«Συζητώντας για τα συναισθήματα… σε έναν κόσμο που αλλάζει!»

Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 

Το ΚΕΣΑΝ- Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος MOVERE: Ένα πρόγραμμα για τα συναισθήματα, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο των δράσεων «Ηράκλειο: Η Πόλη που Μαθαίνει» του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO, διοργανώνει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο, με θέμα: «Συζητώντας για τα συναισθήματα… σε έναν κόσμο που αλλάζει!», για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Φόβος, θυμός, ανησυχία, άγχος είναι μερικά από τα συναισθήματα που μας συνοδεύουν όλους, μικρούς και μεγάλους, το τελευταίο διάστημα. Παρατηρείται ότι μέσα σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη που βιώνουμε εξ αιτίας της πανδημίας και των επακόλουθων μέτρων περιορισμού, τα συναισθήματα έχουν έρθει στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου. 

Σκοπός του σεμιναρίου:

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να έρθουν οι εκπαιδευτικοί σε επαφή με εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας που δύναται να φανούν χρήσιμες στην παρούσα συνθήκη της εξ αποστάσεως επικοινωνίας με τα παιδιά. Η εφαρμογή τους θα συντελέσει στην ενίσχυση της ικανότητας των παιδιών για επίγνωση, έκφραση και ρύθμιση των συναισθημάτων. Η συναισθηματική ρύθμιση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών. Η ανάπτυξη των συναισθηματικών ικανοτήτων των παιδιών αποτελεί χρήσιμο εργαλείο πρόληψης, στο οποίο στοχεύουν οι επαγγελματίες υγείας και οι σχεδιαστές προγραμμάτων πρόληψης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχοι του σεμιναρίου: 

1) Να λάβουν επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα συναισθήματα, το ρόλο και τη λειτουργία τους.

2) Να έρθουν σε επαφή με χρήσιμα υλικά και εργαλεία, η εφαρμογή των οποίων θα συντελέσει στην ενίσχυση της ικανότητας των παιδιών για επίγνωση, έκφραση και ρύθμιση των συναισθημάτων.

Σημείωση: Τα υλικά είναι προσαρμοσμένα να χρησιμοποιηθούν και εξ αποστάσεως για όσο διάστημα τα σχολεία παραμείνουν κλειστά.

3) Να ενισχύσουν οι συμμετέχοντες την ικανότητα αναστοχασμού πάνω στις προσωπικές τους συναισθηματικές αντιδράσεις ιδιαίτερα σήμερα, σε μία περίοδο «κρίσης», αβεβαιότητας, μεταβάσεων και αλλαγών που οι απαιτήσεις της πολιτείας από την εκπαιδευτική κοινότητα είναι αυξημένες.  

Θεματικές ενότητες σεμιναρίου: 

1η συνάντηση: Συναισθήματα: ο ρόλος και η λειτουργία τους

2η συνάντηση: Δυσάρεστα συναισθήματα: αναγνώριση, έκφραση, διαχείριση

3η συνάντηση: Ευχάριστα συναισθήματα: ο ρόλος τους στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας

Ημερομηνίες – ώρες συναντήσεων:

1η Συνάντηση: Παρασκευή 8 Μαΐου 2020, ώρα: 18:00-20:00

2η Συνάντηση: Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, ώρα: 18:00-20:00

3η Συνάντηση: Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, ώρα: 1800-20.00

Το επιμορφωτικό σεμινάριο:

1) Έχει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

2) Πραγματοποιείται μέσω του δωρεάν προγράμματος ομαδικών συνομιλιών/συσκέψεων: Zoom, το οποίο χρειάζεται να έχουν εγκατεστημένο οι συμμετέχοντες στον υπολογιστή ή το κινητό τους.

Διαδικασία συμμετοχής:

Όσοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενδιαφέρονται να συμμετέχουν καλούνται να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής έως την Τετάρτη 6  Μαΐου 2020.

Μετά την πραγματοποίηση της εγγραφής τους θα λάβουν περισσότερες πληροφορίες στο προσωπικό τους e-mail από τη συντονίστρια, κ. Εύα Δερμάτη, Ψυχολόγο ΚΕΣΑΝ – Κέντρου Πρόληψης Ηρακλείου.

Φόρμα συμμετοχής: https://forms.gle/oawoyMviS7ePqWtY6

Περισσότερες πληροφορίες:

ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου

Τηλέφωνο: 2810.313.222 (καθημερινά 11:00-16:00)

E-mail: kesanher@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί