Η βρετανική Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο για το Brexit

Με ψήφους 330 υπέρ (231 μέλη ψήφισαν «κατά») πέρασε το βράδυ της Πέμπτης το νομοσχέδιο για το Brexit από τη βρετανική Βουλή. Το deal της εξόδου θα περάσει και από τη Βουλή των Λόρδων, την επόμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόβλεψη για τις οικονομικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δικαιώματα των πολιτών, τελωνειακές ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία, όπως και την προγραμματισμένη μεταβατική περίοδο διάρκειας 11 μηνών, έπειτα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, κάτι που αναμένεται να συμβεί την 31η Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο για το Brexit είχε περάσει από το πρώτο του εμπόδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από τα Χριστούγεννα, λίγο μετά την εκλογική νίκη των Συντηρητικών.

Πλέον, το θέμα θα περάσει και από τη Βουλή των Λόρδων, κάτι που αναμένεται να συμβεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο «κλειδώσει» και τυπικά το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της -τυπικής- επικύρωσής του από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Τέλος, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα εγκρίνει το deal στις 29 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία του «διαζυγίου» μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.

Φυσικά, για τον Μπόρις Τζόνσον και τους Συντηρητικούς, δεν αναμένεται μία εύκολη διαδικασία, σύμφωνα με τα όσα αναφέροηυν τα βρετανικά ΜΜΕ, καθώς σε αντίθεση με το Κοινοβούλιο, η δύναμή του πρώτου κόμματος στη Βουλή των Λόρδων είναι περιορισμένη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί