Η Τουρκία ζητά να λειτουργήσει «τουρκική» ΜΚΟ στη Θράκη

Να εγγράψει ΜΚΟ της «Τουρκικής», όπως την αποκαλεί, μειονότητας της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις, αναφερόμενη σε πρόσφατη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης που απέρριψε την αίτηση για την επανεγγραφή της Τουρκικής Ένωσης Θράκης καλεί την Ελλάδα η Τουρκία.

«Αναμένουμε από την Ελλάδα να εγγράψει την ΜΚΟ της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις και να κάνει τις σχετικές διευθετήσεις για την τη εφαρμογή των κανόνων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι σε γραπτή ανακοίνωση την Τετάρτη σύμφωνα με την Hurriyet.

Ο Ακσόι δήλωσε πως η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, μια από τις πιο γνωστές ΜΚΟ της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης απαγορεύτηκε από τις Ελληνικές Αρχές με το πρόσχημα πως η λέξη «Τουρκική» ήταν στο όνομά της.

Μετά το περιστατικό αναφέρει η εφημερίδα, ως αποτέλεσμα των δικαστικών πρωτοβουλιών της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, το ΕΔΑΔ δήλωσε πως το δικαίωμα της Ένωσης παραβιαζόταν και κάλεσε την Ελλάδα να κάνει τις σχετικές διευθετήσεις πρόσθεσε ο Ακσόι.

«Στο πλαίσιο αυτό για την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ, η Ελληνική Βουλή υιοθέτησε νομοθεσία το 2017 που έδωσε το δικαίωμα στην καταργηθείσα Ένωση να υποβάλει αίτηση για επανεγκραφή» δήλωσε ο Ακσόι.

«Ωστόσο η νομοθεσία συμπεριλάμβανε σοβαρές εξαιρέσεις για την αποδοχή αυτής της αίτησης, πρόσθεσε

Συγκεκριμένα η αίτηση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για επανεγγραφή απορρίφθηκε από περιφερειακό εφετείο στην Ελλάδα» δήλωσε ο Ακσόι.

Πρόσθεσε πως η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει πως η νομοθεσία που υιοθετήθηκε από την ελληνική Βουλή δεν είναι επαρκής για την πραγματοποίηση του δικαιώματος σε Ενώσεις.

Η Ελλάδα έχει κλείσει διάφορες ΜΚΟ και συλλόγους στην Δυτική Θράκη γιατί είχαν την λέξη «τουρκική» στο όνομά τους, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Κουτί Πανδώρας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί