Πολιτική λύση στο πρόβλημα των δασικών χαρτών, με «πάγωμα» της διαδικασίας ανάρτησης, άμεση διόρθωση των λαθών και διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος

Ενημερωτική σύσκεψη τοπικών φορέων παρουσία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σ. Φάμελλου, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ρεθύμνου Α. Ξανθού

Για το μείζον κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Π.Ε. Ρεθύμνου μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τη σωρεία λαθών που έχουν παρατηρηθεί, συζήτησε χθες 4/4 /2021 ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθού. Στην διαδικτυακή σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης και Αγίου Βασιλείου Ι. Ταταράκης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Ε. Χνάρης, ο δημοτικός σύμβουλος Μυλοποτάμου Γ. Παπακωνσταντής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αγροτικής Γης Ν. Χαροκόπος, μέλη του ΔΣ και ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Γ. Παγώνης, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Αγίου Βασιλείου (Σ. Ανδριανάκης, παπά Γ. Βάθης, Ι. Νικητάκης), ο εκπρόσωπος του Παγκρήτιου Κτηνοτροφικού Συλλόγου Β. Σμπώκος και τα μέλη της ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Δουλουμπέκης (συντονιστής), Ε. Αυγενάκης, Γ. Βλαστός και Χ. Μανουσάκη.

Οι εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων του Ρεθύμνου ενημέρωσαν αναλυτικά τον κ. Σ. Φάμελλο για τις διαστάσεις του θέματος και για τη δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών του Νομού, που αυτή την περίοδο κινητοποιούνται μαζικά διεκδικώντας από την κυβέρνηση την άμεση διόρθωση των λαθών και την διασφάλιση της περιουσίας τους.

Ο κ. Σ. Φάμελλος τόνισε την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για την χωρίς έλεγχο ανάρτηση των δασικών χαρτών και για τη συνεπαγόμενη κοινωνική αναστάτωση λόγω των πρόδηλων σφαλμάτων, ενώ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι να «παγώσει» η διαδικασία και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και με τη συνδρομή των Δήμων, της Περιφέρειας, των Συνεταιρισμών και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεσμεύτηκε, τέλος να μελετήσει τα υπομνήματα των τοπικών φορέων και να τα αξιοποιήσει σε συμπληρωματικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιέζοντας την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου για τη δρομολόγηση μιας ολοκληρωμένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Τέλος, ο Α. Ξανθός ανάφερε ότι η κυβέρνηση υποτίμησε τις κοινωνικές επιπτώσεις και αντιδράσεις από την ανάρτηση δασικών χαρτών με τόσο εξόφθαλμα λάθη και τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται για να εκτονωθεί η σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ πολιτών και Κράτους, είναι πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αναστολή ισχύος των αναρτημένων χαρτών και διόρθωση τους με την κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη των Δασαρχείων. Μόνο με ισχυρή πολιτική δέσμευση για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων και κυρίως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, μπορεί να προχωρήσει η αναγκαία διαδικασία ολοκλήρωσης του Δασολογίου στη χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί