Χιλιάδες κόσμου στην πλατεία Νέα Σμύρνης κατά της αστυνομικής βίας – Χημικά και αύρες – Τραυματίστηκε αστυνομικός (Βίντεο & φωτο)

Σοβαρά επεισόδια – Δέκα συλλήψεις

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 19:15 μπροστά από το ΑΤ Νέας Σμύρνης. Εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης εντός πυκνοκατοικημένης περιοχής από την αστυνομία, η οποία προχώρησε και στη χρήση «αύρας».

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των ισχυρών συγκρούσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, του αφαιρέθηκε και ο οπλισμός.

Τον αστυνομικό παρέλαβε από την περιοχή ασθενοφόρο.

Νέα Σμύρνη συγκρούσεις
Νέα Σμύρνη συγκρούσεις
Νέα Σμύρνη συγκρούσεις

Επίθεση με γκλοπιά στο κεφάλι δέχτηκε διαδηλωτής από αστυνομικό της «Δράσης»

Χτύπημα στο κεφάλι από γκλοπ αστυνομικού της ομάδας «Δράση» δέχτηκε διαδηλωτής κατά τη διάρκεια της μαζικής πορείας διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική βία.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ο νεαρός άνδρας μετά το χτύπημα που δέχτηκε δέχεται τις πρώτες βοήθειες από τον κόσμο.

Τραυματίας στη Νέα Σμύρνη

Σύλληψη νεαρού σε παρτέρι πολυκατοικίας, με δεκάδες φωνές από τα μπαλκόνια στους αστυνομικούς να σταματήσουν

Σαρώνουν τη Νέα Σμύρνη οι αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ προκειμένου να εντοπίσουν κουκουλοφόρους που νωρίτερα προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια γύρω από την πλατεία.

Το διαδίκτυο κατακλύζεται από βίντεο με αστυνομικούς να κάνουν «βίαιες» – όπως καταγγέλλουν – προσαγωγές νεαρών που μετά τις συμπλοκές κατέφυγαν σε πολυκατοικίες για να γλυτώσουν τη σύλληψη.

Στο παρακάτω βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter, διακρίνονται αστυνομικοί να εντοπίζουν νεαρό σε παρτέρι πολυκατοικίας και να τον σπρώχνουν βίαια, ενώ όπως αναφέρεται ξυλοκοπήθηκε. Στο βίντεο ακούγονται κάτοικοι της περιοχής να φωνάζουν και να βρίζουν τους αστυνομικούς για να αφήσουν ελεύθερο τον νεαρό.

Δείτε το βίντεο που αναρτήθηκε στο tweet:

Αστυνομικοί μπαίνουν σε κατάστημα και χτυπούν με μανία άνδρα

Αποτροπιασμό προκαλεί το βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει αστυνομικούς να ξυλοκοπούν άγρια έναν άνδρα σε κατάστημα με μοτοσυκλέτες στα σύνορα Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης.

Με μπουνιές και κλωτσιές δέρνουν τον άτυχο άνδρα ο οποίος δεν προβάλει την παραμικρή αντίσταση.

Στη συνέχεια τον βγάζουν εκτός του καταστήματος, τον ρίχνουν κάτω και συνεχίζουν να ρίχνουν με μανία μπουνιές και κλωτσιές.

«Σταματήστε ρε, έχουμε τραυματία»: Αστυνομικοί της «Δράσης» έριξαν κρότου λάμψης σε διμοιρία ΜΑΤ 

Αστυνομικοί της ομάδας «Δράση» έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης στο σημείο όπου βρίσκονταν συνάδελφοί τους αλλά και δημοσιογράφοι, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μετά την πορεία.

Η επίμαχη σκηνή προβλήθηκε ζωντανά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Την ώρα που ο δημοσιογράφος μετέδιδε την πληροφορία για τον τραυματισμό αστυνομικού, μέλη της ομάδας «Δράση» περνώντας από το σημείο με τις μηχανές τους προχώρησαν σε ρίψη χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, δείχνοντας να βρίσκονται σε σύγχυση.

«Σταματήστε, έχουμε τραυματία», ανέφερε κάποιος από τους άνδρες της αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο.

Δυστυχώς κι από αυτό το δυσάρεστο γεγονός διαπιστώνεται το κατά πόσο ανεκπαίδευτοι είναι οι ειδικοί φρουροί του συγκεκριμένου σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας και πόσο αντιεπαγγελματικά φέρονται αφού επιτέθηκαν κατά της αστυνομικής δύναμης των ΜΑΤ που προστάτευε τον τραυματισμένο ειδικό φρουρό, αλλά και κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν το περιστατικό.

Νέα Σμύρνη
Νέα Σμύρνη

Δέκα συλλήψεις

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία έχουν γίνει ως τώρα 10 συλλήψεις για τα επεισόδια που προηγήθηκαν στη Νέα Σμύρνη.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση ηρέμησε για αρκετή ώρα μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού, ωστόσο περίπου στις 21:00 η ένταση αναζωπυρώθηκε στην Ελευθερίου Βενιζέλου, με την Αστυνομία να προχωρά σε συλληψεις.

Τουλάχιστον τρεις είναι οι τραυματίες αστυνομικοί, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας:

«Την 18.00 ώρα σήμερα (Τρίτη 9 Μαρτίου 2021), μετά από κάλεσμα διαφόρων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (5.000) περίπου ατόμων, στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Την 18.45 ώρα, (3.000) άτομα περίπου από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Εφέσου και Πλαστήρα με κατεύθυνση το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης.

Πλησιάζοντας τον αστυνομικό φραγμό προ του Τμήματος, ομάδα (400) περίπου ατόμων που προηγείτο της πορείας, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας στα χέρια τους μολότοφ, φωτοβολίδες, καπνογόνα, καδρόνια, μπετόβεργες και άλλα αντικείμενα ανέπτυξε ταχύτητα και επιτέθηκε με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων τους απέκρουσε.

Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι χωρίσθηκαν σε ομάδες και συνέχισαν επιθέσεις με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, προκαλώντας παράλληλα φθορές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να απαντήσουν με λελογισμένη χρήση δακρυγόνων λόγω του πυκνοκατοικημένου της περιοχής και με ρίψεις νερού.

Υπάρχουν (3) τουλάχιστον τραυματίες αστυνομικοί.

Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμή (10) συλλήψεις.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση».

Τώρα καλεί σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να στείλει βιντεοσκοπημένο μήνυμα καλώντας σε… αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, όταν εδώ και αρκετές ημέρες όπου ο ομάδες κρούσης του Μ. Χρυσοχοΐδη αλωνίζουν στις γειτονιές ξυλοκοπώντας πολίτες δεν έχει πει κουβέντα. 

Η δήλωσή του:

Οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε, στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει.

Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά.

Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας.  Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας

«Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε ανακοίνωσή του για τα όσα συνέβησαν σήμερα μετά από την διαδήλωση στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας.

Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία μόνο δικαιώνει τη βία» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

ΚΚΕ: Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη δεν αμαυρώνεται

«Η μεγαλειώδης συγκέντρωση σωματείων, συλλόγων εργαζομένων, μαζικών φορέων, αλλά και χιλιάδων κατοίκων σήμερα στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην απρόκλητη αστυνομική βία δεν αμαυρώνεται από τα επεισόδια που έστησαν κυβέρνηση, άλλοι ύποπτοι μηχανισμοί με τη συνδρομή κάποιων προβοκατόρικων στοιχείων, ενάντια στη μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Αθήνας» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τα σημερινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

«Ο απαράδεκτος τραυματισμός του αστυνομικού και όσα εκτυλίσσονται σήμερα στη Νέα Σμύρνη σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνουν την κυβέρνηση της ΝΔ από τις ευθύνες που έχει για το κλίμα αστυνομοκρατίας που συνεχίζει να επιβάλλει» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

ΜέΡΑ25: Όποιος σπέρνει θύελλες, θερίζει καταιγίδες κ. Μητσοτάκη

Το ΜέΡΑ25 κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η “ατυχής” έμπνευσή του “να υπενθυμίσει ότι το βράδυ των εκλογών υποσχέθηκε να εγγυηθεί την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων, υπογράμμισε με τον πιο ειρωνικό τρόπο πως έχει αποτύχει και στα τρία”, σχολιάζοντας τη δήλωση και όσα εκτυλίχθηκαν στη Νέα Σμύρνη.

Προσθέτει ότι “καμία ενότητα, καμία ασφάλεια και καμία ευημερία δεν μπορείτε να εγγυηθείτε στους πολίτες κύριε Μητσοτάκη” και συνεχίζει:

Είστε ο πρωθυπουργός μιας μοιραίας παρασιτικής κυβέρνησης που επιλέγει να διχάσει τους πολίτες εξαπολύοντας Χρυσοχοΐδειο Αστυνομοκρατία και μετά τολμάτε να βγάζετε και διάγγελμα εναντίον της διχόνοιας.Όποιος σπέρνει θύελλες όμως, θερίζει καταιγίδες κ. Μητσοτάκη”.

Χιλιάδες κόσμου στην πλατεία

Νωρίτερα, πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης μετά τον άγριο ξυλοδαρμό κατοίκων της περιοχής από δυνάμεις της αστυνομίας την Κυριακή.

Η πλατεία έχει γεμίσει από κόσμο, ενώ όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ», Κώστας Παπαντωνίου, οι άνθρωποι κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες, εικόνες σε σχέση με όσα έγιναν προχθές.

Συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Λίγο πριν τις 18:30 ξεκίνησε και η πορεία διαμαρτυρίας, με συνθήματα όπως «αν δεν αντισταθούμε σ’ όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουμε μοντέρνες φυλακές».

Στις 18:45, ενώ η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στο Άλσος της Νέας Σμύρνης, η πλατεία της πόλης είχε ακόμη πάρα πολύ κόσμο. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις ο κόσμος ξεπερνά τις 15.000.

Καθώς η πορεία κατευθύνεται προς το αστυνομικό τμήμα, κάτοικοι έχουν βγει στα μπαλκόνια των σπιτιών τους και χειροκροτούν τον κόσμο που συμμετέχει στη διαμαρτυρία.

Πολύ ισχυρή είναι και η παρουσία της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Σμύρνης, με ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΥΜΕΤ, και «αύρες».

(AVGI.GR)
(AVGI.GR)

Στη συγκέντρωση, καλούν κάτοικοι, δημοτικές παρατάξεις, σωματεία, κόμματα και συλλογικότητες της περιοχής.

(AVGI.GR)

Στη συγκέντρωση, όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» Άντυ Κουκλάδα, βρίσκεται ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και το ΠΑΜΕ.

(AVGI.GR)
(AVGI.GR)

Όπως σημειώνεται στα καλέσματα εδώ και μέρες, οι αστυνομικές δυνάμεις, με το πρόσχημα των ελέγχων για μετακινήσεις και μάσκες, χρησιμοποιούν την εξουσία τους καταχρηστικά στους πολίτες. «Τα γεγονότα προπηλακισμών και βιαιοπραγίας, πρωτοφανούς αγριότητας είναι καταδικαστέα και μη αποδεκτά στην πόλη μας».

Κλειστοί σταθμοί Μετρό – Διακοπή κυκλοφορίας του Τραμ

Σύμφωνα με απόφαση της ΕΛΑΣ κλειστοί θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας στη Νέα Σμύρνη τέσσερις σταθμοί του μετρό, ενώ ήδη από τις 17:00 έχει διακοπή η κυκλοφορία του τραμ στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, με εντολή της αστυνομίας έκλεισαν οι σταθμοί Συγγρού – Φιξ, Ν. Κόσμος, Ακρόπολη και Άγιος Δημήτριος. Επίσης από τον σταθμό ΗΣΑΠ στην Καλλιθέα οι συρμοί διέρχονται χωρίς στάση.

Στη συγκέντρωση καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νέας Σμύρνης αναφέροντας ότι «την Τρίτη 9 Μάρτη στις 18:00 όλοι και όλες με την παρουσία μας στο Παλούκι Κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης (Alpha Bank). Με την παρουσία μας επιβεβαιώνουμε και διατρανώνουμε ότι η αστυνομική βία και αυθαιρεσία δεν είναι αποδεκτά στην κοινωνία μας. Μαζί μας θα βρίσκονται όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης μας και κάθε πολίτης που δεν θέλει καταστολή και τρομοκρατία στην πόλη μας».

Στη συγκέντρωση καλούν και οι οπαδοί του Πανιωνίου, «Πάνθηρες». Η αστυνομία διακόπτει από τις 17:00 τα δρομολόγια του τραμ στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και θα διεξάγονται μόνο στα τμήματα από το ΣΕΦ έως τη στάση Μηδείας/Μυκάλης (όρια Ν. Σμύρνης- Π. Φαλήρου), Βούλα-Μηδείας/Μυκάλης και ΣΕΦ-Βούλα.

Φωτογραφίες-Βίντεο: Άντυ Κουκλάδα – Κώστας ΠαπαντωνίουΑυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί