«Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πανδημία, η πολιτική εκμετάλλευση των εμβολιασμών και ο κίνδυνος εφησυχασμού στο όνομα της “επιχείρησης Ελευθερία”»

Ερώτηση προς στον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η προοπτική των μαζικών εμβολιασμών κατά του SARS-coV-2, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη μάχη της ανθρωπότητας απέναντι στην πανδημία. Ένα βήμα που πρέπει να στηριχθεί ανεπιφύλακτα από  όλους, υγειονομικούς, πολιτικό σύστημα, κοινωνικούς φορείς, συλλόγους ασθενών. Με δεδομένη λοιπόν την κοινή πεποίθηση ότι η εμβολιαστική εκστρατεία και η δημιουργία «συλλογικής ανοσίας» έναντι του ιού είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να πετύχει, αλλά και την προειδοποίηση των ειδικών ότι το εμβόλιο από μόνο του δεν αρκεί αν δεν εντάσσεται σε μια συνολική υγειονομική στρατηγική για την εξάλειψη της πανδημίας, είναι ορατός ο κίνδυνος του εφησυχασμού στο όνομα της «επιχείρησης Ελευθερία» και της ανεύθυνης επικοινωνιακής διαχείρισης των εμβολιασμών από την κυβέρνηση.   

Παρά τη διάψευση των μεγαλεπήβολων χρονοδιαγραμμάτων για εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από το Γενάρη του 2021, η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεγαλοστομίες, τις υπερβολές και την ενοχλητική -και προσβλητική για τη νοημοσύνη των πολιτών- προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης αυτής της υπόθεσης. Ζωντανές μεταδόσεις της άφιξης των πρώτων παρτίδων εμβολίων  παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, μέτρα υψίστης ασφαλείας, εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, σχεδιασμός για Εμβολιαστικά Κέντρα τα οποία στην πραγματικότητα είναι εμβολιαστικά ιατρεία εντός των δημόσιων δομών ΠΦΥ, συνωστισμός  κυβερνητικών παραγόντων για εμβολιασμό on camera, είναι μερικά μόνο από τα «δείγματα  γραφής» αυτών των ημερών, που κινδυνεύουν να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να ενισχύσουν το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στους εμβολιασμούς που υπάρχει στην κοινωνία.

Την ίδια ώρα, το κλίμα θριαμβολογίας και αβάσιμης αισιοδοξίας για το «τέλος της πανδημίας που έρχεται», κλονίζεται όχι μόνο από την πραγματικότητα της συνεχιζόμενης πίεσης στο ΕΣΥ και από τα ανησυχητικά δεδομένα στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας (αριθμός νοσηλευομένων και διασωληνωμένων ασθενών, αυξητική τάση των θανάτων) αλλά και από μία σειρά αναφορές και δημοσιεύματα ακόμη και στον συμπολιτευόμενο τύπο. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στις 29/12 με παραπομπή σε προβλέψεις του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστήμιου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ για την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους 4 μήνες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου, στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω covid θα ξεπεράσουν τους 12.000 μέχρι τον Απρίλιο  εάν όλοι οι παράγοντες που αφορούν την πανδημία μείνουν ως έχουν, ενώ θα εκτοξευθούν στις 19.000 εάν τα μέτρα χαλαρώσουν. Αυτό που προβληματίζει είναι η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΥ) για τρίτο επιδημικό κύμα τους πρώτους μήνες του 2021, αλλά και με την πολύ χαμηλή επίδοση της χώρας στην αξιολόγηση της  διαχείρισης της πανδημίας με βάση την κατάταξη του πρακτορείου Bloomberg (τελευταία στην Ευρώπη και 4η από το τέλος σε σύνολο 53 χωρών), είναι ένα πολύ ηχηρό «σήμα κινδύνου» που θα είναι εγκληματικό να αγνοηθεί. 

Επειδή λοιπόν έχει τεράστια σημασία να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός και έγκαιρη προετοιμασία  του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αυτή τη φορά, με την επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων της χώρας (Δημόσιου Και Ιδιωτικού Τομέα, πρωτοβάθμιας φροντίδας και νοσοκομειακής περίθαλψης).  

Επειδή οι αντοχές του ΕΣΥ, ειδικά σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο όπως στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν ήδη εξαντληθεί και λόγω της αυξανόμενης προσβολής υγειονομικού προσωπικού από τον ιό, δεν υπάρχουν εφεδρείες για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, κάτι που δεν αντιμετωπίζεται με την αυθαίρετη και στρατοκρατική λογική της αναγκαστικής μετακίνησης μάχιμων γιατρών από άλλα νοσοκομεία της χώρας. 

Επειδή είναι καθημερινές πλέον οι καταγγελίες από υγειονομικούς και άλλα δημόσια πρόσωπα (Διευθυντές εφημερίδων, πρώην βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης κ.λπ.) για τραγικές ανεπάρκειες των νοσοκομείων της επαρχίας, για αδυναμία αξιόπιστης διαχείρισης σοβαρών περιστατικών covid, για αυξημένο ποσοστό θανάτων σε νοσηλευόμενους  εκτός ΜΕΘ.   

Επειδή συνεχίζονται αυτή την περίοδο οι εστιακές αναζωπυρώσεις της πανδημίας και η αποτελεσματική απάντηση δεν είναι απλώς περισσότερα rapid test σε όσους το επιθυμούν, αλλά η συνταγογράφηση και αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των μοριακών τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια και η ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση με  στοχευμένους ελέγχους  σε «εστίες» υπερμετάδοσης (βιομηχανίες, μεγάλοι εργασιακοί χώροι, κλειστές δομές, προνοιακά ιδρύματα, προσφυγικά camps, καταυλισμοί Ρομά, φυλακές, στρατόπεδα).     

Επειδή, ακόμα και στην οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων γίνονται κινήσεις απαξίωσης και αποκλεισμού συγκεκριμένων δομών όπως των ΤΟΜΥ, που είναι κατεξοχήν δομές ΠΦΥ στελεχωμένες με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας στην κοινοτική φροντίδα και στον εμβολιασμό ( οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας).

Επειδή, παράλληλα με εξέλιξη των εμβολιασμών και την ενίσχυση του ΕΣΥ, απαιτείται συνεχής μέριμνα για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων σε βιομηχανικές περιοχές που μετακινούνται καθημερινά και εργάζονται σε επισφαλείς υγειονομικά συνθήκες.

Επειδή, τέλος, οι επιπτώσεις από την πανδημία και την «καραντίνα» επιβαρύνουν ανισότιμα τα χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, τα οποία κινδυνεύουν και από φτωχοποίηση και από αυξημένη ευαλωτότητα στη νόσο covid-19 και άρα απαιτείται μια συνολική στήριξη  (υγειονομική, εισοδηματική, κοινωνική) αυτών των τμημάτων της κοινωνίας .    

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας:

  1. Προτίθεται να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τη  διαχείριση  της υγειονομικής κρίσης  και τις αντοχές  του ΕΣΥ, όπως είναι ο αριθμός των καθημερινών εισαγωγών στις κλινικές covid και στις ΜΕΘ covid, ο αριθμός των εργαζομένων του ΕΣΥ που προσβάλλονται από τον ιό και είναι «εκτός μάχης», ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται εντός και εκτός ΜΕΘ,  το ποσοστό των ασθενών που υποτροπιάζουν μετά την έξοδο τους από τον νοσοκομείο; 
  1. Τι προτίθεται να κάνει για την έγκαιρη  προετοιμασία του ΕΣΥ με στόχο  την αντιμετώπιση των νέων υγειονομικών αναγκών αυτής της περιόδου (εμβολιασμοί, προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας, κατ’ οίκον παρακολούθηση,  στοχευμένη ενίσχυση των κλινικών και ΜΕΘ covid με έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό, αποθεραπεία-μετανοσοκομειακή φροντίδα ασθενών, επίταξη  δομών και προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας για τη νοσηλεία και φροντίδα  περιστατικών covid );
  1. Ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την κάλυψη με μόνιμο τρόπο  των μεγάλων αναγκών στελέχωσης του ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένης της εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων που σήμερα υπηρετούν σε δημόσιες δομές υγείας  (επικουρικοί γιατροί, λοιπό επικουρικό προσωπικό, συμβασιούχοι ΟΑΕΔ);
  1. Ποια είναι η σύνθεση και η αναλογία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού/κλίνη  στις Mονάδες και στις ΜΕΘ covid και πόσες από τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ μπορούν να παραμείνουν λειτουργικές  μετά την επάνοδο της τακτικής λειτουργίας του ΕΣΥ;
  1. Έχει την πρόθεση να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη υγειονομική στρατηγική για την αναχαίτιση της πανδημίας, που να περιλαμβάνει όχι μόνο την εμβολιαστική εκστρατεία αλλά ταυτόχρονα  τον έλεγχο της διασποράς του ιού  με γενικευμένο testing και στοχευμένη πρόληψη στις «εστίες υπερμετάδοσης», τη γενναία επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο ανθρώπινο δυναμικό του, την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με επίκεντρο την ΠΦΥ και την κοινοτική φροντίδα, την αναβάθμιση και αποκέντρωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας καθώς και την εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών με covid-19 σε όλες τις σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ξανθός Ανδρέας

Ηγουμενίδης Νίκος 

Μάρκου Κώστας 

Μιχαηλίδης Ανδρέας 

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί