Νέος σεισμός στην Ελασσόνα: 2 στα 3 σπίτια μη κατοικήσιμα

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές μεταξύ των οποίων και η Αττική

Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ελασσόνα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, στην ίδια περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ τηνΤετάρτη. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 11,3 χιλιόμετρα.

Χάρτης με σεισμό

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσαλία, την Αχαΐα και στην Αττική.

Mεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε στα χωριά του Τυρνάβου και της Ελασσόνας ο σεισμός που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, όπως καταδεικνύουν οι έλεγχοι των ειδικών κλιμακίων, οι οποίοι ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου. Από τα 294 κτίρια, στα οποία διενεργήθηκαν ήδη αυτοψίες, τα 205 έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα και τα 89 κατοικήσιμα.

Μετασεισμοί και το πρωί

Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 20 χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας, κατέγραψε σήμερα στις 13:10 το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Νωρίτερα, νέος σεισμός, της τάξεως των 4,4 Ρίχτερ, σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Πρόκειται για έναν ακόμα ισχυρό σεισμό μετά τη μεγάλη δόνηση το μεσημέρι της Τετάρτης.

H δόνηση έχει εστιακό βάθος τα 8,1 χλμ και εντοπίζεται 13 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Σε σκηνές και ξενοδοχεία πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα μισθώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να περάσουν τη νύχτα όσοι κάτοικοι δεν επιθυμούσαν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.

(πηγή: onlarissa)

Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες, παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μεταφέρει στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.

(πηγή: onlarissa)

Σημειώθηκαν επίσης μικρής έκτασης βλάβες στην ηλεκτροδότηση, ενώ άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επιπλέον, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει δεχθεί από την ώρα του σεισμού ογδόντα (80) κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας και πενήντα παροχές βοηθείας που αφορούν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.

Τέλος, συνεχίζονται οι περιπολίες από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος – η 1η, η 2η, η 7η και η 8η ΕΜΑΚ.

Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εντοπισμό από αέρος ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας

Επίσκεψη στο Δαμάσι Τυρνάβου και το Μεσοχώρι Ελασσόνας, που επλήγησαν από τον σεισμό, πραγματοποίησαν ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, Μίλτος Χατζηγιαννάκης και ο βουλευτής Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης.

Το κλιμάκιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκε για τις καταστροφές που έχουν γίνει στις δύο περιοχές (σ.σ.: σε τουλάχιστον 350 σπίτια, ένα σχολείο, τρεις εκκλησίες, δημόσια κτίρια και υποδομές, όπως γέφυρες και δρόμοι), αλλά και την ανάπτυξη προσωρινών καταυλισμών, κ.ά. Συνομίλησαν με κατοίκους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Τυρνάβου, Ιωάννης Κόκουρας και ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γατσας.

Σε δήλωσή τους μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, οι Νίκος Παππάς, Μίλτος Χατζηγιαννάκης και Βασίλης Κόκκαλης ανέφεραν: «Στέγαση, αποζημιώσεις, εμβολιασμός. Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε τους σεισμόπληκτους». Εξηγώντας στη συνέχεια ότι «πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης των πολιτών, των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, να καταβληθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις, να εκτελεστεί ένα έκτακτο πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού για τον κόσμο, που, λόγω της κατάστασης, έχει συγκεντρωθεί στο γήπεδο».

Νίκος Παππάς: «Να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες των άμεσων αποζημιώσεων για τις οικοσκευές και για τις επιχειρήσεις»

«Δεν πρέπει να ξεχαστεί τίποτα. Διότι έχουμε πολλά πρόσφατα παραδείγματα όπου μετά από μια φυσική καταστροφή, τα “φώτα” της δημοσιότητας πέφτουν στον τόπο που υπέστη την καταστροφή και τον πόνο, μόνο για λίγες ημέρες και μετά ξεχνιούνται και οι κάτοικοι και οι υποδομές και μπαίνουν τα πάντα στα συνήθη χρονοδιαγράμματα» δήλωσε ο βουλευτής και τομεάρχης Μεταφορών-Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς, που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό, εκπροσωπώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Παππάς τόνισε, ότι η επίσκεψη του στις περιοχές του νομού Λάρισας που επλήγησαν έντονα από τον ισχυρό σεισμό, πραγματοποιείται με στόχο να συμβάλλει και το κόμμα του «ώστε να προχωρήσουν πάρα πολύ γρήγορα οι διαδικασίες των άμεσων αποζημιώσεων για τις οικοσκευές και για τις επιχειρήσεις».

Μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Μεταφορών-Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάλεσε τους πολίτες να μετακινηθούν στις κλίνες αλλά και τις εγκαταστάσεις που έχουν προβλεφθεί λόγω των έκτακτων αναγκών.

Τέλος ο κ. Παππάς στη δήλωση του ζήτησε να υπάρξει ένα έκτακτο πρόγραμμα εμβολιασμού των κατοίκων των περιοχών, καθώς όπως σημείωσε, «προφανώς θα πάρει κάποιες μέρες να επιστρέψει η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς».

«Ευτυχώς δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών. Οι υποδομές ξαναγίνονται, οι άνθρωποι πρέπει να προστατευτούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Σε εξέλιξη οι έλεγχοι των κτιρίων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι κτιρίων στην έκταση του Δήμου Λαρισαίων, μετά τη σεισμική ακολουθία του τελευταίου 24ωρου.

Συγκροτήθηκαν κλιμάκια που στελεχώνονται από στελέχη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μηχανικούς του Δήμου Λαρισαίων και του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη πρώτη φάση, βαρύτητα δίνεται στα χωριά του Δήμου και ειδικότερα στην Μάνδρα, το Κουτσόχερο και τη Ραχούλα, που φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα προβλήματα. Τρία από τα τέσσερα κλιμάκια βρίσκονται ήδη στα προαναφερθέντα χωριά, ενώ έλεγχοι πραγματοποιούνται και σε σπίτια στη πόλη της Λάρισας.

Παράλληλα, άλλα κλιμάκια μηχανικών του δήμου και του ΤΕΕ ελέγχουν δημοτικά κτίρια καθώς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Αύριο Παρασκευή αναμένονται στη Λάρισα, κλιμάκια στελεχών των Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ), που θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Να σημειωθεί, με απόφαση του δημάρχου Λαρισαίων Αποστόλου Καλογιάννη, τα σχολεία, όλων των βαθμίδων στο Δήμο Λαρισαίων, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί αύριο Παρασκευή 5 Μαρτίου, θα παραμείνουν κλειστά.

Με την ευκαιρία ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σε δήλωση του εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων του δήμου καθώς και στο προσωπικό των Παιδικών Σταθμών «για την άψογη και αποτελεσματική και ασφαλή για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς διαχείριση της μεγάλης σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στην περιοχή».

Συνεχίζεται, επίσης, η υποβολή αναφορών από τους πολίτες για την εμφάνιση ρωγμών σε σπίτια, στα τηλέφωνα επικοινωνίας του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λαρισαίων.

Επίσης, για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε, επικουρικά, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου fotos_seismos@larissa.gov.gr.

Σύμφωνα με ενημέρωση του δήμου Λαρισαίων, στην παραπάνω διεύθυνση οι πολίτες μπορούν να στέλνουν φωτογραφίες αλλά και τα στοιχεία τους, καθώς η αποστολή των φωτογραφιών θα διευκολύνει στην ιεράρχηση των προβλημάτων και των αναγκών.

Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή. Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.

Οπτικό έλεγχο στο Γηροκομείο της Λάρισας και στο κεντρικό κτίριο των κοιτώνων του σπουδαστών της Αβερωφείου πραγματοποίησαν μηχανικοί του δήμου Λαρισαίων. Σύμφωνα με ενημέρωση, στο Γηροκομείο δεν διαπιστώθηκαν βλάβες στα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, όμως διαπιστώθηκαν ζημιές σε σημεία της εξωτερικής τοιχοποιίας. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στη διεύθυνση του Γηροκομείου για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας και τη διαμονή των τροφίμων στο κτίριο.

Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο πτώση σοβάδων. Κατόπιν οδηγιών προς τη Διεύθυνση της σχολής, οι σπουδαστές θα συνεχίσουν τη διαμονή τους στο ισόγειο του κτιρίου. Τέλος, κλιμάκια μηχανικών του δήμου μαζί με μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο φορέων, αύριο θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε δημόσια κτίρια.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι μετασεισμικές δονήσεις, ενώ πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διανυκτερεύσουν σε σκηνές που στήθηκαν στις πληγείσες περιοχές. Αρκετοί ήταν και αυτοί που μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία των Τρικάλων και της Λάρισας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί