Η Γερμανία αποσύρει μέρος των στρατιωτών της από το Ιράκ

Περίπου 30 από τους 120 Γερμανούς στρατιώτες στο Ιράκ, οι οποίοι κυρίως εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, θα μεταφερθούν στην Ιορδανία και το Κουβέιτ

Η Γερμανία μετακινεί μέρος του στρατιωτικού προσωπικού της από το Ιράκ σε γειτονικές χώρες εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση μερικές ημέρες μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου.

Περίπου 30 από τους 120 Γερμανούς στρατιώτες στο Ιράκ, οι οποίοι κυρίως εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, θα μεταφερθούν στην Ιορδανία και το Κουβέιτ, ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση με επιστολή της προς το κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο του Ιράκ κάλεσε την Κυριακή τα αμερικανικά και άλλα ξένα στρατεύματα να φύγουν μετά τον φόνο, την Παρασκευή, του διασημότερου ιρανού στρατηγού, του Κασέμ Σουλεϊμανί, με επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου εναντίον της αυτοκινητοπομπής του στη Βαγδάτη.

Η μείωση των γερμανικών στρατευμάτων διατάχθηκε από την υπό τις ΗΠΑ κοινή διοίκηση του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Θα ισχύσει κυρίως για τα στρατεύματα που βρίσκονται στη Βαγδάτη και την Τάτζι, μια πόλη λίγο βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας όπου είναι ανεπτυγμένοι σχεδόν 30 γερμανοί στρατιωτικοί.

Από τους 120 Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ, περίπου 90 σταθμεύουν στην κουρδική περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε πως οι δυνάμεις της μπορεί να επιστρέψουν στο Ιράκ, αν επαναληφθεί η εκπαιδευτική αποστολή τους.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εξέφρασε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF την ανησυχία του για ενδεχόμενη ανάκαμψη του Ισλαμικού Κράτους, αν τα ξένα στρατεύματα αποχωρήσουν γρήγορα από το Ιράκ. «Κανένας δεν το θέλει πραγματικά αυτό», δήλωσε.

Στο μεταξύ η Σλοβακία ανακοίνωσε πως απέσυρε προσωρινά από το Ιράκ τους επτά στρατιώτες της που είχαν αναπτυχθεί εκεί.

«Μπροστά στην τρέχουσα κατάσταση στο Ιράκ, η οποία έχει οδηγήσει στην αναστολή των δραστηριοτήτων της εκπαιδευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε η προσωρινή μετεγκατάσταση επτά σλοβάκων στρατιωτών έξω από τη χώρα, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας», αναφέρει σε δήλωσή του ο σλοβάκος πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι.

«Περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν έπειτα από διαβούλευση με συμμάχους», προστίθεται στη δήλωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί