Νεοφιλελεύθερες “επιτυχίες”: Ξεπούλησε την ΟΑ και τώρα ίσως την κρατικοποιήσει πάλι ως Aegean…

Ιδιωτικοποίηση του κέρδους, κρατικοποίηση της ζημιάς, με την υπογραφή Χατζηδάκη

Η αεροπορική εταιρεία Aegean είχε καθαρά κέρδη 307,4 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία πενταετία (ισολογισμοί 2015-2019). Και όταν λέμε καθαρά, εννοούμε καθαρά, δηλαδή έχοντας αφαιρέσει φόρους, τόκους, αποσβέσεις. Η εταιρεία στις 31/12/2019 είχε στα ταμεία της 508 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της ήταν 164 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει ο Μπάμπης Πολυχρονιάδης στο e-tetradio.

Η εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας έγινε το 2009 από την MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου έναντι τιμήματος 177,2 εκατ. ευρώ, ποσό που είχε θεωρηθεί αστείο για την εποχή καθώς θεωρείτο ότι ήταν πολλαπλάσια η αξία της.
Αρμόδιος υπουργός εκείνη την περίοδο ήταν αυτός που είναι και σήμερα, δηλαδή ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Η ιδιωτική Ολυμπιακή του Βγενόπουλου, όπως είναι γνωστό απορροφήθηκε τελικά λίγα χρόνια πιο μετά από την Aegean της οικογένειας Βασιλάκη.

Όταν τον Μάρτιο του 2009 την έκλεινε και την ξεπουλούσε στον Βγενόπουλο, ο Χατζηδάκης έλεγε ότι με τα χρήματα που θα εξοικονομούσε το δημόσιο από το κλείσιμο της Ολυμπιακής θα έκτιζε κάθε μήνα από ένα νοσοκομείο και μερικά σχολεία.

Πριν λίγες ημέρες, ο Ε. Βασιλάκης μίλησε για την κατάρρευση των εσόδων της εταιρείας, για την πεσμένη κίνηση στις αερομεταφορές κτλ και αναφέρθηκε στην ανάγκη υποστήριξης από το κράτος, ανοίγοντας σενάρια για μερική κρατικοποίηση της Aegean.

Σήμερα η εταιρεία μπορεί να λειτουργεί, αλλά ουσιαστικά είναι σαν να έχει κλείσει καθώς έχουμε το 0,05% των εσόδων μας ανά ημέρα”, είπε ο κ. Βασιλάκης.

Παράλληλα, δήλωσε πως η μείωση του προσωπικού είναι πλέον μονόδρομος

Ο κ. Βασιλάκης μίλησε ανοικτά για κρατική στήριξη της εταιρίας: «Ελπίζουμε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης από το κράτος που να μπορέσει να μας βοηθήσει και εμάς που είμαστε τόσο πολύ πληττόμενοι να διατηρήσουμε περισσότερο κόσμο ή να τους δίνουμε κάτι περισσότερο από αυτό που μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Δηλαδή, ιδιωτικοποίηση των κερδών, αλλά κρατικοποίηση των ζημιών…

Αυτή άλλωστε είναι και η “επιτυχής” πορεία του Κωστή Χατζηδάκη… Που έβαλε την υπογραφή του στο ξεπούλημα της κρατικής Ολυμπιακής, που έφτασε μέχρι τα χέρια της Aegean, για να γίνει πλέον η αντίστροφη πορεία και να ξαναγίνει περίπου κρατική, με την ονομασία της Aegean… Με την υπογραφή του ιδίου…

Νεοφιλελεύθερες “επιτυχίες”…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί