Απόφαση «βόμβα» κατά του πρακτορείου Άργους

Καλείται να αποζημιώσει με 2,4 εκατ. ευρώ 96 εργαζόμενους

Μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (υπ’ αριθμόν 186/2020 απόφαση) κατά του πρακτορείου διανομής Τύπου Άργος ΑΕ, έπειτα από προσφυγή 96 εργαζομένων, με την οποία καλείται να καταβάλλει συνολικά περί τα 2,4 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για δεδουλευμένα. Πρόκειται για την εταιρεία η οποία αποτελεί μονοπώλιο πλέον στο χώρο της διανομής του Τύπου, συμφερόντων και του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οι 96 εργαζόμενοι προσέφυγαν κατά της εταιρείας Άργος Ανώνυμη Εταιρεία καθώς επίσης και κατά του Πρακτορείου Διανομής Τύπου Ευρώπη. Στην αγωγή τους οι εργαζόμενοι υποστήριζαν ότι είχαν προσληφθεί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου από την «Ευρώπη», η οποία όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση αποτελούσε «ένα από τα δύο μονοπώλια που κυριαρχούσαν στο χώρο του Τύπου».

Πιο αναλυτικά, μετά από 18 χρόνια λειτουργίας και ενώ η εταιρεία είχε τον έλεγχο του 60% του κλάδου, έχοντας «καταρτίσει συμβόλαια με τους πλέον δυνατούς πελάτες στο χώρο του Τύπου», αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία της. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το γεγονός αυτό «προέκυψε ως επακόλουθο της αθρόας μεταφοράς όλου του πελατολογίου της στην Άργος ΑΕ». Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2017 η εταιρεία ζήτησε να υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης.

Οι δύο εταιρείες είχαν ιδρυθεί το 1999. Ένα χρόνο μετά ιδρύεται η εταιρεία Άργος – Ευρώπη ΕΠΕ, η οποία δραστηριοποιούνταν στην ανάπτυξη καταστημάτων μικρής λιανικής που περιλαμβάνουν Τύπο αλλά και «στην διανομή του ελληνικού Τύπου στο εξωτερικό». Το 2003 οι δύο εταιρείες αποφάσισαν από κοινού να μηχανογραφήσουν τα περίπου 8.000 σημεία πώλησης στην Αθήνα. Για τον λόγο αυτό ανέπτυξαν κοινές εγκαταστάσεις με τέσσερα μεγάλα υποκαταστήματα σε Αθήνα, Γέρακα, Ρέντη και Άλιμο, ενώ συγκροτήθηκε και τμήμα με εργαζόμενους και από τις δύο εταιρείες με κοινούς προϊσταμένους. Τα δύο πρακτορεία συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους με κοινό δίκτυο και συνεργάτες τόσο σε Αθήνα όσο και στην επαρχία.

Το 2012 τα τέσσερα κοινά υποκαταστήματα των εταιρειών μεταφέρθηκαν στις κεντρικές τους εγκαταστάσεις στο Κορωπί. Προχωρούν μάλιστα σε κοινά δρομολόγια με τη μεταφορά εμπορευμάτων του ενός πρακτορείου με φορτηγά του άλλου.

Η IRIS AEBE
Το 2014, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση αποφάσισαν να μισθώσουν έναν χώρο εντός της εκτυπωτικής βιομηχανίας IRIS AEBE. Στις αρχές Μαρτίου του 2015 μετακίνησαν σε αυτήν τα τμήματα διανομής και οδηγών. Δηλαδή «περίπου το 50% του συνόλου του προσωπικού».

Μέτοχοι της IRIS AEBE έχει δύο μετόχους. Τον ΔΟΛ ΑΕ και την ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ οι οποίες κατέχουν το 50% έκαστος των μετοχών της. Ο ΔΟΛ ΑΕ αποτελούσε τον κύριο μέτοχο της Άργος ΑΕ, ενώ η ΠΗΓΑΣΟΣ τον κύριο μέτοχο στην ΕΥΡΩΠΗ ΑΕ.

«Οι κύριοι δηλαδή μέτοχοι των δύο ανταγωνιστριών εταιρειών διανομής τύπου έχουν ως κοινή ιδιοκτησία, εκτυπωτική βιομηχανική μονάδα, όπου τυπώνουν και τα έντυπα, τα οποία ακολούθως διανέμουν τα πρακτορεία. Η διαδικασία διανομής και μεταφοράς τύπου έχει γίνει πλήρως κοινή και το προσωπικό εργάζεται στις κοινές εγκαταστάσεις διεκπεραιώνει έντυπα, ανεξάρτητα από το σε ποιο πρακτορείο ανήκουν» επισημαίνεται στην σχετική απόφαση.

Επιπλέον , σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση εργαζόμενοι του πρακτορείου Ευρώπη συνεχίζουν να παρέχουν την εργασίας τους στην Άργος, ενώ παράλληλα όλο το πελατολόγιο της Ευρώπης έχει μεταφερθεί στην Άργος.

Διάδοχη εταιρεία
Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «συντρέχουν όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην ανωτέρω σχετική μείζονα σκέψη της παρούσας απόφασης αναφορικά με τη διαδοχή του προσώπου και του εργοδότη». Ότι δηλαδή η Άργος αποτελεί «διάδοχο εργοδότη» των εργαζομένων της Ευρώπης με αποτέλεσμα αφενός να πρέπει να τους απασχολεί πραγματικά, ενώ τους οφείλει και δεδουλευμένα.

Ειδικότερα αποδείχτηκε η συνέχιση τη δραστηριότητας από το νέο φορέα, με πανομοιότυπες εργασίες με αυτές που εκτελούσε η μεταβιβασθείσα εταιρεία, ενώ «δεν υπήρξε καμία διακοπή της λειτουργίας της Ευρώπη ΑΕ».

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί