Αποδεσμεύονται οι λογαριασμοί Φρουζή μετά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ο πρώην επικεφαλής της Novartis και πρωταγωνιστής του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας, είναι ένας από τους οφελημένους από τη νέα διάταξη στον Ποινικό Κώδικα που εισήγαγε η ΝΔ για «ξεπάγωμα» των λογαριασμών και ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων των υπόδικων προσώπων που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών.

Πρόκειται για μια διάταξη που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας με τους Financial Times να «κατακεραυνώνουν» την κυβέρνηση λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα «πλυντήριο» βρώμικου χρήματος, παραβιάζοντας «τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Η διάταξη, όπως σημείωσαν και οι Financial Times, είναι «ευεργετική για εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες, τραπεζίτες». Η διάταξη προκάλεσε την αντίδραση και διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με θέματα διαφθοράς και καταπολέμησης του μαύρου χρήματος.

Όπως αποκάλυψε το Tvxs.gr, το θέμα τέθηκε την Πέμπτη στην Προανακριτική Επιτροπή όπου κατέθεσε ως μάρτυρας ο Φρουζής για το σκάνδαλο Novartis. Όταν χύθηκε ο καφές του Mr. Novartis, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη παρατήρησε με νόημα «λεφτά θα πάρετε…» και τον ρώτησε αν πρόκειται να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων που είχε ψηφίσει μια μέρα πριν η ΝΔ και θα ζητήσει αποδέσμευση των λογαριασμών του.

Αρχικά προσπάθησε να αποφύγει την απάντηση λέγοντας πως θα ρωτήσει τον δικηγόρο του. Ωστόσο ένα 24ωρο αργότερα, στην κατάθεσή του την Παρασκευή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ενώπιον της Επιτροπής ότι θα δώσει εντολή στον δικηγόρο του να κάνει τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί του στην Ελβετία, οι οποίοι είχαν παγώσει μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis.

Μετά και την παραδοχή Φρουζή, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν πως «ο κ. Μητσοτάκης ήρθε τελικά αντιμέτωπος με το “δώρο” του για τους υπόδικους που ελέγχονται για ξέπλυμα πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόταν». «Είχε δίκιο τελικά η κυβέρνηση ότι και εμείς και οι Financial Times κάναμε λάθος. Η διάταξη όντως δεν αφορούσε μόνο “υπόδικους επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εφοπλιστές”, αφορούσε τελικά και τον βασικό κατηγορούμενο της Novartis κ. Φρουζή!», σημειώνουν και καταλήγουν: «Τόση προσπάθεια έκανε ο άνθρωπος τις τελευταίες μέρες να κατασκευάσει το αφήγημα της σκευωρίας, να μην τον ανταμείψουν κάπως; Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή ο κος Μητσοτάκης να δώσει και αλλά ονόματα και διευθύνσεις των ευνοούμενων του».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί