Ανταλλαγή Ρώσων και Ουκρανών κρατουμένων

Ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή Ουκρανών και Ρώσων κρατουμένων στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας των δύο χωρών, στο φόντο του συνεχιζόμενου ουκρανικού εμφυλίου στο Ντονμπάς και την ρωσο-ουκρανική αντιπαράθεση για την Κριμαία, από το 2014, όταν η στρατηγικής σημασίας χερσόνησος ενώθηκε με την Ρωσία.

Ανάμεσα στους Ουκρανούς που απελευθερώνονται είναι και ο σκηνοθέτης Όλεγκ Σεντσόφ, η φυλάκιση του οποίου στη Ρωσία είχε προκαλέσει διεθνή εκστρατεία για την απελευθέρωσή του.

Ο Βολοντίμιρ Τσεμάχ, ένας πρώην στρατιωτικός ηγέτης των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς που μάχονται εναντίον του Κιέβου, περιλαμβάνεται επίσης στην ανταλλαγή.

Οι Ουκρανοί κρατούμενοι που ανταλλάχθηκαν είναι συνολικά 35, από τους οποίους 22 είναι ναύτε2και δύο είναι πράκτορες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών SBU, που συνελήφθησαν πέρυσι από τη Ρωσία.

Μεταξύ των άλλων Ουκρανών που απελευθερώθηκαν, είναι: ο 21χρονος μπλόγκερ Πάβλο Γκριμπ, ο ανταποκριτής στο Παρίσι του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων Ukrinform Ρομάν Σουτσένκο, ο καθηγητής Ιστορίας Στάνισλαβ Κλιχ καθώς και ο Μίκολα Καρπιούκ, μέλος δύο υπερεθνικιστικών κινημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί