Νέα, πιο επιθετική μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίστηκε στη Βρετανία

Το Λονδίνο μπαίνει ξανά σε lockdown

Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι νέοι αυστηροί κανόνες θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, δηλαδή σε λιγότερο από 48 ώρες. Είπε ότι οι περιοχές του Hertfordshire και του Essex ανεβαίνουν στην κατηγορία «3» αφού παρατηρήθηκε εκεί «έντονη και εκθετική» αύξηση των κρουσμάτων. Ο Χάνκοκ ανακοίνωσε ακόμη ότι οι επιστήμονες εντόπισαν «νέα μετάλλαξη» του ιού που φαίνεται να επηρεάζει την εξάπλωση στη νότια Αγγλία, αλλά προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, τονίζοντας ότι δεν φαίνεται να είναι πιο θανατηφόρος ο ιός και πιθανότατα υπάρχει χαμηλός κίνδυνος να μην ανταποκριθεί στα εμβόλια. «Έχουμε εντοπίσει μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού η οποία μπορεί να σχετίζεται με την ταχύτερη εξάπλωση στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας», δήλωσε ο Χάνκοκ. Η αρχική ανάλυση δείχνει ότι αυτή η μετάλλαξη αναπτύσσεται ταχύτερα από τις υπάρχουσες. Υπάρχουν καταγεγραμμένες πάνω από 1.000 περιπτώσεις με αυτήν την μετάλλαξη, κυρίως στο νότο της Αγγλίας».

Εκθετική αύξηση κρουσμάτων

Ορισμένες περιοχές μέσα και γύρω από το Λονδίνο έχουν σημειώσει μεγάλες αυξήσεις σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά την τελευταία εβδομάδα. Ήδη το Κεντ και άλλες περιοχές ήδη βρίσκονται στα περιοριστικά μέτρα της βαθμίδας 3, ενώ μεγάλα τμήματα της νοτιοανατολικής Αγγλίας Αγγλίας θα μπορούσαν σύντομα να ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς. Την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού στα σχολεία του Λονδίνου και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα μαζικών τεστ.ADVERTISING

Η βασική διαφορά μεταξύ της βαθμίδας 2 και της βαθμίδας 3 είναι ότι στη δεύτερη μπορούν να μείνουν ανοικτά υπό περιορισμούς τα μπαρ και τα εστιατόρια, όμως στην τρίτη βαθμίδα υποχρεούνται να κλείσουν και λειτουργούν μόνο για παράδοση πακέτων κατ΄οίκον. Επίσης προβλέπονται περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές.

Τι λένε οι επιστήμονες

Στα λεγόμενα του Βρετανού υπουργού Υγείας οι επιστήμονες αντέδρασαν με επιφυλακτικότητα, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο ως πηγές το Business Insider και την Daily Mail.

«Είναι απίστευτα απογοητευτικό να γίνεται μια τέτοια δήλωση χωρίς να συνοδεύεται από στοιχεία», δήλωσε η Λούσι βαν Ντροπ, γενετίστρια που μελετά τον κορονοϊό. «Είναι πολύ πρόωρο να ανησυχεί κανείς για μία τέτοια μετάλλαξη».

Η μετάλλαξη του ιού δεν είναι κάτι νέο. Όπως έχει διαπιστωθεί ο κορονοϊός μεταλλάσσεται με τον χρόνο και οι επιστήμονες συγκεντρώνουν δείγματα από την έναρξη της πανδημίας προκειμένου να μελετήσουν τη διαδικασία. «Είναι φυσιολογικό. Ετσι λειτουργούν οι ιοί», δηλώνει η Εμα Χόντκροφτ, γενετίστρια που μελετά τον κορονοϊό, από την Βασιλεία της Ελβετίας.

Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Αλαν ΜακΝάλι,.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ήρεμη και λογική προσέγγιση ως προς το στέλεχος, καθώς εντάσσεται στην κανονική εξέλιξη του ιού και περιμένουμε και νέες παραλλαγές να έλθουν και να φύγουν και να εμφανισθούν με τον καιρό», δηλώνει προς το Science Media Centre του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο μεταξύ, «καταβάλλονται προσπάθειες για να εξακριβωθεί αν αυτές οι μεταλλάξεις συμβάλλουν σε υψηλότερη μεταδοτικότητα», ανακοίνωσε το COVID-19 Genomics UK Consortium, η ομάδα που εντόπισε το νέο στέλεχος.

Η γενετίστρια Εμα Χόντκροφτ δηλώνει ότι οι μεταλλάξεις που έχει μέχρι στιγμής μελετήσει η ομάδα της είναι αβλαβείς και ότι ο κορονοϊός μεταλλάσσεται με αργούς ρυθμούς.

Ο Κρις Γουίτι, ο αρχίατρος, επικεφαλής δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση δεν είναι βέβαιη ότι το νέο στέλεχος διαδίδεται ταχύτερα, αλλά σκοπός της ήταν να επισημανθεί, ανεξαρτήτως αυτού, στο κοινό, καθώς εισάγονται νέα περιοριστικά μέτρα.

Daily Mail Online

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί