Με επιτυχία η εκδήλωση για τις νέες εξελίξεις στο ΓΕΜΗ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση του Τμήματος Γ.Ε.ΜΗ. (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για τις «Οι νέες εξελίξεις στο ΓΕΜΗ» με την υποστήριξη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Τμήμα Ανατολικής Κρήτης και της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου.

Οι κύριοι ομιλητές εστίασαν στις αλλαγές που έχει επιφέρει ο νέος Επιμελητηριακός Νόμος, στις Ανταποδοτικές Υπηρεσίες που θα παρέχονται πλέον από το σύνολο των Επιμελητηρίων της χώρας, στην ανανεωμένη e – ΥΜΣ, καθώς και στον σύγχρονο νόμο για τις Ανώνυμες εταιρείες ο οποίος προετοιμάζεται ήδη και θα αντικαταστήσει τον 2190/20. Επισήμαναν επίσης, ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία προβλέπεται βεβαίωση των ανεξόφλητων τελών ΓΕΜΗ στις Δ.Ο.Υ. με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

 • O κ. Βασίλειος Αποστολόπουλος, Διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, παρουσίασε τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, τις οποίες υλοποίησε και διαθέτει ήδη η Κεντρική Ένωσή Επιμελητηρίων για τα Επιμελητήρια – μέλη της. Συγκεκριμένα, την Ψηφιακή Υπογραφή νέας γενιάς (άυλη – απομακρυσμένη), την Υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την Υπηρεσία Ηλεκτρονικής (εξ αποστάσεως) Εκπαίδευσης που ενσωματώνει σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την υποστήριξη της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας της κάθε επιχείρησης, όπως επίσης και μια νέα καινοτομία, το Μητρώο Εγγυήσεων Αγαθών και Υπηρεσιών , μέσω του οποίου δίνεται δυνατότητα στον καταναλωτή σύγκρισης μεταξύ των εγγυήσεων διαφορετικών καταστημάτων ή ακόμα και του ιδίου καταστήματος.
 • Η κα Νατάσα Ξαρχά, Προϊσταμένη Κεντρικής Υπηρεσίας Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Κ.Υ. Γ.Ε.ΜΗ.), ανέφερε πως το Γ.Ε.ΜΗ. αποτελεί αξιόπιστη δεξαμενή στατιστικών στοιχείων και εστίασε στις διαδικασίες καταχώρησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Γ.Ε.ΜΗ. καθώς και στις συστάσεις εταιρειών μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης (ΥΜΣ) που έχουν μειώσει αισθητά το κόστος σύστασης εταιρειών, ενώ εξήρε τη διαφάνεια και την αξιοπιστία που διασφαλίζει το Ενιαίο Σημείο Ενεργών Ασφαλιστών (ΕΣΗΠ) που τηρεί η ΚΕΕΕ. Προσεχώς, όπως διευκρίνισε, θα ενεργοποιηθούν στα Επιμελητήρια της χώρας τα Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕΠΙΧ, Ν 4417/2017) με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών με ουσιαστική υποστήριξη των επιχειρήσεων, ενώ σημαντικό επίτευγμα υπήρξε η διασύνδεση του Γ.Ε.ΜΗ. με τα λοιπά Ευρωπαϊκά Μητρώα Επιχειρήσεων. Τέλος, για το Επιμελητήριο Ηρακλείου συγκεκριμένα, δόθηκε στατιστική ανάλυση για τις συστάσεις και τις διαγραφές επιχειρήσεων του νομού μας, με κατηγοριοποίηση ανά νομική μορφή, στο χρονικό ορίζοντα της τελευταίας κρίσιμης για την επιχειρηματικότητα δεκαετίας. Τονίστηκε ότι από την αποτύπωση ως προς τον τύπο σύστασης των επιχειρήσεων για τον νομό Ηρακλείου, εξάγεται ευοίωνη προοπτική ανάπτυξης καθώς ενισχύεται το παραπάνω από την μειούμενη τάση διαγραφών κατά την τελευταία τριετία.  
 • Ο κ. Γεράσιμος Γεωργόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Εταιρικού Δικαίου & Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.), στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αποκάλεσε το 2018, ως έτος ανατροπών για τις αλλαγές που επέρχονται  στο πεδίο του εταιρικού δικαίου. Το Κράτος πλέον «αποσύρεται» από τον διοικητικό εναγκαλισμό που έχει επιβληθεί επί έτη δείχνοντας εμπιστοσύνη και δίνοντας χώρο στον επιχειρηματία σε ένα υποστηρικτικό και διαφορετικό περιβάλλον που θα μετεξελιχθεί σε «εργαλείο» πληροφόρησης της επιχειρηματικότητας, όπως ανέφερε.
 • Τέλος, ο κ. Γιώργος Σουρμελής, Research and Development Manager της Κ.Υ.Γ.E.MH.(στην ΚΕΕΕ) παρουσίασε την e-YMΣ αναφέροντας ως βασικότερες διαφορές σε σχέση με την κλασική μορφή Σύστασης(ΥΜΣ) τα ακόλουθα:
 • Κατάργηση Φορολογικής Ενημερότητας
 • Οπωσδήποτε ΑΦΜ ελληνικό στους Εταίρους
 • ΚΑΔ Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
 • Δυνατότητα Σύστασης Από τον Οποιοδήποτε
 • Πρότυπα Καταστατικά
 • Απόδοση κλειδαρίθμου στο σύστημα ΤΑΧΙΣ
 • Ψηφιακή Υπογραφή
 • Πληρωμές με Πιστωτική Κάρτα
 • Λίγες Οθόνες
 • Ενοποίηση εισαγωγής δεδομένων

Ας σημειωθεί πως η νέα μορφή σύστασης εταιρειών διεκδικεί την παγκόσμια πρωτιά σύστασης σε σχέση με τον χρόνο που απαιτείται για τον σκοπό αυτό καθώς υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 13 λεπτά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί