Λέκκας για τον νέο σεισμό στην Ελασσόνα: «Δεν είναι μετασεισμός, ενεργοποιήθηκε νέος κλάδος»

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 16 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας με εστιακό βάθος 11 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την τελευταία αναθεωρημένη αναφορά του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Δείτε επίσης: Νέος σεισμός στην Ελασσόνα: 2 στα 3 σπίτια μη κατοικήσιμα

Ο νέος ισχυρός σεισμός στην περιοχή σημειώθηκε 32 ώρες μετά τη σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ, που άφησε πίσω του εκτεταμμένες υλικές ζημιές σε κτήρια και κατοικίες, και ενώ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουξν ήδη ζημιές σε σπίτια, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής βγήκαν στους δρόμους, μετά το νέο «χτύπημα».

Ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, δήλωσε πως το επίκεντρο του νέου σεισμού είναι πέντε χιλιόμετρα βορειότερα του αρχικού σεισμού. Ο καθηγητής εξέφρασε την έκπληξή του καθώς όπως είπε ο συγκεκριμένος σεισμός δεν ήταν αναμενόμενος και υπογράμμισε ότι παρατηρείται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στον ίδιο κλάδο ρήγματος προς την Ελασσόνα. «Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως έτσι περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα», δήλωσε. 

Σε νέες δηλώσεις του ανέφερε ότι ο «αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού».

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Έπεσαν βράχοι στα Μετέωρα

Ο σεισμός προκάλεσε την πτώση βράχων στα Μετέωρα και δήμαρχος εξέδωσε ανακοίνωση συνιστώντας ψυχραιμία και προσοχή κατά το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το trikalaola, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την πόλη μας και αφού «διακόπηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Μετεώρων Θεόδωρος Αλέκος με τους συνεργάτες του επικοινωνούν συνεχώς με τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και με το σεισμολογικό κέντρο για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκλήθηκαν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δημάρχου.

«Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πτώσεις βράχων από τις κορυφές των Μετεώρων και προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε οικίες. Επικοινωνώντας ο ίδιος ο Δήμαρχος με κατοίκους της περιοχής του δεν του ανέφεραν ζημίες. Συνιστούμε σε όλους τους πολίτες ψυχραιμία και προσοχή για το επόμενο χρονικό διάστημα», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση του δημάρχου Μετεώρων μετά τον νέο σεισμό στην Ελασσόνα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί