Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ο Γ. Σέγκος

 Δήμαρχος Χερσονήσου και Πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας 

Επικυρώθηκε ομόφωνα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), η υποψηφιότητα του Δημάρχου Χερσονήσου και Προέδρου του Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας, Γιάννη Σέγκου, στη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Η συμμετοχή του Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας στο πρόσωπο του προέδρου του, Γιάννη Σέγκου  στα συλλογικά όργανα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ενεργή παρουσία και διαμόρφωση πολιτικών στα φλέγοντα περιβαλλοντικά θέματα.

Η ΚΕΔΕ ως επίσημος φορέας συλλογικής έκφρασης των φορέων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης δίνει καθημερινά τη δική της μάχη για τη προάσπιση και την επίλυση των περιβαλλοντικών ζητημάτων που απασχολούν στο επίπεδο ενός Δήμου, σε ευρύτερα  χωρικά επίπεδα αλλά και στο σύνολο της χώρας μέσα από τις αρμοδιότητες των φορέων της αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού. 

Η ΚΕΔΕ αποτελεί τον κυριότερο συνομιλητή και συνδιαμορφωτή των πολιτικών της Πολιτείας και των συναρμόδιων Υπουργείων. Σε όλα τα σχετικά νομοθετήματα, αλλά και στα  κείμενα εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού όπως ο ΕΣΔΑ, το εθνικό σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός κ.ά. η ΚΕΔΕ συμμετέχει ενεργά. Στα θέματα αυτά η επεξεργασία των πολιτικών της αυτοδιοίκησης πραγματοποιείται στις θεματικές Επιτροπές – όπως είναι η Επιτροπή Περιβάλλοντος – οι οποίες στη συνέχεια επικυρώνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στη διαμόρφωση πολιτικής, δεν είναι τυπική αλλά με ουσιαστικές και επεξεργασμένες θέσεις. Οι θέσεις της προκύπτουν μετά από εσωτερική διαβούλευση με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και την κατάλληλη επιστημονική τεκμηρίωση μέσω του ΙΤΑ και των επιστημονικών της συνεργατών. Αυτή η λειτουργία δεν έχει μια  παθητική λογική εξαντλώντας το ρόλο της στις διαβουλεύσεις, αλλά επιτελεί έναν ενεργητικό ρόλο, αφού σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται μπροστά από τη πολιτεία αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε διεκδικήσεις αλλά και στην κατάθεση προτάσεων, διατύπωση ρυθμίσεων, τροπολογιών, ακόμα και έτοιμων σχεδίων νόμου όπως ο τελευταίος για την οργάνωση των ΦΟΔΣΑ που κατατέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών. 

Με την ανάληψη των υποχρεώσεών του ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Χερσονήσου και Πρόεδρος του  Φο.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας στέλνει το μήνυμα ότι οι Δήμοι και οι Φορείς της Περιφέρειας, έχουν φωνή και μπορούν να συνδιαμορφώσουν τις πολιτικές που τους αφορούν, προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί