Άρθρο κόλαφος του Economist: Για την ΕΕ η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι “το κατοικίδιο του δασκάλου”!

Σε ασυνήθιστα αιχμηρό άρθρο, ο βρετανικός Economist παρομοιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια σχολική τάξη και παρουσιάζει καυστικά την Ελλάδα, για την ακρίβεια την ελληνική κυβέρνηση επί Μητσοτάκη, ως τον πιο καλό και πειθήνιο μαθητή. Παράλληλα αναφέρεται στα θέματα της έλλειψης ελευθερίας του Τύπου αλλά και τις απειλές κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.

O Economist παρομοιάζει τις Βρυξέλλες με σχολική αίθουσα, τους πρωθυπουργούς με μαθητές και την Ελλάδα (επί  Μητσοτάκη) με το «καλό παιδί» της τάξης. 

Πώς έγινε η Ελλάδα ο απίθανος μαθητής της Ευρώπης όμως; Όπως αναφέρει ο  Economist «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρωθυπουργοί αντιμετωπίζονται συχνά σαν μαθητές. Οι κυβερνήσεις πρέπει να “κάνουν τα μαθήματά τους”, συνηθίζουν να λένε οι κοινοτικοί αξιωματούχοι. Εάν οι Βρυξέλλες είναι τάξη, τότε η Ελλάδα έχει γίνει το “καλό παιδί” που κανείς δεν περίμενε»καθώς η ελληνική κυβέρνηση παίρνει άριστους βαθμούς, αφού κάνει και την «βρώμικη δουλειά» στο μεταναστευτικό, με απωθήσεις και άσχημες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Ακόμα κι όταν υπήρξε νεκρός στα σύνορα με την Τουρκία, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας ως ασπίδα των συνόρων της Ε.Ε. Κι εφόσον η «δουλειά» γίνεται καλά σε αυτόν τον τομέα, οι Βρυξέλλες μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια σε άλλα θέματα, όπως η ελευθερία του Τύπου, για την οποία, σύμφωνα με τη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση από το τέλος. Μπορεί να γίνεται κουβέντα για το κατά πόσο η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης διαπνέεται από τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά η Ε.Ε. είναι ένα πολιτικό κι όχι ένα ηθικό δημιούργημα, καταλήγει ο Economist.

Ο Economist αφήνει και αιχμές όμως για τις άθλιες συνθήκες για τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά

Σύμφωνα με το άρθρο, οι συνθήκες για τους μετανάστες που έχουν κολλήσει στα ελληνικά νησιά μπορεί να έχουν καταγγελθεί άπειρες φορές, όπως και οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις, όμως στις Βρυξέλλες φαίνονται ικανοποιημένοι. Με μια βάναυση λογική, οι άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά αποτρέπουν τους άλλους από το να έρθουν. Πέρυσι, ένας νεαρός πυροβολήθηκε στα σύνορα καθώς πλήθη ανθρώπων προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαιρέτισε την Ελλάδα ως ασπίδα της Ευρώπης.

Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει καλές βαθμολογίες στους τομείς που μετράνε, κανείς δεν την πειράζει για τους άλλους. Μια κυβέρνηση που ακολουθεί πιστά πολιτικά, πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις χωρίς παράπονα και κάνει το βρώμικο έργο του μπλοκ για τη μετανάστευση θα είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Τα ελαττώματα μπορούν να αγνοηθούν. «Παραδώστε την εργασία» εγκαίρως και κανείς δεν θα νοιάζεται, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο Τύπος

Στο ίδιο άρθρο-κόλαφο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο Economist όχι μόνο την επικρίνει για τις επιδόσεις της στη διαχείριση του προσφυγικού και το (μη) σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα, αλλά στηλιτεύει με τις αναφορές του ουσιαστικά το καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου, απειλών ακόμα και δολοφονιών δημοσιογράφων που συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Μάλιστα κατατάσσει τη χώρα μας λίγο πάνω από χώρες όπως η Μάλτα με τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, την Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν αλλά και τη Βουλγαρία που την θεωρεί ως την πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ.

Είναι ενδεικτική δε η αναφορά και στο πρόσωπο του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, εκδότη της εφημερίδας Documento και των απειλών που πρόσφατα δέχτηκε κατά της ζωής του.

Αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα του Economist:

«Μόνον η Μάλτα, όπου η δολοφονία ενός δημοσιογράφου έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση, η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν, και η Βουλγαρία, πιθανώς η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ, κατατάσσεται κάτω από την Ελλάδα. Νωρίτερα φέτος δολοφονήθηκε ο Γιώργος Καραϊβάζ, Έλληνας δημοσιογράφος. Ο Κώστας Βαξεβάνης, ο εκδότης του Documento, μιας αριστερής εφημερίδας που έχει διερευνήσει τη διαφθορά, απαιτεί πλέον αστυνομική προστασία»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί