Video art της ηθοποιού Έρης Κόμη από τον Κερατόκαμπο: “Αυτή πάλι, λένε, πως ξεπήδησε από το χώμα”

Τον Αύγουστο του 2020 πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη Βιάννου «Σάββας Πετράκης» εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «η Νήσος Κ και η θεωρία του Νότου» σε επιμέλεια της εικαστικού Ειρήνης Λιναρδάκη. Την έκθεση διοργάνωσε το Σωματείο Φίλων της Πινακοθήκης Βιάννου με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του πολιτιστικού συλλόγου η «Βίγλα». Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης, εκτός από τη σύγχρονη εικαστική έκθεση με νέα έργα σύγχρονων διακεκριμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπεριέλαβαν και παιδαγωγικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις με τους καλλιτέχνες, τοιχογραφίες σε δημόσιους χώρους και διακαλλιτεχνικά δρώμενα. 

Μία καλλιτέχνις που συμμετείχε στη διοργάνωση, με τη δημιουργία Video Art,  ήταν η ηθοποιός Ελευθερία Κόμη, η οποία έχει καταγωγή από τη Βιάννο. 

Η Ελευθερία Κόμη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι ηθοποιός, συγγραφέας, χορεύτρια και κινησιολόγος. Έχει εργαστεί ως επαγγελματίας χορεύτρια στην ομάδα χορού του Μωρίς Μπεζάρ-Béjart Ballet Lausanne, ως ηθοποιός σε θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Ελβετία και ως κινησιολόγος σε θεατρικά έργα και όπερες (Μέγαρο Μουσικής, Φεστιβάλ Όπερας της Αρχαίας Κορίνθου). Στο σινεμά, η Ελευθερία πρωταγωνιστεί και συμπρωταγωνιστεί σε ταινίες ελληνικής και ξένης παραγωγής («Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου, «Djam» του Tony Gatlif, «Σειρήνες στη Στεριά» του Νίκου Περάκη, «45 Βαθμοί» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, «Greek Nut» του Stas Ivanov, «Vous Êtes Ici» του Thomas Cailley, κ.ά.). Το θεατρικό της έργο «Data Love» έλαβε τον Κρατικό Έπαινο Βραβείων Συγγραφής θεατρικού έργου 2018. Θεατρικά της κείμενα έχουν χρησιμοποιηθεί για θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις («Aντί ηρωικό» – αφιέρωμα στο ολοκαύτωμα της Βιάννου, «Ρόζα Λούξεμπουργκ» – Να με θυμάσαι – Underground Αθήνα, Άγαμοι Θύται, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας-Υποσκήνιο). Σπούδασε παραστατικές τέχνες στο Université Saint Denis-Paris VIII στο Παρίσι και χορό στη Σχολή Rudra του Μωρίς Μπεζάρ στη Λωζάνη.

Το βίντεο έχει τίτλο: «Αυτή πάλι, λένε, πως ξεπήδησε από το χώμα».

 Σε κείμενό της η δημιουργός εξηγεί:

«Η σχέση μου με τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής μου είναι σχεδόν πάντα κυκλική, σαν τις εποχές. Όσο μακρύτερα και να φτάσω πάντα θα επιστρέφω μέσα μου στο ίδιο σημείο αποχαιρετισμού: στις μνήμες και τις εικόνες από τις οποίες χαράχτηκε και το δικό μου υποσυνείδητο.
Είναι πάντα ευχάριστα τα συναισθήματα που αναπαράγονται από αυτή την επιστροφή;
Μια αλληγορία για τη δια βίου προσπάθεια ενός ανθρώπου να διαχειριστεί τη σχέση του με τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του.
Μία ταινία μικρής διάρκειας γυρισμένη στην ευρύτερη περιοχή του Κερατοκάμπου της επαρχίας Βιάννου του Νομού Ηρακλείου Κρήτης».


Διοργάνωση: Σωματείο Φίλων της Πινακοθήκης Βιάννου «Σάββας Πετράκης»
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης

Συντελεστές βίντεο:

Ελευθερία Κόμη, Σύλληψη, κείμενο και στον ρόλο της Γυναίκας

Μπάμπης Μακρίδης, Οπερατέρ

Μάριος Κλεφτάκης, Μοντάζ, Ήχος

The Little Thieves & Φλο Ροσέ, Μουσική

Με τη συμπλήρωση 9 χρόνων από την εκδημία του Σάββα Πετράκη, εμπνευστή και ιδρυτή της Πινακοθήκης Βιάννου και του Σωματείου Φίλων της, το συγκεκριμένο video art είναι ένα μικρό δείγμα για όσα έγιναν μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα της απουσίας του, που φανερώνουν πως με την Πινακοθήκη έχουν τεθεί γερά θεμέλια ώστε να υπηρετείται ο πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις, ακριβώς όπως είχε οραματιστεί ο ίδιος. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί