Άριστη πρόγνωση και διάσωση των άκρων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% για μυοσκελετικούς όγκους

Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών κακοηθειών, που αποτελούν περίπου το 5% όλων των καρκίνων, δίνει με συνέντευξη του ο Καθηγητής και Διευθυντής Α’ Ορθοπεδικής Κλινικής ΕΚΠΑ Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ πριν από μερικές δεκαετίες η ένδειξη για χειρουργική θεραπεία σε τέτοιες περιπτώσεις ήταν κατά πλειοψηφία ο ακρωτηριασμός, σήμερα σε ποσοστό 90% και πάνω, γίνεται διάσωση των μελών και ο κόσμος αφενός δεν ακρωτηριάζεται, αφετέρου έχει πολύ καλή πρόγνωση.

Για τα παιδιά που έχουν την ιδιαιτερότητα της συνεχούς ανάπτυξης του σκελετού, ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει ότι πλέον υπάρχουν μεταλλικές προθέσεις, στις οποίες ο χειρουργός με τηλεχειριστήριο μπορεί να δώσει αύξηση μήκους χιλιοστό-χιλιοστό κάθε μέρα, κι έτσι να διασωθεί το μέλος.

Σχετικά με τους ασθενείς που παρουσιάζουν μεταστάσεις στα οστά και παλαιότερα είχαν κακή πρόγνωση, πλέον λόγω των νέων θεραπειών, αλλά και λόγω της κατανόησης του μηχανισμού της καρκινικής βλάβης, έχει αναστραφεί πλήρως αυτή η θεώρηση, όπως τονίζει ο καθηγητής, και αυτοί οι ασθενείς ζουν πάρα πολλά χρόνια με τις οστικές μεταστάσεις.

Όσον αφορά τις κλινικές μελέτες στην Α’ Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» που διευθύνει ο κ. Παπαγγελόπουλος, τα αντικείμενα αιχμής αυτόν τον καιρό είναι οι καινούργιες προθέσεις, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να έχουν αντιμικροβιακή κάλυψη, προκειμένου να υπάρχουν και λιγότερες λοιμώξεις, αλλά και προθέσεις που φτιάχνονται στα μέτρα του κάθε ασθενούς με την βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών.

«Όλη αυτή η δουλειά είναι μια συλλογική δουλειά που γίνεται στο Αττικό Νοσοκομείο τα τελευταία 15 χρόνια και το ερευνητικό και κλινικό μας έργο έχει βγει προς τα έξω με αντίστοιχες δημοσιεύσεις κι αναφορές κι έχει κριθεί και αναγνωριστεί διεθνώς», τονίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί