Την προκήρυξη του έργου Κρήτης – Αττικής ζητά η ΡΑΕ από τον ΑΔΜΗΕ – Σήμερα οι αποφάσεις

Τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις για την προκήρυξη του διαγωνισμού κατασκευής του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής αναμένεται να δώσει στον Διαχειριστή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ασχέτως με το αν το έργο θα απενταχθεί από τη λίστα των PCIs.

Δείτε επίσης: Τη Δευτέρα η διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής

Σύμφωνα με πληροφορίες  που μεταδίδει το energypress, η ολομέλεια της ΡΑΕ αναμένεται σήμερα να εξετάσει τα δεδομένα γύρω από το μεγάλο project ύψους 1 δισ. ευρώ, μετά και την επίσημη γνωστοποίηση της θέσης (12 Απριλίου) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αποσύρει τη στήριξη του τμήματος Κρήτης – Αττικής ως έργου κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Με τον τρόπο αυτό πλέον το συγκεκριμένο σκέλος αποκτά εθνικά χαρακτηριστικά. Με πιο απλά λόγια δεν θα μπορεί να τύχει κοινοτικής χρηματοδότησης.

Η ανεξάρτητη αρχή κατά τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται να αποστείλει επιστολή στον ΑΔΜΗΕ προτρέποντας τον να βγάλει στον αέρα τα τεύχη διακήρυξης του διαγωνισμού για την κατασκευή διαβεβαιώνοντας πως το γεγονός ότι ακόμη το έργο παραμένει χαρακτηρισμένο PCI δεν επηρεάζει τις διαδικασίες υλοποίησης του. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης ο Διαχειριστής εκτιμάται ότι θα προχωρήσει άμεσα τον διαγωνισμό και από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι θα μπορούσε ακόμη και σήμερα να προκηρύξει το διαγωνισμό δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να βγουν στον αέρα τα τεύχη διακήρυξης.

Όπως εξηγούν πηγές η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θεωρεί ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται στις Βρυξέλλες για τα έργα που μπαίνουν στη λίστα PCI και βγαίνουν από αυτήν. Αυτή ολοκληρώνεται στο τέλος κάθε χρόνου, περί το Νοέμβριο οπότε και επιλέγονται τα έργα και ανακοινώνονται στις αρχές του επόμενου έτους.

Όλα δείχνουν, όμως, ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής θα προχωρήσει εκτός κοινοτικής χρηματοδότησης. Με τον ΑΔΜΗΕ να διαβεβαιώνει για την κεφαλαιακή επάρκεια, καθώς και όπως υπενθυμίζεται, ήδη η «Αριάδνη», η θυγατρική του Διαχειριστή έχει χρηματοδοτηθεί με 200 εκ. ευρώ, από την China Bank.

Πηγές επίσης του ΑΔΜΗΕ που μίλησαν με το energypress, διευκρίνισαν ότι αν η ΡΑΕ εκδώσει την αναμενόμενη απόφαση και δεν προκύψει άλλη καθυστέρηση τότε το έργο θα τρέξει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είναι η ολοκλήρωση του στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί