Μέχρι και διαγραφές θα προβλέπει το πειθαρχικό δίκαιο των ΑΕΙ για τους «ταραξίες» φοιτητές

Νέο νομοσχέδιο θεμελίωσης πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ, που θα φτάνει μέχρι και σε διαγραφές φοιτητών μετά την κρίση τους από ένα νέο πειθαρχικό συμβούλιο που συγκροτείται σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα, χωρίς να απαιτείται καν η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ΑΕΙ, φέρνει το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, στο νέο αυτό πειθαρχικό δίκαιο θα περιλαμβάνονται θέματα αντιγραφών, λογοκλοπής, καταστροφής περιουσίας του πανεπιστημίου, παρεμπόδισης λειτουργίας του κ.α., ενώ για την αντιμετώπιση των σχετικών αδικημάτων θα υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ποινών – από απλή επίπληξη, στέρηση συμμετοχής σε εξεταστική περίοδο, έως και μερική ή συνολική διαγραφή από τα μητρώα του πανεπιστημίου και απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.  

Το πειθαρχικό συμβούλιο που θεσμοθετείται για πρώτη φορά για φοιτητές θα είναι αυτό που θα κρίνει το συγκεκριμένα παραπτώματα, θα είναι παρόμοιο με εκείνο των καθηγητών ΑΕΙ. Να σημειωθεί επίσης πως δεν θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ΑΕΙ, αλλά θα είναι υποχρεωτικό αυτές να δώσουν όποια βοήθεια χρειάζεται στο νέο σώμα που, όπως είναι γνωστό, θα μπορεί να ασκεί προανακριτικό έργο και συλλήψεις εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο. 

Το νέο σώμα φύλαξης των ΑΕΙ, η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), που έχει προκαλέσει την αντίδραση σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας (φοιτητών, καθηγητών και πρυτάνεων), θα εδρεύει σε κάθε ίδρυμα, αλλά όχι αναγκαστικά σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, αλλά όπως αναφέρουν οι πληροφορίες «σε όσα κρίνεται πως υπάρχει θέμα ασφάλειας».

Συγκεκριμένα, και παρότι η σχετική πρόταση έχει απορριφθεί από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η κυβέρνηση επιμένει πως το εν λόγω σώμα, που θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα μισθοδοτείται από αυτό, θα διατίθεται σε όποια πανεπιστήμια κριθεί ότι χρειάζεται με κοινή απόφαση των δύο υπουργών (Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη). 

Νίκος Φίλης: «Παλινδρόμηση στην εποχή της Χούντας»

«Πρόκειται για παλινδρόμηση στην εποχή της χούντας. Για άλλη μία αναίρεση ενός δημοκρατικού κεκτημένου, που είχαν επιβάλει οι φοιτητές με τους αγώνες τους στη μεταπολίτευση» λέει o πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στο tvxs.gr σχολιάζοντας το πειθαρχικό δίκαιο που θεσμοθετείται για τους «ταραξίες φοιτητές». Προσθέτει μάλιστα, πως «..ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξει συνεργασία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές, για να αποτραπεί η ψήφιση τέτοιων μέτρων, κι όταν ψηφιστούν να μην εφαρμοστούν, ώστε να καταργηθούν, όταν πέσει η δεξιά».

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Φίλη στο Tvxs.gr: «Σε μια περίοδο που τα πανεπιστήμια πλήττονται από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει το δημόσιο ενδιαφέρον, στο περιβόητο θέμα του «νόμου» και της «τάξης». Στήνει σκηνικό ανομίας στα ΑΕΙ, αναδεικνύοντας περιθωριακά φαινόμενα βίας και εμφανίζοντας τα ως γενικευμένο καθεστώς. Η ισχύουσα νομοθεσία, είναι υπεραρκετή για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα και να εξασφαλίσει την ειρηνική λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αυτό έχουν διαμηνύσει και οι πρυτάνεις, οι οποίοι μάλιστα διαισθάνονται, ότι η επιδρομή κυβερνητικού αυταρχισμού και αστυνομικής αυθαιρεσίας, θα επιδεινώσει τα όποια προβλήματα. Την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καταγγέλλουν επίσης 800 πανεπιστημιακοί με κείμενο που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στην ίδια κατεύθυνση, δυσφήμησης των ΑΕΙ αλλά και της νεολαίας (μόλις το φθινόπωρο, η κυβέρνηση την είχε επικηρύξει για τη διάδοση του covid), είναι και η επινόηση νέου Πειθαρχικού Δικαίου για τους φοιτητές. Επανέρχεται και μάλιστα διευρυμένο, το καθεστώς της διαγραφής και των διάφορων ποινών. Πρόκειται για παλινδρόμηση, στην εποχή της χούντας. Για άλλη μία αναίρεση ενός δημοκρατικού κεκτημένου, που είχαν επιβάλει οι φοιτητές με τους αγώνες τους στη μεταπολίτευση.

Αυτός ο αναχρονισμός, η τιμωρητική διάθεση, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα δημιουργήσει πολλά, αν τελικώς εφαρμοστεί. Άλωστε η ιστορία έχει αποδείξει, ότι τέτοια εκφοβιστικά μέτρα πειθαρχικών διώξεων, είχαν πάντοτε πολιτική στόχευση.  Άλλη μία απόδειξη της αντιδημοκρατικής κατρακύλας της κυβέρνησης. Είναι προφανές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξει συνεργασία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές, για να αποτραπεί η ψήφιση τέτοιων μέτρων, κι όταν ψηφιστούν να μην εφαρμοστούν, ώστε να καταργηθούν, όταν πέσει η δεξιά. Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από καθηγητές και όχι από αστυφύλακες και πειθαρχικά!»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί