώνεται ολοένα και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και γίνεται, την ίδια στιγμή, ορμητήριο θανάτου και στόχος αντιποίνων.

Πρωτεύουσα θέση στο σύστημα των βάσεων στην Ελλάδα κατέχει η βάση της Σούδας, η μεγαλύτερη εγκατάσταση στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει την αεροπορική και ναυτική βάση και συνδέεται άμεσα με το Πεδίο Βολής Κρήτης. Ιδρύθηκε το 1958 και από τότε μέχρι τις μέρες μας διαρκώς επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Στηρίζει τον 6ο Αμερικανικό Στόλο και δουλεύει σε στενή συνεργασία με τις αγγλικές βάσεις της Κύπρου κι εκείνη του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Τα τελευταία 35 χρόνια αποτελεί το συστηματικό ορμητήριο για τα, όλο και πιο συχνά, χτυπήματα των ΗΠΑ στη Β. Αφρική, την Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή.

«Όπως έχω δει από πρώτο χέρι, η μακρόχρονη στρατιωτική παρουσία μας στον κόλπο της Σούδας, στο νησί της Κρήτης, ενσαρκώνει τους στενούς δεσμούς και τα κοινά στοιχεία των στόχων που μοιραζόμαστε καθώς αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις», έλεγε πριν από μερικά χρόνια ο Αμερικανός πρέσβης (στην πραγματικότητα ανθύπατος) στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, εξαίροντας το ρόλο της Σούδας για τα αμερικανονατοϊκά συμφέροντα. Και πολλοί στην Ελλάδα, με πρώτες και καλύτερες τις 2 τελευταίες κυβερνήσεις, συμφωνούν μαζί του. 

Οι κυβερνήσεις μας και πολλά ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι η βάση είναι μια οικονομική και αμυντική ευλογία για την Κρήτη και τη χώρα μας. Δεν είναι ευλογία, αλλά κατάρα! Όχι μόνο δεν προσφέρει οικονομικά ή αμυντικά πλεονεκτήματα, όχι μόνο μας κάνει συνένοχους στα εγκλήματα κατά των λαών της περιοχής της Α. Μεσογείου, αλλά βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και την υγεία μας! 

Τα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι αρκετά. Σταχυολογούμε μερικά:

Τον Ιούλιο του 1979 μεγάλες ποσότητες ψαριών (βάρους 3 έως 5 κιλών το καθένα) εκβράστηκαν σε ημιθανή κατάσταση στον Κόλπο Κισάμου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ειδικών επιστημόνων, «τα περισσότερα από αυτά ήταν ζωντανά, με μειωμένες αντιδράσεις στα εξωτερικά ερεθίσματα… συλλαμβάνονταν εύκολα από ψαράδες ή εκβράζονταν στις ακτές. Υπολογίστηκε ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου του ίδιου έτους εκβράστηκαν συνολικά 5 έως 6 τόνοι ψάρια». Τα ψάρια παρουσίαζαν αλλοιώσεις και εστίες εκφύλισης σε πολλά από τα όργανά τους. Παρόμοια συμβάντα υπήρξαν στη δεκαετίες του ’80 του ’90 αλλά και στον αιώνα μας το 2003.

Είναι άσχετα τέτοια περιστατικά με τις ρίψεις πυραύλων διαφόρων τύπων στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Χανιά; Για παράδειγμα, στη θάλασσα των Χανίων έπεφταν πύραυλοι που χρησιμοποιούσαν ως προωθητικό 200 λίτρα ασύμμετρη διμεθυλυδραζίνη (UDMH), μια τοξική ουσία που, αποδεδειγμένα, όταν καίγεται, μετατρέπεται σε μια νέα, εξαιρετικά καρκινογόνα ουσία, τη NDMA. Να προσθέσουμε ότι, παρά τις υποσχέσεις επισήμων, οι χρησιμοποιημένοι πύραυλοι όλων των τύπων δεν περισυλλέγονται και τα μέλη του συλλόγου «Φίλοι του Βυθού» έχει φωτογραφήσει το βυθό, ο οποίος είναι διάσπαρτος με απομεινάρια βλημάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσωπικό της βάσης της Σούδας κατανάλωνε κατά περιόδους νερό που ερχόταν από άλλες περιοχές. Γιατί άραγε;

Μια απάντηση μπορούμε να τη βρούμε στις εκθέσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Μεσόγειος SOS», όπου αναφέρεται και στη βάση της Σούδας. Στις εκθέσεις αυτές αναφέρονται αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι ο υδροφόρος ορίζοντας στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ είναι μολυσμένος με τον εξαιρετικά τοξικό και καρκινογόνο διαλύτη τριχλωροαιθυλένιο. Ας θυμηθούμε εδώ, ότι, όταν εγκαταλείφθηκαν οι βάσεις του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης, για να μεταφερθούν οι δραστηριότητές τους στη Σούδα, τεράστιες ποσότητες του καρκινογόνου υλικού κλοφέν βρέθηκαν στους χώρους τους.

Στη βάση της Σούδας γίνονται τακτικότατες μετρήσεις ραδιενέργειας. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι υπάρχουν εκεί ραδιενεργά υλικά, κατάλοιπα ή όπλα είτε ότι υπάρχει ο κίνδυνος διαρροής από τους ελλιμενισμούς των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και αεροπλανοφόρων. Φυσικά, μπορεί να ισχύουν και τα δυο…

Την αποθήκευση πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα δεν την επιβεβαιώνει κανείς… (Έτσι γινόταν επί χρόνια, ώσπου η ίδια η ελληνική κυβέρνηση πριν από αρκετά χρόνια δήλωσε με «εθνική υπερηφάνεια» ότι απομακρύνονται (λόγω παλαιότητας) τα πυρηνικά όπλα από τον Άραξο…) Είναι παράλογο να σκεφτούμε ότι, εφόσον η βάση εξυπηρετεί τον ανεφοδιασμό των σκαφών του 6ου στόλου και των αεροπλάνων της αμερικάνικης αεροπορίας, έχει κάποια πυρηνικά όπλα στο έδαφός της; 

Αλλά και να μην έχει πυρηνικά όπλα, έχει διαπιστωθεί ότι σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου έρχονται πυρηνοκίνητα πλοία υπάρχει μόλυνση από ραδιενέργεια και είναι γνωστό ότι μεγάλες ποσότητες βραχύβιων πυρηνικών αποβλήτων των υποβρυχίων απορρίπτονται στη θάλασσα.

Πριν από 20 περίπου χρόνια το ΓΕΝ παραδέχτηκε ότι στη βάση της Σούδας και στο Μαράθι γινόταν διακίνηση δεκάδων τόνων τοξικών αποβλήτων. Η υπόθεση αποδεικνυόταν από έγγραφα που έδωσε η τότε νομαρχία Χανίων. 

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφόρηση για το αν αυτά παραλαμβάνονται από εξειδικευμένες εταιρείες και εξουδετερώνονται, ή αν θάβονται στο έδαφος ή απορρίπτονται στη θάλασσα, όπως ήταν η πρακτική τα προηγούμενα χρόνια… Αν η περιοχή των βάσεων είναι ασφαλής γιατί υπάρχουν φήμες ότι οι Αμερικανοί φροντίζουν να ανανεώνουν τακτικά το προσωπικό τους;

Αληθεύουν άραγε οι αναφορές για την έξαρση κάποιων μορφών καρκίνου σε περιοχές γύρω από το πεδίο βολής και τις βάσεις;

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αρκετά ακόμη παραδείγματα που δείχνουν ότι η ύπαρξη στρατιωτικών βάσεων τέτοιου μεγέθους είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και την υγεία. Ας μη βιαστούν κάποιοι να μας χαρακτηρίσουν ως συνωμοσιολόγους… 

Η παραδοχή έρχεται από τους ίδιους τους Αμερικανούς, επίσημους, πρώην στρατιωτικό προσωπικό και πολίτες.

Ο Γκάρι Βεστ, βοηθός του υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ στη δεκαετία του ‘90, παραδέχτηκε σε κατάθεσή του: «δεν υπάρχει καμία αμερικάνικη βάση στον κόσμο που δεν έχει κάποιου είδους μόλυνση, είτε στο νερό, είτε στο έδαφος. Αυτό είναι δεδομένο. Θα έλεγα ότι μόλυνση υπάρχει παντού».

Όσον αφορά τους συνταξιούχους στρατιωτικούς, είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, οι αγωγές που κατατίθενται κατά του Υπουργείου Άμυνας για βλάβες της υγείας τους που προήλθαν από την υπηρεσία τους σε στρατιωτικές βάσεις, είτε στις ΗΠΑ είτε στο εξωτερικό. 

Κοντά στους στρατιωτικούς, οι κάτοικοι περιοχών των ΗΠΑ γύρω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις διαπιστώνουν ότι τα ποσοστά καρκίνου είναι αυξημένα και ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι μολυσμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρα δίκτυα ύδρευσης σε μεγάλες περιοχές γύρω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις αντικαταστάθηκαν και φέρνουν νερό από περιοχές όπου δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση. 

Οι περιπτώσεις αυτές, που αφορούν το ίδιο το έδαφος των ΗΠΑ αναδεικνύονται από τα ΜΜΕ και το Κογκρέσο. Αλλά, φυσικά, κουβέντα δε γίνεται για το ότι υπάρχουν και 800 βάσεις των ΗΠΑ σε ξένες χώρες, βάσεις οι οποίες έχουν σίγουρα τις ίδιες, αν όχι μεγαλύτερες, επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία όσων κατοικούν κοντά σ’ αυτές…

Φίλες και φίλοι, 

Είναι πολλά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αμερικανονατοϊκές (και εσχάτως και ευρωνατοϊκές) στρατιωτικές βάσεις είναι επικίνδυνες για το περιβάλλον και την υγεία. Υπάρχουν διεθνείς μελέτες ότι δεν προσφέρουν κάτι στην τοπική οικονομία, αντίθετα την υποβαθμίζουν. Η Ιστορία δείχνει ότι δεν αναβαθμίζουν την αμυντική μας ικανότητα και διεθνή θέση, αντίθετα τις υπονομεύουν, οδηγώντας στη δημιουργία γκρίζων ζωνών στον εθνικό μας χώρο ενώ με τη δράση τους μας καθιστούν συνένοχους σε εγκλήματα.

Κόντρα σε όλα σε όλα αυτά τα στοιχεία, η κυβερνήσεις μας, δεμένες στο άρμα του ιμπεριαλισμού, γιορτάζουν πανηγυρικά την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, επεκτείνουν και προσφέρουν νέες διευκολύνσεις στους φονιάδες των λαών, ξοδεύουν συνεχώς για να πιάσουν τους στόχους του ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές δαπάνες.

Είναι καιρός να δυναμώσει η φωνή μας: 

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Να κλείσουν όλες οι ευρωνατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα!

Να πάψει η χώρα μας να είναι ορμητήριο θανάτου!

Κανένας στρατιώτης έξω από το έδαφος της χώρας μας και καμιά εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί