Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος σε ηλικία 99 ετών

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος σε ηλικία 99 ετών. Ο Δούκας του Εδιμβούργου ήταν παντρεμένος με την βασίλισσα Ελισάβετ για 73 χρόνια. Στάθηκε στο πλευρό της κατά τη διάρκεια της 69χρονης βασιλείας της.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Είχε περάσει 28 ημέρες στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων με την καρδιά του. Ο θάνατός του “βυθίζει” στο πένθος όλη τη Βρετανία και τη βασιλική οικογένεια.

Ο Φίλιππος, γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας. Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με την 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού. Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί