«Ψηφιακή Εποχή – Ψηφιακοί Δήμοι και Περιφέρειες» σε ημερίδα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Τα οφέλη που θα έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες από την εφαρμογή του προγράμματος «Αναδιοργάνωση και Διοικητική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού. Απλούστευση και Προτυποποίηση Διαδικασιών Λειτουργίας ΟΤΑ», παρουσιάστηκαν στην σημερινή ημερίδα που διοργάνωσε στο Ηράκλειο η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με θέμα: «Απλούστευση Διαδικασιών – Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση».

Στην ημερίδα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Αντιπεριφερειάρχες-Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Κυριάκος Κώτσογλου, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι Δημάρχων, και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη από την Περιφέρεια Κρήτης και από Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Κύριος στόχος της σημερινής ημερίδας η ενημέρωση-υλοποίηση έργου για τον ενιαίο συντονισμό-εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, ποιοτικής παροχής ψηφιακών υπηρεσιών για την αποτελεσματική χωρίς γραφειοκρατία εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην ενημερωτική ημερίδα και συγχαίροντας τους διοργανωτές αλλά και τους εισηγητές, επεσήμανε, ότι, για την Περιφέρεια Κρήτης η διαμόρφωση αποτελεσματικών αποκεντρωμένων δομών και κυρίως η ενδυνάμωση των Αυτοδιοικητικών θεσμών αποτελούν συστατικό στοιχείο μιας αναπτυξιακής πορείας για τον τόπο.

«Στην επιτυχία υλοποίησης του νέου αρχιτεκτονικού σχήματος το διαδίκτυο και η ψηφιακή τεχνολογία μπορούν να αποτελέσουν αναντικατάστατο «εργαλείο» διαφάνειας, προγραμματισμού, βελτίωσης της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια τη στρατηγική της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα, μέσα και από τον ορισμό αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη, επιδιώκουμε να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, προσθέτοντας: «Το επιτυχημένο παράδειγμα της λειτουργίας της διεύθυνσης μεταφορών, μας δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει να συνεχίσουμε. Δεν αρκούμαστε στις βραβεύσεις και τις αναφορές για την Περιφέρεια Κρήτης, ως μοντέλο καλών πρακτικών στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Έχουμε βάλει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διοργάνωση παραγωγικών σχεδίων με τελικό στόχο την σωστή και γρήγορη εξυπηρέτηση του πολίτη».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Κώτσογλου δήλωσε: «Στο επίκεντρο της σημερινής εκδήλωσης είναι το θέμα της απλούστευσης των  διαδικασιών παράλληλα με την ψηφιακή καινοτομία. Στην πραγματικότητα η απλούστευση των διαδικασιών είναι η βάση πάνω στην οποία μπορεί να «καθίσει» με ασφάλεια η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Οι διαδικασίες στο δημόσιο χρόνια είναι βαριά γραφειοκρατικές, αυτό το έργο έχει ήδη καθυστερήσει, και κατά συνέπεια το χαιρετίζουμε. Εμείς στην Περιφέρεια Κρήτης από τη στιγμή που ξεκινήσαμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση δουλεύουμε στην κατεύθυνση απλούστευσης των διαδικασιών και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ΕΕΤΑΑ μας έχει ζητήσει και συνδράμουμε στο έργο της» και πρόσθεσε: «Έχουμε παρουσιάσει ήδη στην Αθήνα μαζί με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη Κομοτηνή, το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε στη Θεσσαλονίκη, Λαμία, Λάρισα, και γενικά έχουμε ένα έργο να δείξουμε το πόσο η απλούστευση των διαδικασιών βοηθάει στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και κατά συνέπεια στην εξυπηρέτηση του Πολίτη, στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα που είναι οι αξίες και οι πυλώνες μας».

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου ΕΕΤΑΑ Μιχάλης Κυπραίος ανέφερε, ότι,  η παρουσίαση του έργου στην εκδήλωση, με την στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ αφορά «στην απλοποίηση των διαδικασιών που εφαρμόζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στην υλοποίηση του έργου τους, και  εστιάζεται στον πυρήνα της καθημερινότητας των αιρετών αλλά και των υπηρεσιακών στελεχών. Σκοπός του έργου είναι μέσα σε μία διετία να καταγράψουμε να εκσυγχρονίσουμε και να μοντελοποιήσουμε διαδικασίες κοινές για όλους τους Δήμους τις Περιφέρειες. Το πρώτο στάδιο διαρκεί 2 χρόνια και στη συνέχεια θα έχουμε τα πληροφοριακά συστήματα τα οποία θα εξυπηρετήσουν αυτή τη νέα λειτουργία και τη νέα οργάνωση που επιδιώκουμε προκειμένου να γίνει αντιληπτό και στους πολίτες, στην καθημερινότητά τους, όταν εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στην εξυπηρέτηση τους με κύριο στόχο την αποφυγή της γραφειοκρατίας».

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ραπτάκης στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασε την πολυβραβευμένη ηλεκτρονική καινοτομία (Βραβεία Bravo Sustainability Awards , ευρωπαϊκές διακρίσεις στο 9ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ποιότητας-Δημόσιας Διοίκησης, στην Μάλτα, στη συνάντηση του δικτύου Δημόσιας Διοίκησης και Διακυβέρνησης (PAG Network) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ταλλίν της Εσθονίας και λαμβάνοντας το δεύτερο Πανευρωπαϊκό βραβείο Δημόσιας Διοίκησης στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας) που εφαρμόζει η Περιφέρεια Κρήτης στη Διεύθυνση Μεταφορών για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί