Η πανδημία αναβάλλει τις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία

Οι περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, περιοχή στη βορειοανατολική Ισπανία που έγινε το θέατρο απόπειρας απόσχισης το 2017, θα αναβληθούν για το τέλος Μαΐου λόγω της πανδημίας, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ των τοπικών πολιτικών κομμάτων.

Τα κόμματα επικύρωσαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Βαρκελώνη, την πρόταση της αυτονομιστικής περιφερειακής κυβέρνησης να αναβληθεί η ψηφοφορία αυτή για τις 30 Μαΐου. Αρχικά, οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 14 Φεβρουαρίου.

Μόνο το κυβερνών στην Ισπανία σοσιαλιστικό κόμμα διαφώνησε και δεν αποκλείει να καταθέσει προσφυγή κατά της αναβολής αυτής.

Οι εκλογές αυτές, οι πέμπτες μέσα σε 10 χρόνια, θα διεξαχθούν ένα χρόνο νωρίτερα από αυτόν που προβλεπόταν λόγω της αποπομπής από τη δικαιοσύνη τον Σεπτέμβριο του περιφερειακού αυτονομιστή προέδρου Κιμ Τόρα.

Ο Τόρα είχε καταδικαστεί γιατί αρνήθηκε να αφαιρέσει πανό με αποσχιστικό περιεχόμενο από την πρόσοψη της έδρας της περιφερειακής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου του 2019.

“Το πιο φρόνιμο είναι να αναβληθούν οι εκλογές”, τη στιγμή που υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων παντού στην Ισπανία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε η Έλσα Αρτάντι, εκπρόσωπος του κόμματος “Μαζί για την Καταλονία” (JxC), ένα από τα δύο κυβερνώντα αυτονομιστικά κόμματα στην περιφέρεια.

Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ θα είναι ο νυν υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ ‘Ιλια, πρόσωπο του αγώνα κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ‘Ιλια θα είχε πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές από το JxC και τη Ρεπουμπλικανή Αριστερά της Καταλονίας (ERC), του άλλου κόμματος που μετέχει στην περιφερειακή κυβέρνηση.

Μετά την αποτυχία της απόπειρας απόσχισης του 2017, το αυτονομιστικό κίνημα είναι διχασμένο μεταξύ αυτών των δύο κομμάτων.

Το JxC, του πρώην περιφερειακού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόντ, ο οποίος κατέφυγε στο Βέλγιο για να αποφύγει τις διώξεις, υποστηρίζει πάντα την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη, ενώ το ERC επέλεξε την μετριοπάθεια και τον διάλογο και έχει καταστεί ουσιαστικό στήριγμα στο κοινοβούλιο για την ισπανική κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, του οποίου ψήφισε τον προϋπολογισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί