“Έφυγε” το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Φρίξος Πρωτογερέλλης

Έφυγε το βράδυ της Παρασκευής από τη ζωή ο αγωνιστής της Αριστεράς Φρίξος Πρωτογερέλλης. ΕΠΟΝίτης, πολεμιστής στη Μέση Ανατολή, μέλος του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ στον Εμφύλιο πόλεμο. κορυφαίο στέλεχος της ΕΔΑ και του ΚΚΕ Εσωτερικού μετά τη δικτατορία, πέρασε στην Ελληνική Αριστερά, στο Συνασπισμό και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε: Ο αποχαιρετισμός του ΣΥΡΙΖΑ στον Φρίξο Πρωτογερέλλη

Ο Φρίξος γεννήθηκε στη Θερμή της Μυτιλήνης το 1923.Το Μάρτη του 1942 δραπέτευσε με μυθιστορηματικό τρόπο στα τουρκικά παράλια για να καταταχθεί στον ελληνικό στρατό της Μέσης Ανατολής. Εκεί έζησε από κοντά τη δραματική σύγκρουση που οδήγησε στη διάλυση των δύο ταξιαρχιών και τον εγκλεισμό των αντιφασιστών στα «σύρματα». Επέστρεψε στη Μυτιλήνη το 1945 για να συμμετάσχει με ενθουσιασμό στην τοπική οργάνωση της ΕΠΟΝ, μαζί με την αδελφή του Έλλη.

Συλλαμβάνεται το 1947 και στη συνέχεια «περιηγείται» τις περισσότερες φυλακές και τα ξερονήσια μέχρι το 1952 που αποφυλακίσθηκε. Κατόρθωσε να σταθεί με απόλυτη αξιοπρέπεια στις χειρότερες στιγμές της Μακρονήσου, στα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς. Λίγο αργότερα συλλαμβάνονται η αδελφή του και η αγαπημένη του Έλλη Σβώρου, που καταδικάζονται με το περίφημο Γ΄ ψήφισμα. Η Έλλη Σβώρου εκτελέστηκε το 1949, ενώ η αδελφή του, Έλλη Πρωτογερέλλη, έμεινε στη φυλακή μία δεκαετία.

Μετά την αποφυλάκισή του γνωρίστηκε με την Φιφή Χελιώτου- Πρωτογερέλλη, μόλις αποφυλακισμένη κι αυτή από του Αβέρωφ. Ένωσαν τις ζωές τους για να μοιραστούν στη συνέχεια όλες τις διώξεις και τις φυλακίσεις που τους επιφύλαξε το μετεμφυλιακό κράτος, μέχρι τη Μεταπολίτευση. Κατόρθωσαν ωστόσο να δημιουργήσουν μία αγαπημένη οικογένεια που συμπληρώθηκε με τα δύο παιδιά, την Καίτη και τον Μίλτο. Κι όμως η μοίρα τους επιφύλαξε κι άλλες συμφορές, βαρύτερες. Το 1988 τα δυο παιδιά σκοτώνονται στο ίδιο τροχαίο δυστύχημα με μία μοτοσυκλέτα στην Πατησίων. Ο Φρίξος και η Φιφή άντεξαν όλες αυτές τις αδιανόητες συμφορές με απαράμιλλη αξιοπρέπεια.

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Έλλη» με τα ανεπίδοτα γράμματα του στην Έλλη Σβώρου.

Πηγή: Στο Νησί

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί