Ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε το σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση ελήφθη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κάιρο, στη βάση ότι το εν λόγω σχέδιο δεν θα οδηγήσει σε μια δίκαιη συμφωνία ειρήνης.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εκτέλεση του σχεδίου, αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που προσθέτει ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να το εφαρμόσει με τη βία.

Το σχέδιο του Τραμπ περιλαμβάνει μία – κατά τον ίδιο – «ρεαλιστική λύση δύο κρατών» για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η οποία θέτει ως όρο την «σαφή απόρριψη της τρομοκρατίας», ενώ ορίζει την Ιερουσαλήμ ως την «αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Η παλαιστινιακή πλευρά απορρίπτει το σχέδιο. Η Χαμάς τόνισε ότι Παλαιστίνιοι θα αντιταχθούν σε αυτή τη συμφωνία και η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει παλαιστινιακή γη, ενώ εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε σήμερα ότι διακόπτει «όλες τις σχέσεις», περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ασφάλεια, με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ο Αμπάς τόνισε ότι το αμερικανικό σχέδιο αποτελεί «παραβίαση των συμφωνιών του Όσλο» που υπογράφτηκαν με το Ισραήλ το 1993. Τόνισε επίσης ότι διαβίβασε το μήνυμά του στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί