Στη βουλή τα προβλήματα των Αυτοαπασχολουμένων Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων ΤΑΞΙ Ν. Ηρακλείου.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, σχετικά με τα προβλήματα των Αυτοαπασχολουμένων Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων ΤΑΞΙ Ν. Ηρακλείου.

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

 Με αφορμή την πανδημία, οξύνονται ακόμη περισσότερο τα προβλήματα των Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων ΤΑΞΙ Ν. Ηρακλείου, όπως και των υπολοίπων πανελλαδικά, πέρα από τα ήδη υπάρχοντα που προκάλεσε η λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος. Ειδικότερα, κανένα ουσιαστικό μέτρο μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί για την ανακούφισή τους. Ακόμη και το επίδομα των 800 ευρώ δεν έφτασε σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους οδηγούς ΤΑΞΙ, παρόλο που το δικαιούνται, χωρίς να δίνεται καμία εξήγηση από την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο των μεταφορών μένουν απροστάτευτοι και η επόμενη μέρα φαντάζει πραγματικός εφιάλτης από τη ζημιά που θα υποστούν, λόγω της δραματικής πτώσης στον τουρισμό, που αποτελεί βασική πηγή εσόδων. Ο τζίρος έχει ήδη πέσει σημαντικά και υπολογίζουν ότι τους επόμενους μήνες θα πέσει κι άλλο, κατά 70% με 80%, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσης των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών του κλάδου,  οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις οικογενειακές ανάγκες επιβίωσης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ  οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα  προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

  • Να αποδοθεί το επίδομα των 800 ευρώ σε όσους δικαιούνταν, έκαναν τη σχετική αίτηση και δεν το έχουν λάβει ακόμη, καθώς επίσης να τους χορηγηθεί και το επίδομα των 540 ευρώ για το μήνα Μάιο.
  • Επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων οδηγών ΤΑΞΙ (κάθε αυτοαπασχολούμενου – ελεύθερου επαγγελματία) σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.
  • Απαλλαγή από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για όλους τους μήνες που ισχύουν τα μέτρα και λαμβάνοντας υπόψη τη ζημιά που θα υποστούν κατά την τουριστική σεζόν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς αλλοίωση των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με ισχύ από το 2019. Μείωση του ΦΠΑ στα ταξί.
  • Κατάργηση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες, κατασχέσεων, πλειστηριασμών και δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών.
  • Δωρεάν και άμεση εξασφάλιση από το κράτος, όλων των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας των οδηγών επαγγελματιών του κλάδου που εκτίθενται καθημερινά στο κίνδυνο να προσβληθούν τόσο οι ίδιοι όσο και το επιβατικό κοινό. Να ληφθούν μέτρα προστασίας για όλους τους επαγγελματίες ΤΑΞΙ  που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Να καταργηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης για τους επαγγελματίες στην ατομική μεταφορά, όπως ισχύει για τους εφοπλιστές.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί