Ημερίδα για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση τη Δευτέρα στο Ηράκλειο

 

Ο Σύλλογος Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας», μέλος των Παγκόσμιων Οργανισμών  PH Association  και PHA Europe, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Νόσου της Πνευμονικής Υπέρτασης ( Π.Υ) – 5ης Μαΐου  οργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας  Πνευμονικής Υπέρτασης είναι κάθε χρόνο ένα ακόμα  βήμα προς τα εμπρός για την αναγνώριση της νόσου και την εδραίωση της σε όλα τα πανεπιστημιακά, ιατρικά και κοινωνικά δρώμενα. Η ημέρα αυτή επικεντρώνεται στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας αφού το προσδόκιμο ζωής των πασχόντων μετά την διάγνωση του νοσήματος είναι συνυφασμένο με τον χρόνο που τελικός διαγιγνώσκεται η ασθένεια.

  Η βελτίωση της ποιότητας ζωής  των ασθενών που νοσούν από Π.Υ. αλλά και η ενίσχυση της  οικογένειας και του ιατρικού περιβάλλοντος των πασχόντων είναι ζωτικής σημασίας ώστε να επικοινωνηθεί στην ελληνική κοινωνία. Με αυτόν τον γνώμωνα, ο Σύλλογος Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας» διοργανώνει και συμμετέχει κάθε χρόνο σε διάφορες κοινωνικές δράσεις, έτσι και φέτος, ξεκινώντας με την συμμετοχή της στο μεγάλο event RUN GREECE Ηρακλείου Κρήτης με την σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, την Κυριακή 29/04/2018, όπου συμμετέχει με ομάδα δρομέων, μικρών και μεγάλων, με σκοπό την ενδυνάμωση της φωνής του Σπάνιου ασθενή και τελικώς  του σκοπού της ημέρας αυτής, την ενημέρωση του ευρύ κοινού για ένα θανατηφόρο νόσημα που πλήττει μικρούς και μεγάλους με μεγάλη αργοπορία διάγνωσης. Με σύνθημα «πάρε ανάσα για τους ασθενείς με Π.Υ», όλοι μαζί ενισχύουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στο νόσημα αυτής.

Στο ίδιο πλαίσιο τη Δευτέρα 30/04/2018 στο Ηράκλειο και στο ξενοδοχείο Ibis Styles Heraklion Central Hotel στις 17:00, ο Σύλλογος σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης θα υλοποιήσουν  ημερίδα ενημέρωσης ανοικτή στους πολίτες, με επικέντρωση στη σπάνια μορφή της νόσου την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση. Κεντρική ομιλήτρια η Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής του Πα.Γ.Ν.Η., Πνευμονολόγος,  Ιωάννα Μητρούσκα, η Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου ασθενών  Ιωάννα Αλυσανδράτου μεταφέροντας την εικόνα  του έλληνα ασθενή. Την συνοσυρότητα και ειδικά με τα Ρευματολογικά νοσήματα θα αναλύσει η Ρευματολόγος του Π.α.Γ.Ν.Η.,  Αργυρώ Ρέπα.

Πρόγραμμα ημερίδας

17.00- 17.30  Προσέλευση, Εγγραφές – Καφές

  • Χαιρετισμοί

-Τι είναι η Πνευμονική Υπέρταση (Π.Υ) και η Π.Α.Υ – Παθολογία και Συμπτώματα (κα Μητρούσκα)

-Προσέλευση ασθενούς στα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής  – Η Σπουδαιότητα μιας ημιτελούς – κακούς διάγνωσης – Χαμένος χρόνος για τον ασθενή με Π.Υ (κα Αλυσανδράτου)

  • Διαγνωστικός έλεγχος – Θεραπευτικές επιλογές – Εξετάσεις που πρέπει να γίνονται από τα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής – Διάγνωση από τα κέντρα Π.Υ. – Συνεργασία με νοσοκομεία πρώτης γραμμής (κα Μητρούσκα)
  • Δευτεροπαθής Π.Υ. – Ασθένειες με ρευματολογικά νοσήματα – Συνεργασία ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού (κα Ρέπα)
  • Παραπομπή ασθενούς σε κέντρα Π.Υ – Απαγορευτική η κράτηση του πάσχοντα στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής – Σημασία έγκυρης και έγκαιρης παρακολούθησης της Π.Υ. (κα Μητρούσκα)
  • Νοσηλευτές υψηλής φροντίδας για ασθενείς με Π.Υ – Ο Φροντιστής του ασθενή με Π.Υ (κα Αλυσανδράτου)
  • Ο χρόνος μετρά για την Π.Υ – Συνεργασία γιατρών και ασθενών / Όλοι οι εισηγητές

 

19.30  Ερωτήσεις – Κλείσιμο Ημερίδας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί