Απορία με δήλωση του Τσαβούσογλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συζητά με την Τουρκία για την κυριαρχία νησιών; (Βίντεο)

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στέλνει στρατό στη Λιβύη για να στηρίξει τη συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης δηλώνει πως εντός του έτους θα στείλει στην περιοχή το σεισμογραφικό Ορούτς Ρείς για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες.

Δείτε: Στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη η Άγκυρα

Όπως δήλωσε μάλιστα:

«Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών».

Παράλληλα, η Τουρκία στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη προς υποστήριξιν της αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης της Τρίπολης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Από την Αγκυρα, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότιά της, περιλαμβανομένης της Λιβύης.

Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Με την συμφωνία αυτή, «δεν είναι πλέον δυνατόν, από νομικής απόψεως, να γίνουν έρευνες, εξορύξεις ή να περάσει αγωγός φυσικού αερίου από την ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες της Τουρκίας και της Λιβύης», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή ωστόσο μια δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών προκαλεί εύλογες απορίες αφού μιλώντας στo CNN Turk δήλωσε πως με την Ελλάδα γίνονται διερευνητικές επαφές για το καθεστώς (κυριαρχία) των νησιών, σύμφωνα με το documentonews.gr.

Στη συνέντευξη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέει:

«Εντάξει υπάρχουν κάποια νησιά για τα οποία δεν έχει καθοριστεί που ανήκει η κυριαρχία τους. Ούτε στη συνθήκη της Λωζάννης, ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1947 δεν έχει καθοριστεί σε ποιον ανήκουν. Εμείς δικαιολογημένα λέμε ανήκουν σε μας εκείνοι λένε «ανήκουν σε κείνους»

Αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντάν (Ίμια)»

Παράλληλα δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, “πρέπει να πάρουν την άδεια την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο”.

https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1217737665182867457?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1217737665182867457&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.documentonews.gr%2Farticle%2Fsyzhta-h-kybernhsh-me-thn-toyrkia-to-kathestws-kyriarxias-twn-nhsiwn-opws-yposthrizei-o-tsaboysogloy-video

Δείτε ακόμη: Νέα προκλητική δήλωση από τον Τσαβούσογλου: «Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί